Autorităţile din Arad, alertate de comportamentul ciudat al porumbeilor din ultima perioadă. Specialiștii se tem că păsările ar putea transmite un virus oamenilor

Sursa: Pexels

Autorităţile de sănătate publică din Arad cer oamenilor să evite contactul cu porumbeii sălbatici în această perioadă, după ce s-a observat că multe păsări stau la sol, aparent bolnave, iar altele au murit, existând pericol ca unele boli să se transmită şi la oameni.

Arădenii au observat, în ultimele zile, că porumbeii din parcurile din municipiu par bolnavi, stau mai mult la sol, inerţi, iar unii au murit. Localnicii spun că se tem să mai meargă la plimbare cu câinii de companie în unele parcuri sau în Piaţa Avram Iancu.

 

Porumel bolnav. Sursa foto: Agerpres
Porumbel bolnav. Sursa foto: Agerpres

Zilnic am văzut porumbei morţi, iar ceilalţi stau în parcuri sau pe jos, pe asfalt, par bolnavi, nu se mişcă. Sar pisicile sau câinii la ei şi nu reacţionează. Îmi e frică să mai trec cu câinele, să nu ia vreun virus”, spune Mariana Sulincean, care locuieşte în zona Pieţei Avram Iancu.

 

Sursa foto: Agerpres

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Horea Timiş, a transmis, miercuri, au avertisment, cerând oamenilor să evite păsările care par bolnave.

Din punct de vedere al sănătăţii publice, recomandăm populaţiei să evite contactul cu păsările sălbatice în această perioadă, în care pot fi văzute stând inerte, semn de boală la păsări”, a spus Horea Timiş.

 

Sursa foto: Agerpres

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru sursa citată, că este sezonul virozelor la porumbei, din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre zi şi noapte, care ajung şi la 20 de grade.

Nu avem gripă aviară, dar există o viroză a porumbeilor, care în mod obişnuit nu se transmite la om. Totuşi, diferite tulpini pot fi periculoase şi ar putea afecta şi sănătatea oamenilor, de aceea este bine ca păsările sălbatice să fie evitate„, a spus Marcel Roşu.

 

Sursa foto: Agerpres

Medicul veterinar Cristian Boroş afirmă că pericolul de transmitere a unor bacterii sau virusuri la oameni este mare.

În această perioadă rece, păsările suferă de diferite viroze respiratorii şi fac febră, ceea ce le afectează comportamentul. Unele dintre boli se pot transmite la oameni, de aceea le recomandăm oamenilor care vor să ajute un porumbel bolnav să îşi ia măsuri de protecţie, să poarte mănuşi, şi să se spele bine pe mâini. Nu este bine să lăsăm copiii să se joace cu porumbeii în parcuri„, a spus medicul.

 

Sursa foto: Agerpres

DSVSA va cerceta motivele comportamentului diferit al porumbeilor aparent bolnavi şi va face teste pentru a stabili cauzele morţii păsărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here