Boris Pistorius, noul ministru german al Apărării

Sursa: Twitter

Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat marţi desemnarea social-democratului Boris Pistorius la conducerea Ministerului Apărării, prezentându-l drept ”persoana potrivită” pentru a conduce ”schimbarea de epocă” provocată de războiul din Ucraina, informează AFP şi DPA, citate de Agerpres.ro.

Christine Lambrecht a demisionat luni din postul de ministru al apărării, în contextul creşterii presiunilor asupra guvernului de la Berlin pentru a livra tancuri Ucrainei.

Boris Pistorius (62 de ani), ministru de interne al landului Saxonia Inferioară, este ”un om politic cu înaltă experienţă, care se ocupă de ani întregi de politica de securitate”, a subliniat Scholz într-o declaraţie scrisă.

Pistorius va depune jurământul joi, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Numirea lui Boris Pistorius este o surpriză, favoriţii pentru postul de ministru al apărării fiind ministrul muncii Hubertus Heil, co-liderul Partidului Social-Democrat Lars Klingbeil şi şeful Cancelariei federale, Wolfgang Schmidt.

Pistorius este ministru de interne al landului Saxonia Inferioară începând din anul 2013. Anterior, el a fost primar al oraşului Osnabrück. Este văduv şi are două fiice.

Deocamdată nu este clar dacă Olaf Scholz va rămâne consecvent obiectivului său privind paritatea de gen în guvernul federal, aşa cum a promis în campania electorală din 2021.

Marţi dimineaţă, ministrul economiei Robert Habeck, membru al Verzilor, a afirmat că ar fi normal ca Scholz să respecte acel obiectiv.

Înaintea demisiei Christinei Lambrecht din postul de ministru al apărării, miniştrii federali germani erau opt femei şi opt bărbaţi. Numirea lui Pistorius modifică acest echilibru, către şapte femei şi nouă bărbaţi, fără a-l lua în calcul şi pe cancelarul Olaf Scholz.

Olaf Scholz, singurul lider din G7 care va participa la summitul anual de la Davos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here