Numărul de telefon devine noul cod IBAN! Băncile setează acum un nou serviciu: transfer de bani către numărul de telefon, informează economica.net.

Românii pot acum să facă transferuri de plăţi între două conturi bancare, utilizând doar numărul de telefon al beneficiarului şi fără să cunoască codul IBAN al contului său bancar. Serviciul este posibil datorită unui serviciu nou lansat de Transfond. La ora actuală, Orange Money şi Revolut utilizează acest tip de plăţi, dar pentru conturi bancare deschise la aceeaşi bancă.

La sfârşitul lunii trecute, Transfond a anunţat că oferă posibilitatea inițierii simplificate de plăți între două conturi deschise la bănci diferite, utilizând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului plății, prin intermediul serviciului AliasPay-disponibil. „Această facilitate va fi oferită consumatorilor finali (persoane fizice sau juridice) prin intermediul băncilor/furnizorilor de servicii de plată care vor participa la serviciul AliasPay. Așadar, accesul consumatorilor finali de servicii financiare la AliasPayeste determinat de aderarea în prealabil a propriilor bănci/furnizori de servicii de platăla acest serviciu. AliasPay este un serviciu de tip SPL (Standardised Proxy Lookup) care permite inițierea de plăți pe baza unui alias (numărul de telefon mobil) pe care cel care face plata îl cunoaște la momentul inițierii acesteia”, precizează Transfond.

AliasPay realizează corelarea, pentru furnizorii de servicii de plată, între alias și numărul de cont IBAN al beneficiarului plății. AliasPay va fi alimentat de către banca beneficiarului și interogat de către banca inițiatorului unei plăți. Nivelul de securitate și disponibilitate al serviciului este similar cu cel asigurat pentru funcționarea Casei de compensare a plăților interbancare, Transfond punând la dispoziție, de asemenea, un timp de răspuns la interogări mai mic de 2 secunde. Printre avantajele utilizării soluției AliasPay de către băncile/furnizorii de servicii de plată se numără: costuri reduse cu rețelele de comunicații (reutilizareTFDNet), siguranță operațională, eficiență, asigurarea interoperabilității la nivel SEPA fără a necesita dezvoltări de către participant, arhivare electronică, HelpDesk disponibil permanent.

Avantajul major pentru consumatorul final este reprezentat de inițierea unei plăți pe baza contactelor din agenda telefonică, fără cunoașterea IBAN-ului beneficiarului. Pentru a beneficia de acest serviciu fiecare client trebuie să îţi declare codul IBAN al contului bancar aferent unui numpăr de telefon mobil.

Practic, băncile vor trebui să îşi steze un nou serviciu de plată care să aibă ca identificator al beneficiarului plăţii un număr de telefon. Chiar dacă te gândeşti că într-un moment de neatenţie poţi trimite bani în conturile tuturor cunoscuţilor din agenda telefonică, lucrurile nu stau chiar aşa. Mai mult, în piaţă deja funcţionează plăţi rapide către beneficiari care sunt identificaţi în funcţie de adresa de email sau de numărul de telefon. În cazul plăţilor efectuate prin PayPal, de exemplu, cel care trimite banii identifică beneficiarul doar în contul adresei de email, chiar dacă în spate există verificarea bancară. De asemenea, Orange Money şi Revolut permit efectuarea de plăţi instant către numere de telefon, fără a fi necesară cunoaşterea codului IBAN al contului bancar. Singura problemă este dată de faptul că, momentan, acest serviciu poate fi utilizat doar de clienţii aceleiaşi instituţii. Fluidizarea plăţilor de acest gen este de aşteptat să aibă un efect negativ asupra companiilor de transferuri rapide de bani, gen coloşii Western Union şi Money Gram, atinşi oricum de dezvoltarea fără precedent a fintech-urilor bancare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here