Arabia Saudită a pierdut jumătate din producția de petrol din cauza atacurilor cu drone

Atacurile cu drone de ieri din Arabia Saudită au avut un impact serios: țara a pierdut, temporar, jumătate din capacitatea de producție de petrol.

Dronele explozive, lansate de rebelii yemeniți Houthi, au lovit două dintre cele mai importante instalații petroliere ale Arabiei Saudite: rafinăria Abqaiq și câmpul petrolifer Khurais, ambele deținute nde gigantul deținut de stat Saudi Aramco.

Cele două instalații procesau zilnic 5.7 milioane de barili de petrol, a spus ministrul Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman. Valoarea reprezintă jumătate din producția totală a Arabiei Saudite și 5% din producția globală.

Câmpul petrolifer Khurais

Analiștii spun că aceste probleme ar putea avea un impact semnificativ asupra prețului petrolului pe piața internațională. Același ministru al Energiei a spus că atacurile amenință economia globală. Principala bursă saudită s-a prăbușit cu 3% la deschiderea de duminică, prima zi după atacuri, dar și-a revenit.

„Abqaiq este probabil cea mai importantă instalație din lume în ceea ce privește petrolul. Prețul petrolului va sări” a spus Jason Bordoff, expert de la Columbia University, pentru CNN.

Oficialii saudiți au spus că flăcările declanșate de atacurile cu dronă au fost stinse și că situația este sub control. Situația completă a pagubelor urmează să fie prezentată în următoarele zile.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacurile. Dar Statele Unite, principalul aliat al regatului saudit, a acuzat Iranul că ar fi în spatele raidurilor.

„Teheranul este în spatele a aproape 100 de atacuri asupra Arabiei Saudite, în timp ce Rouhani (președintele Iranului) și Zarif (ministrul de Externe) simulează diplomația. În ciuda tuturor apelurilor pentru detensionarea situației, Iran a lansat acum un atac fără precedent asupra sursei globale de energie. Nu există nicio dovadă că atacurile au venit din Yemen” a scris pe Twitter Mike Pompeo, șeful diplomației americane.

Casa Albă a transmis că Donald Trump s-a oferit să ajute Arabia Saudită să se apere, a scris BBC. De asemenea, secretarul american pentru Energie, Rick Perry, a spus că este gata să intre în rezerva strategică de petrol a SUA ca să stabilizeze piețele, dacă va fi necesar.

Iranul a respins acuzațiile nu au nicio bază. Dar acțiunea este similiară cu altele făcute de regimul de la Teheran, care a mai atacat petroliere în Golful Persic, de când Statele Unite le-au blocat complet exporturile de petrol, principala sursă de venituri la buget.

10% din producția globală de petrol vine din Arabia Saudită. Oficialii de la Riad au încercat să scadă ritmul extracției, ca să tragă prețul barilului în sus. În prezent, un baril de petrol se vinde cu circa 60 de dolari pe piețele internaționale.

Atacurile cu drone vin și într-un moment delicat pentru Saudi Aramco. Gigantul de stat, care e și cea mai profitabilă companie din lume, intenționează să se listeze la bursă în câțiva ani. Firma are o valore estimată de 2000 de miliarde de dolari iar saudiții ar intenționa să scoată la vânzare pe bursă 5% din acțiuni. Asta ar însemna circa 100 de miliarde de dolari, cea mai mare listare la bursă din istorie, estimează analiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here