Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că nu ia în calcul demisia, informează Reuters. Totodată, Tribunalul Superior din Londra a respins vineri acţiunea în instanţă depusă de femeia de afaceri Gina Miller împotriva suspendării Parlamentului de către premierul britanic Boris Johnson, a relatat BBC, informează Reuters.

”Voi merge la Bruxelles, voi obţine un acord şi ne vom asigura că ieşim (din Uniunea Europeană) la 31 octombrie, asta avem de făcut”, a insistat şeful executivului de la Londra.

Întrebat dacă este dispus să demisioneze dacă nu va face ceea ce a promis, Johnson a răspuns: ”Aceasta nu este o ipoteză la care să fiu dispus să mă gândesc”.

Pe de altă parte, Johnson, care face presiuni pentru organizarea de alegeri anticipate, a putut constata joi, pe propria-i piele, cât de mult a divizat opinia publică strategia sa privind Brexitul. Într-o vizită în oraşul Leeds (nord), pe o stradă comercială, un bărbat i-a făcut morală în mod repetat lui Johnson, acuzându-l că ”îşi bate joc”, în timp ce alţi trecători l-au ovaţionat pe premierul britanic.

Johnson stătea de vorbă cu o echipă locală a postului de televiziune BBC când un bărbat care împingea un cărucior de bebeluş i-a întrerupt interviul. ”Vă bateţi joc de parlament. Vă bateţi joc de oameni. Ar trebui să fiţi la Bruxelles la negocieri. Unde au loc negocieri? Unde? Vă aflaţi la Morley, în Leeds. Ar trebui să fiţi la Bruxelles”, i-a reproşat bărbatul.

Într-o primă fază, Johnson nu i-a putut răspunde bărbatului, care vorbea cu accent irlandez şi care insista că negocierile guvernului de la Londra cu Uniunea Europeană pe tema unui nou acord privind Brexitul nu duc nicăieri.

”În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Suntem pe punctul de a obţine un acord”, a răspuns în cele din urmă Johnson, înainte de a-şi relua criticile la adresa Partidului Laburist (de opoziţie) pentru faptul că nu a fost de acord cu solicitarea sa de a convoca alegeri anticipate.

Oamenii au început să se strângă şi unii s-au luat la ceartă cu bărbatul care-l criticase pe Johnson. Premierul britanic s-a întors către trecători şi a spus: ”Îmi permiteţi să le pun oamenilor doar o întrebare: credeţi că vom ieşi la 31 octombrie?” Unii oameni au răspuns ”da!” şi au izbucnit în urale, în timp ce alţii au strigat ”nu!” Johnson a primit un răspuns la fel de needificator şi când a întrebat mulţimea dacă este de părere că liderul laburist Jeremy Corbyn blochează Brexitul.

Premierul poate suspenda Parlamentul

Pe de altă parte, Tribunalul Superior din Londra a respins vineri acţiunea în instanţă depusă de femeia de afaceri Gina Miller împotriva suspendării Parlamentului de către premierul britanic Boris Johnson

”Acţiunea a fost respinsă”, a declarat judecătorul Ian Burnett.

Acţiunea a fost intentată de antreprenoarea Gina Miller.

Tribunalul Superior a decis totuşi că reclamanta are dreptul să facă recurs la Tribunalul Suprem, maximă instanţă judiciară în Regatul Unit, care va analiza cazul la 17 septembrie.

Un judecător scoţian a luat o decizie similară în urmă cu câteva zile.

Mai mult de 75 de parlamentari au contestat în justiţie dreptul lui Boris Johnson de a suspenda sau proroga Parlamentul, argumentând că acest lucru este ilegal şi neconstituţional pentru că Johnson a intenţionat să facă aceasta pentru a forţa un Brexit fără acord la 31 octombrie, dar limitând posibilităţile oponenţilor de a obiecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here