Ipoteză șoc: moartea subită a ministrului de externe din Belarus ar putea fi opera Moscovei și un avertisment pentru Lukașenko din partea lui Putin

Sâmbătă, agenția de știri de stat BelTA a relatat că ministrul de externe al Belarus, Vladimir Makei a murit la vârsta de 64 de ani. S-a remarcat că moartea a fost bruscă, dar cauzele reale sunt învăluite în mister. Au apărut suspiciuni că acesta ar putea fi rezultatul mâinii lungi a lui Putin. Aleksandr Lukașenko, care pretinde că este un prieten al președintelui rus, are motive să fie îngrijorat, scrie onet.pl.

Există zvonuri că ar fi fost otrăvit. Makei a fost prezentat ca un potențial succesor al lui Lukașenko. A fost unul dintre puținii care nu s-a aflat sub influența rusă„, a scris Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, pe Twitter. Apoi urmează cea mai importantă propoziție: „Conform zvonurilor, acesta poate fi un avertisment pentru Lukașenko”.

Există zvonuri că Vladimir Putin ar putea plănui să scape de cel mai important aliat și de cel mai mare susținător al său.

Renumitul think tank american Robert Lansing Institute for Global Threats and Democracies Studies a raportat cu puțin timp înainte de moartea lui Makiei, citând surse din conducerea militară rusă: Putin s-a săturat de dictatorul bielorus și a decis deja să facă un pas radical pentru a împinge cu forța Belarus în război cu Ucraina.

*Plan: atac asupra lui Lukașenko

La instrucțiunile lui Putin, informațiile militare ruse (GRU) ar putea încerca în zilele următoare să implementeze un scenariu care prevede un atac real sau fals asupra președintelui bielorus Aleksandr Lukașenko”, scriu experți americani.

Probabil că Rusia vrea să combine cele două armate sub propria sa comandă”, adaugă ei.

Dacă Lukașenko ar supraviețui tentativei de asasinat, ar fi intimidat să se alăture războiului din Ucraina. Acest lucru l-ar lipsi de facto de putere oricum și apoi l-ar face oficial o marionetă a Kremlinului. Demisia lui ar fi atunci doar o chestiune de timp.

Al doilea scenariu: Lukașenko moare și este imediat înlocuit de o persoană complet loială Kremlinului.

*Cine l-ar putea înlocui pe Lukașenko?

Fostul secretar general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (omologul NATO) și fost secretar de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, Stanislav Zas, în vârstă de 58 de ani, se află deja în blocstart.

SUA și NATO vor fi probabil învinuite pentru atac, indiferent dacă acesta se încheie sau nu cu moartea lui Lukașenko. Ca răspuns, Belarus își va declara aderarea la Federația Rusă ca entitate autonomă – se presupune că „de teama” atacurilor din Ucraina și din Polonia.

Aceasta este o logică întortocheată și falsă de la început până la sfârșit, dar și un model binecunoscut la Kremlin. Amintiți-vă doar de propaganda Kremlinului de dinainte de 24 februarie, care a condus la începutul invaziei ruse a Ucrainei. Pretextele sunt construite pentru a legitima războiul.

Experții în tehnicile GRU sunt însă convinși că scenariul cel mai probabil este unul singur: asasinarea lui Lukașenko.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here