Armata filipineză, în stare de alertă după moartea liderului ISIS

Forţele de securitate filipineze erau luni în stare de alertă în legătură cu posibile atacuri drept represalii după moartea liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, în timpul unei operaţiuni a armatei americane în Siria, transmite dpa, citată de Agerpres.

Armata filipineză a salutat moartea lui Al-Baghdadi, considerată o „lovitură dură pentru organizaţiile teroriste din întreaga lume” şi a promis să continue eforturile de neutralizare a teroriştilor care acţionează în Filipine, în special în regiunea sudică Mindanao.

„Ne aşteptăm ca moartea lui (Abu Bakr al-Baghdadi, n.red.) să aibă un impact negativ asupra conducerii teroriştilor în diverse părţi ale lumii. Trupele noastre din primele linii rămân la un nivel de alertă ridicat pentru a zădărnici eventuale încercări de a acţiona pe fondul acestei evoluţii”, a declarat generalul de brigadă Edgard Arevalo.

El le-a cerut filipinezilor să dea dovadă vigilenţă şi să raporteze autorităţilor „orice activităţi sau persoane suspecte din localităţile lor”.

În anul 2017, trupele filipineze s-au luptat timp de cinci luni în oraşul Marawi cu militanţi afiliaţi SI, bilanţul confruntărilor depăşind 1.200 de morţi, printre care mulţi civili.

Printre cei ucişi la Marawi s-a aflat liderul terorist filipinez Isnilon Hapilon, aşa-numitul emir al Statului Islamic în Asia de Sud-Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here