Asociaţia Parcul Văcăreşti: Cei peste 5.000 de arbori înlătură în fiecare an 350 de tone de dioxid de carbon

Sursa foto: Facebook

Parcul Văcăreşti contribuie şi la bunăstarea celor care nu l-au vizitat niciodată, în condiţiile în care cei peste 5.000 de arbori înlătură în fiecare an din atmosferă peste 350 de tone de dioxid de carbon, precizează Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, potrivit Agerpres.

„Parcul Natural Văcăreşti filtrează aerul cartierului mulţumită celor peste 5.000 de arbori din 29 de specii, care înlătură în fiecare an din atmosferă peste 350 de tone de dioxid de carbon. Şi cum România (şi nu numai) se confruntă cu o perioadă extrem de secetoasă, trebuie să ştiţi că Parcul Natural Văcăreşti are o contribuţie semnificativă în asigurarea ciclului natural al apei, în general foarte afectat în oraş de sigilarea spaţiilor verzi cu beton şi asfalt. Reintroducerea apei în ecosistem este un serviciu ecosistemic important, iar acest lucru se întâmplă tot mulţumită vegetaţiei din parc. Arborii despre care vorbeam mai devreme, dar şi solul, captează şi reintroduc în ecosistem peste 39 de mii de tone de apă din precipitaţii”, scrie asociaţia, pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Facebook

Pe lângă aceste servicii ecosistemice, parcul oferă şi posibilitatea observării unui număr de aproape 200 de specii de păsări de-a lungul anului.

„Din toate aceste motive şi multe altele, Parcul Natural Văcăreşti este o adevărată ‘Fabrică de viaţă’ a oraşului. Începem o serie de postări prin care vrem să explicăm serviciile ecosistemice oferite de parc, astfel încât să devenim mai conştienţi de valoarea acestuia. Pentru moment, vă spunem că serviciile ecosistemice se încadrează în trei mari categorii: servicii de reglare, servicii de producţie şi servicii culturale”, se mai arată în postare.

Asociaţia va aborda şi impactul pe care îl au asupra parcului fenomene precum: schimbarea climei şi extinderea fenomenului de aridizare, extinderea oraşului, acoperirea cu beton şi asfalt a spaţiilor permeabile, pierderea biodiversităţii, poluarea aerului, apei şi solului sau înmulţirea speciilor invazive de plante şi animale.

Sursa foto: facebook

Proiectul „Parcul Natural Văcăreşti – Fabrica de Viaţă a Oraşului” este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here