Antena 3 anunță cu indignare intenția PNL de a construi noi penitenciare pentru a crea 8.000 de noi locuri pentru deținuți.

La construcția de penitenciare au prevăzut totul că la carte. Uite, vor să facă 8.000 de locuri în penitenciare. De ce se construiesc penitenciare, în loc de școli?”, a avertizat realizatoarea Cătălina Porumbel, joi seară.

Doar o minte încețoșată crede că România merge spre un gulag. Îmi vine să spun cuvinte urâte și grele care nu mă caracterizează. (…) Oamenii în secolul acesta nu intră cu prioritate în penitenciare, cu prioritate rămân să-și execute pedepsele în comunitate”, a declarat și Pavel Abraham.

Iată ce prevede programul de guvernare al PNL la secțiunea „Politică Penitenciară”:

Guvernul consideră luarea unor măsuri urgențe pentru rezolvarea problemei condițiilor de detenție, cu atât mai mult cu cât, în opinia Guvernului, recursul compensatoriu, așa cum a fost în final adoptat de Parlament, a condus la eliberarea unui număr considerabil de infractori periculoși, dintre care unii au comis deja noi infracțiuni și s-au întors în penitenciare, aplicarea recursului compensatoriu dovedindu-se o amenințare la adresa siguranței cetățenilor și a bunurilor acestora.

Singură măsură care poate rezolva semificativ problema îmbunătățirii condițiilor din penitenciare este extinderea capacității de detenție.

Soluția pe termen scurt și mediu este modernizarea și extinderea capacității penitenciarelor existente, prin construcția de corpuri de clădire noi de câte aproximativ 200 de locuri în fiecare penitenciar. Costurile totale estimate pentru 8.000 de locuri sunt de aproximativ 12 – 15 milioane de euro, pentru că infrastructură există și suplimentarea de personal necesar este rezonabilă.

În ultimii 3 ani, sumele de bani disponibile pentru investiții au fost diminuate cu aproximativ 200% și procedurile de angajare în penitenciare pentru echilibrarea statelor de personal au fost blocate prin promovarea unui statut cu o prevedere neconstituțională. De aceea, se impune rezolvarea prioritară a deficitului de personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here