Andrei Năstase, confirmat după 16 luni primar al Chișinăului

Andrei Năstase, actualul ministru de Interne al Rep. Moldova și unul dintre liderii coaliției de guvernare, a fost confirmat în funcția de primar al Chișinălui.

Curtea de Apel a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care a fost invalidat scrutinul local din 20 mai și 3 iunie 2018, câștigate de Andrei Năstase. Doar că el nu își va îndeplini niciodată atribuțiile. Andrei Năstase este candidat pentru actualele alegeri pentru funcția de edil. Ca să intre în cursa electorală, trebuia oricum să se suspende din funcție la 19 septembrie. Deci Andrei Năstase a primit un mandat deja suspendat de trei săptămâni.

sursa: Timpul. md

În fapt, Curtea de Apel a decis că Andrei Năstase este legal primar al Chișinăului din 3 iunie 2018. Decizia vine mai mult ca o revanșă istorică. Dar vine în plină campanie electorală, în contextul în care Andrei Năstase este pe locul doi în preferințele locuitorilor capitalei moldovene, după candidatul socialist Ion Ceban.

Alegerile de atunci au fost înainte de termen deoarece liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat din funcția de primar al Chișinăului la 16 februarie 2018. Anterior, el fusese cercetat într-un dosar de presupusă corupţie şi suspendat din funcţie în iunie 2017. Dorin Chirtoacă a neagat acuzaţiile care i se aduc şi a calificat dosarul intentat împotriva sa drept unul „fabricat şi motivat politic”.

Justiţia din Republica Moldova a invalidat alegerile municipale din Chişinău, motivând că învingătorul scrutinului, Andrei Năstase, unul dintre liderii opoziţiei proeuropene, precum şi contracandidatul său din turul doi, socialistul Ion Ceban, ar fi făcut campanie electorală în ziua scrutinului. Opoziţia, dar şi comunitatea internaţională au criticat această decizie, a scris Agerpres. Uniunea Europeană chiar a blocat atunci un ajutor financiar de 100 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here