Anunțul prin care Erdogan i-a înfuriat pe talibanii din Afganistan

Talibanii au atenţionat marţi Turcia în legătură cu menţinerea de trupe în Afganistan după retragerea forţelor străine din această ţară, spunând că este o decizie „condamnabilă”, relatează AFP.

„Decizia liderilor turci nu este înţeleaptă. Este o încălcare a suveranităţii şi integrităţii noastre teritoriale”, afirmă talibanii într-un comunicat, la câteva zile după anunţul Turciei că trupele sale vor asigura securitatea Aeroportului din Kabul după încheierea retragerii forţelor străine, prevăzută la sfârşitul lunii august.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că Ankara şi Washington s-au pus de acord asupra „modalităţilor” unei viitoare asumări a securităţii Aeroportului din Kabul de către forţele turce după retragerea americană din Afganistan, scrie Agerpres.

Aeroportul din Kabul este principala cale de ieşire din Afganistan pentru diplomaţii occidentali şi lucrătorii umanitari. Teama că ar putea cădea în mâinile talibanilor odată cu retragerea forţelor străine împinge NATO să caute rapid o soluţie.

Turcia, stat membru NATO, a fost din 2001 un actor important în Afganistan, unde a desfăşurat sute de soldaţi.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan va fi încheiată la 31 august. Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, preşedintele a dat asigurări că „nu este inevitabil” ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor.

Propunerea turcă de a asigura securitatea Aeroportului din Kabul survine în contextul eforturilor lui Erdogan de a repara relaţiile cu Washingtonul, care s-au tensionat începând din 2016 în urma unei serii de dezacorduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here