Brava armată rusă. Povestea unui asasin plătit, pe care Wagner l-a scos din pușcărie, dar pe care ucrainenii l-au băgat în mormânt

Sursa: Pixabay

<< Novaia Gazeta.Europa spune povestea lui Alexandr Drujinin, un asasin plătit din Sankt Petersburg, care semnase recent un contract cu compania de mercenari Wagner și a plecat în Ucraina spre „a-și face treaba pentru binele statului” >> (în rusă – AICI, în engleză – AICI).

<< Alexandr Drujinin urma să fie eliberat din închisoare în cel puțin opt ani. Mai fusese înșelat de stat și nu credea că i se va reduce pedeapsa după câteva luni petrecute în Ucraina. „Mă duc să fac o plimbare în aer liber. Oricum, m-am obișnuit cu genul ăsta de lucruri…”, i-a spus el soției sale.

Fostul asasin plătit nu i-a lămurit cu ce anume este „obișnuit”, nici pe soție, nici pe colegii de celulă. Cu toate acestea, obișnuia să spună în instanță, aproape cu mândrie, că fusese asasin plătit și că munca lui era „uciderea prin contract”.

Igor Makarov (numele lui a fost schimbat, dar Novaia Gazeta.Europa îl cunoaște pe cel real), detectiv în cadrul unității de crimă organizată a poliției, a avut o relație aproape de prietenie cu Drujinin. El a declarat, pentru Novaia Gazeta.Europa, că asasinul trata contractele „doar ca afaceri”: ca pe orice altă slujbă.

„M-am ocupat de cazul lui aproape cinci ani, de la arestarea lui și până la ultimul său proces”, spune Makarov. „La început fusese dincolo de înțelegerea mea faptul că omorurile pot fi tratate într-o manieră atât de nepasional. Ca și cum ar fi cosit iarba sau ceva de genul. Și pur și simplu ridica din umeri și spunea: Așa era pe atunci: ucizi sau ești ucis. Eram doar un călău: era o meserie respectată acum câteva sute de ani”.

De la atlet la hoț

Drujinin s-a născut în 1964, la Kirovsk, în regiunea Murmansk din Rusia. Sașa Drujinin a fost schior de la o vârstă fragedă: orașul său natal, Kirovsk, este situat în Munții Hibinî și are pârtii de schi grozave care, pe vemea aceea, obișnuiau să-i întâmpine pentru antrenament și pe schiorii din străinătate, nu numai pe cei din întreaga Uniune Sovietică.

Drujinin a fost recrutat în armata sovietică la începutul anilor 1980, unde a servit într-o unitate pentru sportivi experimentați. Și-a încheiat serviciul militar în 1984, a încercat să se întoarcă la sportul profesionist și chiar a participat la unele competiții internaționale. Cu toate acestea, performanțele sale au fost sub medie, ceea ce l-a forțat pe Drujinin să se retragă din schi. Cu toate acestea, pașaportul său cu viză europeană a rămas valabil mulți ani.

Alexandr Drujinin / Sursa: Novaia Gazeta.Europa

„Drujinin mi-a spus că făcea parte dintr-o bandă care comitea furturi și jafuri în toată Europa, la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990”, afirmă Igor Makarov, pentru Novaia.Europa. „Nu exista un acord Schengen în acel moment (a fost introdus în șapte țări, în 1995), dar granițele europene erau oricum destul de transparente atunci. Așadar, mafioții făceau tururi în Europa, dus-întors.

Nu le era frică de închisoare, deoarece știau că Europa era ca o stațiune de vacanță pentru ei. Totuși, nu au ucis pe nimeni. Dacă Europol ar fi existat pe atunci, folosind o bază de date integrată, ar fi fost prinși destul de repede.

Dar cooperarea dintre agențiile de poliție din diferite țări lăsa mult de dorit la momentul respectiv. De aceea, Drujinin și acoliții săi au rămas liberi mult timp. Majoritatea membrilor bandei au fost totuși identificați și pur și simplu deportați în Rusia”.

Primul sânge

După ce s-a întors în Rusia, Drujinin a ales să nu se întoarcă la Kirovsk, ci s-a stabilit la Sankt Petersburg.

Legăturile sale sportive l-au ajutat să se alăture unei bande de rackeți, condusă de Viaceslav Serikov (ucis de cinci gloanțe de pistol Makarov, la 2 octombrie 2005, un asasinat rămas încă neelucidat).

Acest grup criminal organizat, condus de Serikov, fost student al Facultății de Jurnalism a MSU, făcea parte din așa-numita „rețea criminală a lui Malîșev”, numită după Alexandr Malîșev, care obișnuia să poarte titlul de „împăratul criminal al Sankt Petersburg-ului”, la începutul anilor 1990. Aceștia strâgeau bani de la oamenii de afaceri din portul Sankt Petersburg, și anume de la Uzina de Inginerie Marină Baltică.

Uzina de Inginerie Marină Baltică / Sursa: Novaia Gazeta.Europa

Igor Trofimov, un om de afaceri care încerca să scape de patronajul bandei după ce Malîșev a părăsit țara, a fost împușcat mortal de doi asasini plătiți care purtau măști și foloseau AK-uri, la 11 noiembrie 1997. Unul dintre asasini, potrivit anchetei, era Alexandr Drujinin.

„El nu a spus-o direct, iar instanța l-a achitat de această acuzație, dar din indiciile lui am înțeles că Drujik [porecla lui Drujinin] a fost într-adevăr implicat în acel caz”, crede Makarov. „El a mai spus că aceasta nu fusese prima lui crimă. Ucisese pentru prima dată un cu un an înainte”.

Drujinin a vizitat Kirovsk cu un prieten, în 1996, pentru a-și întâlni părinții, foștii colegi de clasă și colegii sportivi. Au mers la un cazinou local, unde s-au certat cu mafia locală. Localnicii i-au bătut până la moarte pe Drujinin și pe prietenul lui.

După ce au petrecut câteva săptămâni într-un spital, cei doi au decis că nu se vor întoarce învinși la Sankt Petersburg: și-ar fi pierdut astfel tot respectul. După ce au ieșit din spital, au pus mâna pe niște arme de foc și au început un schimb de focuri chiar în fața cazinoului, ucigând doi mafioți, inclusiv pe liderul bandei locale. Drujinin și prietenul său au fost răniți, dar au părăsit orașul imediat.

Câteva săptămâni mai târziu, Drujinin a fost convocat de Konstantin „Moghila” Iakovlev, liderul unei rețele criminale la care Drujinin se alăturase anterior, ca parte a bandei Serikov. Acest lucru s-a întâmplat pentru că mafioții din Murmansk au venit la Sankt Petersburg și au încercat să-i facă pe cei doi responsabili pentru schimbul de focuri de la Kirovsk.

Konstantin „Mogila” Yakovlev / Sursa: Novaya Gazeta.Europe

Iakovlev a ascultat ambele părți și a concluzionat că oamenii săi fuseseră bătuți la Kirovsk și s-au răzbunat pe atacatorii lor, ceea ce era bine din perspectiva „regulamentului” de atunci al bandei.

Vizitatorii au trebuit să se întoarcă la Murmansk, iar Drujinin a fost remarcat de Vladimir Kulibaba, mâna dreaptă a lui Iakovlev, care era responsabil de forța brută a bandei.

Arestat și achitat

Banda lui Serikov a fost arestată în 1999, după o tentativă eșuată de asasinare a lui Viaceslav Ivanov, care fusese membru al bandei pentru o lungă perioadă de timp, dar care a decis să renunțe, după asasinarea lui Trofimov. Cel puțin așa a spus el la poliție. Ivanov a fost suspectat de multe crime pe care banda le comisese anterior.

Prima tentativă de a-l asasina a avut loc pe 7 septembrie 1998, când se întorcea acasă din Turcia, împreună cu soția. Pe drumul de la aeroport, mașina lui Ivanov a fost urmărită de o motocicletă. Potrivit anchetei, motocicleta era condusă de Drujinin care a folosit o mitralieră Škorpion pentru a trage un glonț în vehicul lui Ivanov. În urma atacului, Ivanov nu a fost rănit, însă întâmplarea l-a forțat să-și consolideze măsurile de securitate.

Următoarea tentativă de asasinat a avut loc după aproape un an, pe 5 august 1999. Banda lui Serikov l-a atacat pe Ivanov la Moscova și a tras din nou asupra mașinii sale folosind o mitralieră, dar Ivanov a reușit să sară din mașină și să se prăbușească pe marginea drumului. L-a recunoscut pe Drujinin printre atacatori și și-a dat seama că Serikov nu îl va lăsa în pace, așa că s-a dus la poliție, unde a împărtășit o mulțime de detalii despre bandă.

Serikov, Drujinin și încă doi membri ai bandei au fost arestați, iar alți doi mafioți au semnat un angajament de a nu părăsi orașul. Ei au fost acuzați de asasinarea lui Trofimov și de tentativă de asasinare asupra lui Ivanov; procurorul a cerut ca Serikov să fie condamnat la 15 ani de închisoare, iar Drujinin la 20 de ani. Cu toate acestea, Tribunalul orașului Sankt Petersburg i-a găsit pe acuzați nevinovați, considerând că Ivanov pur și simplu i-a calomniat.

După ce Serikov a fost ucis, banda sa a încetat să mai existe. Vorbind în termeni sportivi, Drujinin a început să-și ofere serviciile ca liber de contract. Oricum, era strâns asociat cu rețeaua criminală a lui Iakovlev. Aici a obținut un alt contract pentru a ucide, care s-a dovedit a fi punctul de cotitură al carierei sale criminale.

Prins în fapt

Vadim Cecel, directorul general al companiei de securitate Kaskad, a fost asasinat la 24 aprilie 2008. Ancheta a descoperit că Cecel a părăsit apartamentul pe care îl împărțea cu logodnica sa, Maria Stroganova, și cu fiul ei, și s-a urcat în mașina lui. În acel moment, un bărbat s-a apropiat de el și a bătut la geamul mașinii sale, cu un plic. Cecel a coborât geamul, iar o armă cu amortizor a fost pusă la capul său.

Asasinul a apăsat de câteva ori pe trăgaci și a început să meargă spre partea carosabilă fără să lase arma jos. Ulterior, s-a descoperit că plănuia să urce într-o mașină de fugă, deși nu a reușit.

Un individ a fost martor la tot ceea ce s-a întâmplat și a început să alerge după asasin. În timp ce acesta din urmă trecea pe lângă o mașină de poliție rutieră, martorul a strigat polițiștilor că bărbatul din fața lor este un criminal înarmat. Au făcut ceea ce trebuia și l-au trântit pe asasin la pământ; din buzunarul acestuia a căzut o armă „tăcută”.

Identitatea asasinului a fost verificată în cel mai scurt timp: era vorba de Alexandr Drujinin, din 2003 căutat la nivel național pentru crimă. După ce a fost prins în flagrant, asasinul nu s-a folosit de articolul 51 din Constituție, care permite oamenilor să nu depună mărturie împotriva lor, ci mai degrabă a declarat că este gata să îl dea în vileag pe cel care îl contractase. Persoana despre care a afirmat că îl plătise era Denis Volcek, un deputat (partener de afaceri și prieten al lui Konstantin Iakovlev, deputat al Dumei de Stat, din Partidul Liberal Democrat, în prezent cercetat pentru fraudă).

Vadim Cecel și Maria Stroganova, la Londra / Sursa: Novaia Gazeta.Europa

Cu toate acestea, legenda nu a fost confirmată. După doi ani și jumătate, Drujinin și-a schimbat mărturia și a spus că plătitorul fusese Vladimir Kulibaba.

„Drujik ar fi putut să spune poliției că l-a ucis pe Cecel din motive personale, fără a menționa vreun contractant”, spune Makarov. „Astfel ar fi fost condamnat la opt ani și ar fi putut fi eliberat condiționat după cinci ani de închisoare. Evident, știam că mai ucisese cel puțin zece persoane înainte, dar nu aveam dovezi reale care să arate acest lucru. Cu toate acestea, Drujik era cu adevărat disperat să se răzbune pe Kulibaba și pe ajutorul său, șoferul Nikolai Baranov, deoarece ambii l-au „omorât”. Acesta este motivul pentru care Drujik a fost de acord să negocieze. Ca urmare, o crimă obișnuită, pedepsită cu închisoare de la 6 la 15 ani, s-a transformat într-un asasinat prin contract, pedepsit de la 8 ani la închisoare pe viață.

Doi iepuri dintr-o lovitură

Drujinin a mărturisit în instanță că, în timp ce plănuia uciderea, Kulibaba presupunea că Drujinin ar putea fi, în cele din urmă, arestat. Dacă s-ar fi întâmplat asta, el a promis că mărea recompensa de zece ori (recompensa inițială pe capul lui Cecel fusese de 40.000 de dolari). O mărire atât de generoasă avea o singură condiție: Drujinin trebuia să-l menționeze pe Volcek ca fiind contractorul său, în timpul mărturiei.

„Cred că este foarte probabil că Kulibaba avea să mă denunțe de la bun început, deoarece am observat că agenți mă urmăreau în timp ce pregăteam asasinarea”, a spus Drujinin în instanță.

Vladimir Kulibaba / Sursa: Novaia Gazeta.Europa

Drujinin chiar avea dreptate. Comportamentul unui martor la întâmplare care s-a repezit după asasin nu este ceva ce ar face o persoană obișnuită: cine vrea să alerge spre criminalul înarmat, riscând să un devină martor (mort) în plus, decât să fugă de la fața locului? Totul arată mai mult ca un complot premeditat pentru a-l prinde pe asasin în flagrant.

Kulibaba i-a dat lui Drujinin 500.000 de ruble (peste 20.000 de dolari, la acea vreme) pentru a pregăti asasinatul. Ucigașul a cheltuit jumătate din bani pentru pregătire (pistolul, mașina, urmărirea victimei etc.) și a lăsat restul în numerar, în apartamentul său închiriat. Înainte de a se apropia de mașina lui Cecel, el l-a rugat pe bărbatul care l-a condus la casa în care locuia victima să viziteze apartamentul închiriat, în cazul în care ar fi arestat, și i-a dat cheile acestuia. Complicele a fost instruit să scape de armele depozitate în apartament și să încaseze restul banilor.

I s-a spus să dea 150.000 de ruble mamei lui Drujinin, să lase o parte din bani pentru un asociat al lui Drujinin și să păstreze restul (aproximativ 5.000 de dolari).

Complicele a vizitat într-adevăr apartamentul și a ridicat banii, dar nici mama lui Drujinin, nici asociatul său nu și-au primit partea. Deci, nu era de mirare că Drujinin era dispus să se răzbune. În plus, avea astfel șansa de a-și reduce considerabil pedeapsa cu închisoarea.

„În schimbul mărturiei împotriva lui Kulibaba, lui Drujinin i s-a promis că i se va reduce pedeapsa (în cele din urmă a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru asasinarea lui Cecel), spune Makarov. „Drujik s-a ținut până la capăt de înțelegere și chiar a depus mărturie în instanță, unde s-a autointitulat direct asasin plătit care își câștiga existența din crime prin contract. El a spus instanței în detaliu când și cum l-a întâlnit pe Kulibaba, cum acesta din urmă l-a întrebat dacă Drujinin îl poate asasina pe Cecel, precum și unde și când Kulibaba i-a dat lui Drujinin plata în avans pentru contractul de ucidere a directorului general al Kaskad. Cu toate acestea, Kulibaba a fost găsit nevinovat, iar procurorii au uitat de promisiunile pe care i le făcuseră lui Drujinin. Ei au folosit câteva detalii din cariera sa anterioară, pe care le împărtășise în timp ce se pregătea pentru proces, și au depus acuzații suplimentare împotriva lui, adăugând încă cinci ani la pedeapsa de 20 de ani. Deci, cel mai devreme putea fi eliberat, chiar și condiționat, în 2030”.

De ce Kulibaba a fost găsit nevinovat? Cea mai comună și cea mai probabilă explicație este că judecătorii i-au găsit nevinovați pe Kulibaba și Baranov în 2012 datorită muncii fenomenale depuse de Iuri Novolodski, avocatul lor. Avocatul a reușit să-l facă pe Kulibaba să treacă drept victimă a „ilegalităților poliției”.

Totuși, ici și colo pot fi auzite și alte motive din spatele achitării.

„Dacă vă amintiți, Kulibaba a fost arestat de mai multe ori în acest caz”, declară pentru Novai Gazeta.Europa un fost mare mafiot din banda lui Iakovlev, care a dorit să rămână anonim. „După ce Drujik a depus mărturie, la sfârșitul anului 2010, Kulibaba a fost arestat, dar a fost eliberat curând, sub promisiunea de a nu părăsi orașul. Acest lucru l-a costat pe Kulibaba un milion de dolari. Apoi, a fost trimis din nou la închisoare, dar curând a fost iareăși eliberat. Prima dată și-a cheltuit banii proprii, dar a doua oară ne-a cerut ajutor. Deci, am strâns acei bani cu totul. Nu știu exact cine a luat mita. Știu, de asemenea, că a existat mită și pentru verdict și chiar știu cine a luat acea mită, dar nu voi spune asta: nu vreau să fiu ucis. Nu sunt sigur cât de mare a fost mita, dar au existat zvonuri că întregul proces l-a costat pe Kulibaba 10 milioane de dolari”.

A face un lucru pentru binele statului

Makarov a păstrat legătura cu Drujinin chiar și după ce asasinul a fost trimis într-o închisoare de maximă securitate.

O colonie penală din Fornosovo, unde Alexandr Drujinin și-a ispășit pedeapsa / Sursa: Novaia Gazeta.Europa

„M-a sunat în august, anul trecut”, declară Makarov, pentru Novaia.Europa. „Mi-a zis că recrutorii de la PMC Wagner îi vizitau închisoarea. Mi-a spus că va accepta oferta lor. Drujik a fost înșelat de statul rus de mai multe ori și nu credea că va fi eliberat după ce va fi petrecut câteva luni în Ucraina. Dar a spus că era o șansă perfectă pentru el să schimbe peisajul și să facă o plimbare în aer liber. Și-a sunat soția în septembrie anul trecut, i-a spus că merge la război și nu am auzit nimic de el de câteva luni. Am crezut că Drujinin pur și simplu a folosit toată această situație și a luat-o la fugă. În mod neașteptat, a reapărut în decembrie anul trecut. S-a dovedit că fusese rănit la genunchi și se afla în spital. Mi-a spus că i se promisese ferm o amnistie completă și ștergerea tuturor condamnărilor. Am râs de asta și am spus că suna ca un batalion penal din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A spus că este exact același lucru. Au chiar și unități de blocare care îi împușcă pe cei care încearcă să fugă de pe câmpul de luptă. PMC Wagner nu prea are încredere în foștii condamnați de acolo, așa că încearcă să se protejeze împotriva dezertării. De asemenea, mi-a spus că își va vizita familia odată ce se va face bine, se va odihni și apoi să va întoarce: de data aceasta nu pe post de „carne de tun”, ci mai degrabă ca soldat al unei unități de blocare. A spus că i s-a promis că nu va fi folosit în focul bătăliei, iar controlul cărnii de tun din spate era exact ceea ce avea nevoie, a spus el. Mi-a mai spus un lucru: că visul său s-a împlinit în sfârșit – acum făcea ceea ce poate face mai bine pentru binele statului, câștigând un ban decent pentru asta. ”>>

„Nu ești tu fratele meu”. De ce au eșuat eforturile Kremlinului de a recruta luptători în Serbia, pentru războiul din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here