Armata Chinei a făcut curat pe străzile din Hong Kong după valul de proteste

captura video Hong Kong Free Press

50 de soldați chinezi, îmbrăcați în pantaloni scurți negri și tricouri kaki, au ieșit pe străzile din Hong Kong ca să ajute la stângerea resturilor lăsate după proteste. Militarii, înarmați cu mături și găleți, au acționat în apropiere de baza lor și i-au ajutat pe localnici să strângă gunoaiele și cărămizile lăsate pe străzi și trotuare.

Executivul din Hong Kong nu a cerut ajutorul soldaților chinezi pentru curățenie, au transmis oficialii, potrivit CNN. În schimb, acțiunea a fost una voluntară, pentru ajutorarea comunității din jurul bazei lor, au mai spus autoritățile. Este doar a doua oară când militarii Beijingului apar pe străzile din Hong Kong. Precedenta ocazie a fost în 2018, când autoritățile metropolei le-au cerut ajutorul după un taifun. Potrivit legislației în vigoare în Hong Kong, soldații chinezi nu se pot implica fără o solicitare expresă din partea autorităților regionale. De asemenea, orice antrenament militar trebuie anunțat înainte.

Chiar și așa, mișcarea a una simbolică, având în vedere că guvernul comunist de la Beijing a amenințat discret că dacă guvernul autonom din Hong Kong nu va calma protestele, va fi nevoit să intervină. Cea mai recentă amenințare a venit chiar joi, de la Xi Jinping, care a spus că principala prioritate a Hong Kong trebuie să fie restabilirea ordinii.

Soldați chinezi există în fosta colonie britanică încă din 1997, atunci când metropola sub administrarea Chinei comuniste. Potrivit legii chinezi, armata nu este a țării, ci a Partidului Comunist Chinez.

Cinci parlamentari au criticat prezența soldaților chinezi pe străzile din Hong Kong și au acuzat executivul regiunii autonome că încearcă, în acest mod, că obișnuiască locuitorii metropolei cu militari comuniști, a notat CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here