Aproape toate activitățile din Marea Britanie se vor opri luni

O mare parte a economiei din Marea Britanie se va opri luni pentru înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Guvernul a declarat această zi sărbătoare oficială pentru a permite oamenilor să-i aducă un ultim omagiu reginei, ceea ce înseamnă că toate băncile, Bursa de Valori din Londra, birourile publice și majoritatea afacerilor vor fi închise, relatează CNN Business.

Anunțul venit din scurt – sărbătoarea a fost confirmată în urmă cu o săptămână – înseamnă, de asemenea, că mai multe spitale au amânat procedurile non-urgente.

Ziua de luni diferă în alte moduri de majoritatea sărbătorilor legale din Marea Britanie. Astfel, afacerile din domeniul ospitalității și cele de vânzare cu amănuntul, care de obicei rămân deschise pentru a profita de pe urma creșterii cererii, își închid porțile din respect pentru regină.

Însă, încetinirea activităților comerciale ar putea afecta economia Regatului Unit într-un moment dificil. O sărbătoare publică de două zile în iunie pentru a marca cei 70 de ani ai Reginei pe tron ​​a contribuit la o scădere cu 0,6% a producției economice în acea lună, potrivit Oficiului pentru Statistică Națională.

Danni Hewson, analist la firma de investiții AJ Bell, a declarat pentru CNN Business că, deși a fost dificil de estimat impactul economic, Regatul Unit „se îndreaptă deja spre o recesiune, așa că orice impact asupra productivității va avea un preț”.

CNN Business a făcut o trecere în revistă a afacerilor care, în mod neobișnuit, vor fi închise luni și a celor câteva care rămân deschise:

Ce este deschis

Lanțul de cinematografe Vue, spre deosebire de principalii săi rivali, va menține unele locuri deschise pentru proiecții live ale funeraliilor. Proiecția va începe la ora 10.00 a.m. și va dura 3 ore, acoperind slujba de la Westminster Abbey, precum și părți ale funeraliilor.

Spectatorii nu vor trebui să plătească pentru bilete și li se va oferi o sticlă de apă gratuită, dar nu vor putea cumpăra floricele sau alte gustări și băuturi.

Multe dintre pub-uri vor servi băuturi, în timp ce vor difuza și înmormântarea.

Greene King conduce peste 2.700 de pub-uri în Anglia, Țara Galilor și Scoția, ceea ce îl face cel mai mare lanț din Regatul Unit. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNN Business că localurile sale se vor deschide luni „pentru ca membrii comunităților locale să se adune pentru a jeli și a reflecta împreună la viața reginei”.

JD Wetherspoon, un lanț popular de aproximativ 840 de pub-uri din întreaga țară, a declarat pentru CNN Business că majoritatea locațiilor sale vor fi închise în timpul serviciului funerar, dar se vor deschide în jurul orei 13.00, în timp ce cele din centrul Londrei și din gările și aeroporturile vor rămâne deschise.

Hotelurile din Londra fac deja profituri mari, deoarece oameni din toată țara, dar și de peste hotare vin în număr mare în Capitală. Multe hoteluri sunt deja complet rezervate, în timp ce tarifele camerelor s-au triplat în unele cazuri.

Travelodge, care are 78 de hoteluri ieftine în Londra, a declarat că personalul său lucrează „non-stop” în pregătirea înmormântării Reginei.

Locurile la hotelurile noastre din centrul Londrei și Windsor sunt literalmente epuizate, iar cererea este în creștere puternică pentru hotelurile noastre situate în apropierea unei stații de tren sau de metrou din Greater London”, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN Business.

Se așteaptă ca rețelele rutiere și feroviare din Marea Britanie să fie aglomerate. De asemenea, ar putea exista unele întreruperi.

Aeroportul Heathrow din Londra modifică 15% din programul său de zbor pentru a reduce zgomotul în centrul Londrei în timp ce are loc înmormântarea, ceea ce înseamnă că vor exista anulări de curse.

Ce este închis

Găsirea unui Big Mac sau a unei pizza va fi dificilă. Toate cele aproximativ 1.200 de locații McDonald’s (MCD) din Regatul Unit vor fi închise luni până la ora 17.00.

Majoritatea restaurantelor și magazinelor cu livrare la domiciliu Pizza Hut vor rămâne închise luni până la ora 14.00, până ce slujba de înmormântare se va încheia, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN Business.

Greggs, o brutărie populară cu peste 2.000 de magazine, a declarat că își va închide porțile, în timp ce unele dintre magazinele sale în franciză ar putea rămâne deschise.

În afară de Vue, majoritatea cinematografelor, inclusiv cele operate de Cineworld și Odeon, vor fi închise, iar o serie de teatre din West End din Londra și-au anulat spectacolele, inclusiv Hamilton, Mary Poppins și The Phantom of the Opera.

Britanicii care ar dori să se aprovizioneze cu alimente au fost sfătuiți să o facă în weekend.

Majoritatea supermarketurilor importante – care în mod normal rămân deschise de sărbătorile legale pentru un număr redus de ore – plănuiesc să se închidă pentru înmormântare.

Tesco (TSCDF), cel mai mare lanț de supermarketuri din țară, își va închide magazinele mai mari în această zi. Magazinele mai mici ar urma să se deschidă seara. Alte lanțuri mari de supermarketuri, Sainsbury’s, Aldi și Morrisons, au spus că vor închide și ele.

Alți retaileri care intenționează să închidă includ Harrods, Ikea, H&M (HNNMY), John Lewis, Argos și Primark.

Apple (AAPL) a confirmat pentru CNN Business că va închide luni toate cele 39 de magazine din țară.

Și Marks & Spencer a spus că își va închide magazinele pentru întreaga zi, cu unele excepții în centrul Londrei.

Întrucât sunt milioane de oameni în doliu care călătoresc în această zi, vom avea un număr mic de magazine deschise în zona Londrei și Windsor pentru a-i sprijini pe cei care își aduc omagiu să cumpere alimente și băuturi răcoritoare”, a spus compania pe site-ul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here