Asasinarea premierului libanez Hariri: Nicio dovadă de implicare a conducerii Hezbollah sau a guvernului sirian

Sursa: Wikimedia

Judecătorul în procesul asasinării prim-ministrului libanez Rafik al-Hariri în 2005 a declarat, marţi, că nu există vreo dovadă că în atacul cu bombă a fost implicată conducerea grupării şiite Hezbollah, sprijinită de Iran, sau Guvernul sirian, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Tribunalul Special pentru Liban citeşte marţi verdictul în procesul în care sunt acuzaţi patru membri Hezbollah că au pus la cale uciderea lui Hariri şi a altor 21 de persoane.

„Tribunalul este de părere că Siria şi Hezbollah ar fi putut avea motive să îl elimine pe domnul Hariri şi aliaţii lui politic, însă nu există dovezi că liderii Hezbollah au avut vreo implicare în asasinarea domnului Hariri şi nu există o dovadă directă de implicare siriană”, a spus judecătorul David Re în rezumatul deciziei de 2.600 de pagini a Curţii.

Tribunalul Special sprijinit de Organizaţia Naţiunilor Unite a început citirea verdictului marţi, la prânz. Hariri, miliardar sunit, a avut legături strânse cu SUA, Vestul şi aliaţii din Golful Persic şi era văzut ca o ameninţare asupra influenţei iraniene şi siriene în Liban. El a condus eforturile de reconstrucţie a Beirutului după războiul civil din 1975 – 1990.

Asasinarea lui Rafik al-Hariri a făcut ca Libanul să se cufunde în cea mai gravă criză, până la acel moment, de la războiul civil.

Hezbollah a negat acuzaţiile că ar fi implicată în asasinatul din 14 februarie 2005.

viewscnt


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here