Sursa foto: Facebook

Preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, Andreea Răducan, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv, care a durat aproximativ 5 ore, că ia în calcul demisia dacă nu se vor schimba antrenorii loturilor naţionale feminine şi masculine.

Răducan, aleasă în funcţia de preşedintă la 4 august 2017, susţine înlocuirea antrenorilor Nicolae Forminte (feminin) şi Marius Urzică (masculin), cărora le reproşează neîndeplinirea obiectivelor, mai exact ratarea calificării cu echipele la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, informează Facebook.

„S-a discutat cu alţi antrenori şi din ţară şi din afară. Nu este un proces finalizat în momentul de faţă. Eu îmi doresc foarte tare schimbări la nivelul antrenorilor loturilor din perspectiva faptului că nu ne-am îndeplinit obiectivul, calificarea cu echipele la Jocurile Olimpice. Ăsta e unul dintre motivele pentru care mă gândesc şi la demisie. Apoi bineînţeles şi pentru că e foarte greu să progresăm cu actuala echipă din Comitetul Executiv. Nu vreau să dau un procent privind demisia mea, spun doar că mă gândesc la această variantă. Dacă lucrurile nu merg pe drumul cel bun, adică schimbări (n.r. – la nivelul antrenorilor de la loturi) care să aducă plus valoare echipelor noastre, atunci iau în calcul această demisie. Dacă voi mai fi la federaţie îmi doresc alţi antrenori la loturi. Dar la modul în care se desfăşoară lucrurile în momentul acesta, nu prea se doreşte. E destul de dificil să fac un pronostic acum cu ceea ce se va întâmpla cu antrenorii”, a spus Răducan.

Întrebată dacă demisia este condiţionată de schimbarea antrenorilor coordonatori ai loturilor naţionale, Andreea Răducan a răspuns: „Demisia este condiţionată de faptul că aceste colective tehnice pe care le-am avut până în acest moment nu şi-au îndeplinit obiectivele. Nu că ar fi stat în puterea mea de a califica echipa şi consider că s-a îndeplinit ceea ce se putea face din biroul federaţiei… însă aceste obiective nu au fost îndeplinite şi atunci trebuie făcută o recapitulare, un nou plan cu implicarea mult mai corectă şi mai bună a întregii federaţii şi a antrenorilor federali. Dacă nu se doreşte acest lucru, eu nu pot să îmi asum ceea ce ceilalţi nu vor să facă. Eu am venit cu încredere şi entuziasm pentru a o lua pe un drum corect. Nu spune nimeni că nu e o perioadă dificilă pentru gimnastică… iar antrenori foarte mulţi în ţară pe care să-i putem aduce nu sunt. Însă nu cred că există suficientă motivaţie din partea noastră, a celor din federaţie. Şi atunci, decât să ducem o luptă continuă în care să nu reiasă nimic pozitiv, cred că e mai bine ca eu să fac un pas, nu neapărat înapoi, ci în lateral şi să îmi continui drumul cu ceea ce consider eu că e mai bine”.

Referitor la posibilitatea ca antrenorii Mihai Brestian şi Nicuşor Pascu să preia conducerea celor două loturi naţionale, Răducan a afirmat: „S-a discutat cu domnul Brestian, însă e foarte dificil ca dânsul să vină la lot în acest moment. Nu a spus că nu doreşte să vină, însă acum e foarte dificil. Poate se gândeşte că nu există nici suficientă răbdare din partea românilor pentru ca performanţele să apară. E nevoie de implicare, de o navetă destul de lungă din SUA unde locuieşte şi până în ţară, pentru că nu va putea sta tot timpul aici. Aşa că sigur că are nevoie de mai mult timp pentru a se gândi. La momentul acesta a spus că nu poate să ne onoreze cu prezenţa. S-a discutat şi cu Nicuşor Pascu (n.r – pentru a prelua lotul masculin), vom vedea ce se va întâmpla la reunirea lotului masculin, pentru că acum este descentralizat„.

Răducan este de părere că membrii Comitetului Executiv nu doresc o revigorare a gimnasticii româneşti. „Din păcate acest Comitet Executiv nu a adus nimic nou. Din punctul meu de vedere nu cred că se doreşte o revigorare a gimnasticii româneşti. De când am venit în federaţie foarte greu reuşesc să construiesc ceva, e mai mult o luptă a supravieţuirii. Nu neapărat că ceilalţi componenţi ai Comitetului Executiv au rea intenţie, dar e foarte greu să schimbăm lucrurile cu atitudinea pe care o au dumnealor. La Comitetul Executiv anterior s-a votat descentralizarea loturilor până la începutul anului viitor… şi trebuie văzut dacă sportivii îşi pot efectua pregătirea corespunzător la cluburi pentru Campionatele Europene de anul viitor. Pentru că dorinţa noastră este ca sportivii să nu îşi piardă din pregătire şi să rămână ancoraţi în gimnastica de înaltă performantă”, a mai spus fosta campioană olimpică.

Echipele naţionale feminine şi masculine ale României, conduse de antrenorii Nicolae Forminte, respectiv Marius Urzică, au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo în urma rezultatelor slabe înregistrate la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Stuttgart.

România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Tokyo doar la individual prin sportivii Maria Holbură (individual compus) şi Marian Drăgulescu (sărituri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here