AstraZeneca și UE, la cuțite. Compania refuză să dea explicații la Bruxelles privind întârzierile în livrarea vaccinului anti-COVID

Laboratorul AstraZeneca – acuzat în Europa de întârzieri în livrarea vaccinului său împotriva covid-19 – s-a retras miercuri de la o reuniune organizată de către Uniunea Europeană (UE), în contextul în care Bruxellesul a „contestat” aprig justificările prezentate de laboratorul britanic, relatează AFP.

Înaintea undei verzi a UE a acestui vaccin, care ar urma să fie dată loc vineri, AstraZeneca a anunțat săptămâna trecută că livrările vor fi mai mici decât s-a prevăzut în primul trimestru, din cauza unei „scăderi a randamentului” în instalația europeană de producţie.

Grupul a fost convocat după aceea în două rânduri, luni, pentru a prezenta explicaţii în faţa statelor membre UE şi Comisiei Europene (CE), care a negociat în numele Celor 27.

Justificările laboratorului au fost catalogate drept „nesatisfăcătoare”, iar altă întâlnire a fost programată miercuri.

Însă AstraZeneca „s-a retras” de la reuniune miercuri dimineaţa, a declarat pentru AFP un oficial european de rang înalt.

Bruxellesul contestă explicaţiile prezentate de către CEO-ul grupului, Pascal Soriot, într-un interviu acordat marţi mai multor cotidiene europene în care dezminte principiul rezervării producţiei instalaţiilor britanice pentru Regatul Unit.

„Acordul britanic a fost încheiat în iunie (2020), cu trei luni înaintea acordului european (…). Londra a stipulat ca aprovizionarea care provine de la lanţul de aprovizionare britanică să meargă mai întâi în Regatul Unit”, declară Pascal Soriot în acest interviu.

În contractul de precomandă încheiat cu UE, în august, cu privire la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, „se arată că instalaţiile de producţie britanice erau o opţiune pentru Europa, dar numai mai târziu”, precizează francezul.

Într-un pasaj publicat de cotidianul iralian La Repubblica, Pascal Soriot insistă că „acesta nu este un angajament contractual. Am spus că vom face tot ceea ce putem, dar fără garanţia că vom reuşi”.

„UE voia mai mult sau mai puţin tot atâtea doze cât Regatul Unit, în pofida faptului că semna cu trei luni mai târziu (decât Londra). Am spus, aşadar: vom face tot ceea ce putem, dar nu ne vom angaja contractual”, insistă el.

Aceste declaraţii au făcut Bruxellesul să reacţioneze.

„Contestăm numeroase elemente din acest interviu, inclusiv ideea că producţia instalaţiilor britanice ar fi rezervată numai livrărilor în Regatul Unit. Nu este exact”, a declarat pentru AFP un oficial UE de rang înalt.

„În ceea ce priveşte ideea de a face tot ceea ce pot”, contractul prevede existenţa unor capacităţi de producţie suplimentare. Astfel încât, în cazul în care există o problemă la o instalaţie în Belgia, să putem recurge la capacităţi ale altor instalaţii din Europa şi din Regatul Unit”, instă acest oficial.

Pascal Soriot consideră că dificultăţile cu „randamentul” din instalaţia europeană a AstraZeneca se explică prin întârzierea faţă de Regatul Unit, iar partenerii grupului este necesar „să afle” despre procesul de producţie.

„El nu este la fel de eficient ca celelalte (…). Este un adevărat ghinion. Nu este niciun mister în asta”, a subliniat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here