Autoritățile locale solicită sprijinul instituțiilor europene pentru a face față valului de refugiați

Foto:. Inquam Photos / Bogdan Buda
Iașiul a devenit cel mai mare hub urban din România care primește refugiați. Însă, valurile de refugiați cu care se confruntă România în contextul conflictului militar din Ucraina încep să pună presiuni financiare pe administrațiile locale care asigură spații de cazare, hrană, produse de igienă etc., iar autoritățile locale au nevoie de întregul sprijin al instituțiilor europene pentru gestionarea acestei crize, atrage atenția preşedintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Solidaritatea extraordinară a poporului român în fața acestei catastrofe umanitare a oferit administrațiilor locale cele necesare pentru a putea gestiona situația până acum într-un mod exemplar.

Însă deja vin valuri mult mai mari de refugiați și cu siguranță va trebui un sprijin mai consistent venit din partea instituțiilor europene pentru a procura hrană, articole de igienă, saltele, pături, lenjerie, aeroterme etc. Iașiul este cel mai mare hub urban din România care primește refugiați și unul dintre cele mai mari orașe de la granița de Est a Uniunii Europene. Din acest motiv, este și un punct de atracție pentru cea mai mare parte a refugiaților care vin în România din Republica Moldova.

Doar ieri, la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au intrat în total 1.472 de autoturisme, 6.026 persoane, din care 2.998 ucraineni. Practic, jumătate dintre aceștia erau ucraineni care fug din calea războiului. Mai mult, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Iași – Feroviar au intrat în total 1.547 de persoane, din care 444 ucraineni, în 5 trenuri”, menționează Alexandru Muraru într-un comunicat de presă.

Președintele liberalilor ieșeni precizează în comunicat că a solicitat sprijinul Ministerului de Interne în legătură cu această situație, în vederea alocării de fonduri pentru rezolvarea situației.

”În acest sens, am transmis ministrului de Interne, Lucian Bode, solicitarea de a realiza un centralizator cu necesitățile Municipiului și Județului Iași pentru gestionarea crizei refugiaților, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași, iar împreună, să reușim alocarea fondurilor necesare pentru a putea trece peste această perioadă grea.

Povara cheltuielilor ce necesită a fi suportate de la bugetul administrațiilor locale și județene trebuie împărțită cu un sprijin consistent din partea Uniunii Europene și a instituțiilor”, explică liderul PNL Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here