Belarus interzice tranzitul produselor petroliere şi chimice din Lituania

Sursa: Twitter

Belarus va interzice traversarea teritoriului său a produselor petroliere şi chimice, inclusiv îngrăşămintele, din Lituania, ca urmare a deciziei acestei ţări de a bloca tranzitul potasei din Belarus, a anunţat, miercuri, Ministerul de Externe din Belarus, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Interdicţia va intra în vigoare pe 7 februarie, a spus ministerul, adăugând că produsele în cauză se ridică la 1,6 milioane de tone pe an şi valorează mai mult de 1 miliard de dolari.

Lituania a blocat tranzitul de potasă, care este o mare generatoare de bani pentru Belarus, după ce guvernul de la Vilnius a decis că tranzitul este împotriva intereselor sale de securitate naţională.

Măsurile de retorsiune evidenţiază conflictul în curs dintre Belarus, care este susţinută de vecina sa Rusia, şi Occident.

Cea mai mare companie de rafinare din Polonia, PKN Orlen este pregătită să redirecţioneze exporturile de la rafinăria sa din Lituania pentru a trece prin Polonia în loc de Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al rafinăriei pentru Reuters.

”O parte din motivul pentru care am cumpărat anul trecut un terminal lângă graniţa poloneză a fost să putem exporta prin Polonia dacă situaţia politică se schimbă”, a declarat purtătorul de cuvânt Kristina Gendvile.

PKN Orlen a exportat anul trecut 1 milion de tone de petrol din Lituania în Ucraina prin Belarus.

Produsele petroliere către Ucraina au reprezentat anul trecut 2% din toate mărfurile feroviare lituaniene, a declarat un purtător de cuvânt al căilor ferate.

Producătorul lituanian de îngrăşăminte Achema, cel mai mare consumator de gaze naturale din Ţările Baltice, se va confrunta cu ”obstacole serioase” din partea Belarusului, care îi interzice exporturile în Ucraina, a declarat marţi CEO-ul Ramunas Miliauskas, pentru BNS. Compania nu a răspuns imediat, miercuri, unei cereri de comentarii.

EFE: România, element-cheie în arhitectura de securitate a NATO în sud-estul Europei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here