Ce au discutat Bogdan Aurescu și Maia Sandu, la Chișinău

Sursa: MAE.ro

Actualizare. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, vineri, o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Chişinău. El este primul oficial al Uniunii Europene care efectuează o vizită la Chişinău în contextul nou creat de victoria forţelor pro-reformă, pro-democratice şi pro-europene la recentele alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Şeful diplomaţiei române a reiterat Preşedintelui Republicii Moldova, în cadrul discuţiilor, felicitările Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi ale Prim-ministrului României, domnul Florin Cîţu, pentru rezultatele remarcabile obţinute de forţele politice pro-reformă în alegerile parlamentare anticipate, precum şi disponibilitatea şi deschiderea depline ale României de a continua cooperarea şi coordonarea intense din ultimii ani şi de a sprijini ferm şi substanţial eforturile viitorului executiv şi ale noii majorităţi parlamentare de implementare a reformelor necesare pentru a răspunde aşteptărilor legitime ale cetăţenilor Republicii Moldova, manifestate cu claritate prin votul din 11 iulie. De asemenea, a exprimat încrederea părţii române că la Chişinău va fi învestit rapid un Guvern care să gestioneze cu responsabilitate situaţia din Republica Moldova, să asigure stabilitatea politică, o guvernare eficientă şi să dea un nou impuls procesului de reformă democratică profundă, în vederea consolidării statului de drept, a accelerării şi eficientizării luptei anticorupţie şi construirii unor instituţii democratice solide, pentru asigurarea prosperităţii societăţii în întregul său.

Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat, cu acest prilej, faptul că cetăţenii Republicii Moldova au arătat, prin votul lor, la fel ca în cazul alegerilor prezidenţiale, maturitate democratică şi faptul că doresc un stat cu instituţii puternice care să lucreze în beneficiul lor.

A subliniat că, astfel, există şansa ca punerea în aplicare a programului ambiţios şi cuprinzător de reforme democratice promovat de Preşedintele Maia Sandu şi susţinut prin vot de cetăţeni să poată transforma Republica Moldova într-o democraţie pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că România a sprijinit şi va continua să sprijine şi mai intens aceste eforturi, pe toate palierele, şi a anunţat că cele două părţi au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităţilor de cooperare în perioada următoare. Astfel se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs şi identificarea de noi proiecte şi programe, inclusiv pe baza priorităţilor de guvernare şi a necesităţilor concrete pe termen scurt şi mediu.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit susţinerea fermă şi constantă a României, a Preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului de la Bucureşti pentru programul de reforme promovat de preşedintele Republicii Moldova şi de forţele politice pro-democratice şi pro-europene. În context, a arătat că rezultatele înregistrate la scrutin au creat premisele pentru relansarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, pornind de la fundamentul solid conferit de comunitatea de limbă, istorie şi cultură şi în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor au fost abordate elemente cheie de pe agenda de cooperare bilaterală, inclusiv priorităţile comune care vor fi abordate în perioada imediat următoare. În acest sens, o atenţie deosebită va fi acordată continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din sfera energiei şi transporturilor, precum şi derulării şi multiplicării de programe de asistenţă, ambele cu rezultate pozitive, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova.

Discuţiile avute cu prilejul vizitei au relevat, printre altele, importanţa convenirii unui nou program substanţial de asistenţă nerambursabilă, care să îndeplinească funcţiile Acordului privind asistenţa nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 şi ieşit din vigoare la 28 martie 2021.

Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul ferm şi consecvent al României pentru agenda europeană a Republicii Moldova şi pentru parcursul său pe calea integrării europene, pentru aplicarea deplină a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a componentei de liber schimb a acestuia. În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic, a dat asigurări cu privire la susţinerea deplină a părţii române pentru reflectarea cât mai substanţială, în acest context, a obiectivelor şi aşteptărilor Republicii Moldova.

La rândul său, preşedintele Maia Sandu a adresat ministrului Bogdan Aurescu mulţumirile sale deosebite pentru sprijinul semnificativ al autorităţilor române, în special al Preşedintelui Klaus Iohannis, constant acordat până acum, precum şi pentru angajamentele ferme şi concrete ale României, inclusiv prin vizita de faţă a şefului diplomaţiei române, de a intensifica susţinerea pentru programul de reforme asumat de autorităţile de la Chişinău, menit să răspundă în mod responsabil aşteptărilor cetăţenilor şi să implementeze măsurile necesare în ritm alert, pentru aduce a aduce Republica Moldova mai aproape de Europa. A

mulţumit, totodată, autorităţilor române pentru asistenţa consistentă oferită în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv donaţiile de echipamente de protecţie, ajutorul pentru sistemul medical şi vaccinurile oferite în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova. A subliniat că, prin donaţia de peste 100.000 doze de vaccin pe care România o va acorda astăzi Republicii Moldova, se depăşeşte cifra de jumătate de milion de doze primite din partea României, ţara noastră fiind cel mai mare donator de vaccinuri pentru Republica Moldova.

Preşedintele Republicii Moldova a arătat că apreciază discuţiile aprofundate purtate cu ministrul Bogdan Aurescu cu prilejul acestei vizite, vizând agenda bilaterală şi relansarea şi actualizarea dialogului guvernamental, inclusiv privind proiectele ambiţioase în domenii în care R. Moldova a beneficiat de sprijinul României de-a lungul timpului – precum dezvoltarea economică, infrastructură, sănătate şi proiecte pe palier social şi de mediu.

Preşedintele Maia Sandu a accentuat colaborarea foarte bună dintre România şi R. Moldova şi a arătat că apreciază deschiderea autorităţilor de la Bucureşti, a Preşedintelui Klaus Iohannis şi la nivel guvernamental, de a consolida şi aprofunda parteneriatul bilateral, care să devină şi mai puternic, oferind soluţii pentru cetăţeni, contribuind la dezvoltarea ţări şi apropiind şi mai mult România şi Republica Moldova.

Ca parte a programului vizitei, ministrul român a participat şi la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea unui lot de 100.620 doze de vaccin împotriva COVID-19”, arată comunicatul de presă al MAE.


Știrea inițială. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, face, vineri, o vizită oficială la Chişinău, convenită împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite News.ro.

Aurescu va participa la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea de către Guvernul României a unui lot de peste 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19.

Potrivit MInisterului Afacerilor Externe, ministrul Bogdan Aurescu este primul oficial al Uniunii Europene ce vizitează Republica Moldova după alegerile anticipate din 11 iulie 2021.

Programul de la Chişinău al ministrului român de externe va include o întrevedere cu Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi participarea la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea de către Guvernul României a unui lot de peste 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19.

”În cadrul întrevederilor de la Chişinău, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reafirma sprijinul ferm al României pentru programul amplu de reforme al Preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, şi al viitorului Guvern, precum şi pentru parcursul european al Republicii Moldova. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia deschiderea şi interesul României pentru relansarea şi consolidarea cooperării şi coordonării bilaterale strânse în multiple domenii cu viitorul executiv şi cu noua majoritate parlamentară, precum şi pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, în beneficiul direct al tuturor cetăţenilor acesteia”, anunţă MAE.

Potrivit instituţiei, discuţiile ce vor avea loc în marja vizitei vor oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii pe marginea perspectivelor de accelerare a celor mai importante proiecte susţinute de România în Republica Moldova, precum şi de multiplicare a acestora, cu impact pozitiv pentru cetăţenii Republicii Moldova şi de natură să impulsioneze conectarea Republicii Moldova la spaţiul şi valorile Uniunii Europene.

”Vizita ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Chişinău, imediat după victoria decisivă a forţelor pro-democratice, pro-reformă şi pro-europene, care deschide drumul către o guvernare stabilă în Republica Moldova, transmite astfel un mesaj clar, de deschidere şi disponibilitate crescute din partea României, care este pregătită să îşi consolideze sprijinul în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, pentru creşterea rezilienţei sale în faţa provocărilor actuale şi viitoare”, a mai transmis MAE.

CNCAV: Cazurile noi de infecţie au crescut brusc, din săptămâna 25, ajungând la 2/3 din magnitudinea valului precedent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here