„Nu ești tu fratele meu”. De ce au eșuat eforturile Kremlinului de a recruta luptători în Serbia, pentru războiul din Ucraina

Sursa foto: www.meduza.io

La începutul acestui an, grupul de mercenari Wagner a încercat să înceapă recrutarea de voluntari din Balcani pentru trimiterea lor în Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile sârbe au declarat rapid organizația ca indezirabilă și i-au avertizat pe potențialii mercenari cu privire la consecințele legale. În ciuda acestui fapt, canalul de televiziune RT, pro-Kremlin, canalele Telegram în limba sârbă, cu mii de urmăritori, și grupurile radicale marginale promovează activ imaginea Wagner în regiune. Unii dintre mercenarii sârbi inițiali le-au cerut compatrioților lor să se alăture fără întârziere pe linia frontului. În ciuda acestei propagande fervente, nu a existat o creștere semnificativă a luptătorilor, doar videoclipuri cu falși „luptători sârbi fără experiență de luptă”, scrie Julia Petrovskaia, pentru The Insider (în rusă – AICI, în engleză – AICI).

Centrul de influență al Rusiei

La începutul anului 2023, Balcanii au apărut din nou ca un potențial centru pentru activitatea mercenară, în urma publicării unei „oferte lucrative” din partea Wagner, de către RT Balkan, canalul de televiziune pro-Kremlin, aflat sub sancțiuni internaționale pentru propagandă și dezinformare. Oferta promitea salarii de 240.000 de ruble (în jur de 3.140 de euro) pe lună, cu bonusuri de până la un milion de ruble (13.000 de euro) pentru performanțe excepționale. În caz de deces, familiile urmau să primească cinci milioane de ruble (aproximativ 65.700 de euro), Wagner având grijă de toate cheltuielile de înmormântare și transport. Acest nivel de remunerare, în special în contextul șomajului ridicat din Balcani, se dovedește tentant pentru unii.

Cu toate acestea, participarea la conflicte străine implică un risc de până la 10 ani de închisoare pentru cetățenii sârbi, fapt bine cunoscut de către personalul RT Balkan. În ciuda acestui fapt, postul a considerat că este necesar să facă publice condițiile de cooperare cu o organizație de o legalitate problematică, pe deasupra aflată sub sancțiuni din partea SUA și UE. Pe lângă site-ul său, care a fost lansat în noiembrie, RT Balkan are o prezență online puternică prin intermediul canalelor Telegram, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și YouTube. Acest lucru îi permite entității media să ajungă nu doar la publicul din Serbia, ci și din Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina și alte țări cu o diaspora iugoslavă. Deși reclama inițială a fost corectată ulterior, aceasta a devenit rapid virală, iar citate detaliate pot încă fi găsite în diferite instituții media și pe platformele de social media din regiune.

Reputația Serbiei, de centru al influenței ruse și al simpatiilor pro-Kremlin în regiune, s-a consolidat în ultimul an de conflict ucrainean. Țara este una dintre puținele în care au avut loc mitinguri în sprijinul politicilor Kremlinului și unde sunt văzute frecvent graffiti cu Vladimir Putin și simbolurile Z și V.

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a permis, în general, ca activități pro-ruse și de dezinformare să înflorească în mass-media sârbe care sunt loiale guvernului. Aceste instituții media propagă activ narațiunile cheie ale Kremlinului cu privire la conflictul din regiunea Caucazului de Sud, răspândesc propagandă anti-occidentală și citează din programe TV precum „Soloviov Live”. Tabloidele apropiate autorităților sârbe au publicat un raport, după începerea războiului, potrivit căruia „Ucraina a atacat Rusia”, un fals care este încă disponibil cititorilor. În ciuda acestui fapt, când a izbucnit scandalul care a implicat recrutarea făcută de Wagner în Serbia (care provoacă îngrijorarea Statelor Unite), Vucic a luat rapid măsuri, condamnând public reclama la un grup paramilitar și reamintindu-le potențialilor recruți de răspunderea penală.

„Ce faceți? De ce chemați pe cutare din Serbia când știți că este împotriva legilor noastre?”, a exclamat Vucic, la unul dintre canalele TV controlate de stat.

Eșecul lui Prigojin

Recent, noi fotografii cu „luptători sârbi” au apărut în mediul online, dar autenticitatea lor nu poate fi verificată. De obicei, fețele lor sunt ascunse, iar mass-media ruse rareori oferă cititorilor detalii despre isprăvile „fraților slavi”. Analiștii de la Belgrad, intervievați de The Insider, consideră că șansele Wagner de a atrage noi mercenari din Balcani sunt reduse. Unii cred că ar putea fi câteva zeci de potențiali luptători, în timp ce alții cred că ar putea fi sute, dar toți sunt de acord că nu va avea un impact semnificativ asupra eficienței de luptă a unităților.

Foștii voluntari nu se grăbesc să prezică amploarea afluxului de noi luptători sârbi în Donbas. „Nu aș specula pe anumite cifre. Nu se pune problema dacă vor fi sute sau mii de oameni, ci faptul că conflictul din Ucraina a escaladat deja la amploarea operațiunilor din cel de-al Doilea Război Mondial și amenință că va înghiți întreaga planetă”, spune, pentru The Insider, Radomir Počuča, fost purtător de cuvânt al unității antiteroriste a Ministerului sârb de Interne, care a primit o sentință cu suspendare pentru participarea la operațiunile de luptă din estul Ucrainei. El se îndoiește că Wagner are o prezență în Serbia: „Este o unitate de luptă și nu necesită o logistică complicată. Serbia a devenit o platformă de informații pentru diverse servicii datorită importanței sale geopolitice. Desigur, aici lucrează și reprezentanți ai structurilor rusești, dar nu cred că există wagneriți”.

Počuča, care și-a pierdut un prieten mercenar Wagner, în Siria, nu a auzit de niciunul dintre cunoscuții lui din Donbas care să fi alăture forțelor lui Prigojin în estul Ucrainei.

Propaganda rusă folosește adesea imaginea „fraților sârbi” și a Serbiei ca aliat istoric al Rusiei, făcând comparații între disputele balcanice și situația din jurul Ucrainei. Acest lucru este evident în activitatea canalelor Telegram pro-Wagner în limba sârbă și a altor platforme de internet, cum ar fi „Slovenski Medved”, care are peste cinci mii de membri, furnizând în mod regulat informații detaliate despre succesele în luptă ale grupului de mercenari, în Ucraina, și publicând mesaje de propagandă precum „Viitorul Kosovo depinde de o victorie a Rusiei” sau „Muntenegru este Serbia, Ucraina este Rusia”.

„Artiști” radicali

Regiunile balcanice sunt martorii unei tendințe în creștere în ceea ce privește promovarea imaginii pozitive a lui Wagner, cu micile grupuri extremiste, Patrula Poporului și Dreapta Sârbă, în fruntea mișcării. Aceste grupuri au câștigat notorietate pentru graffitiurile lor din Belgrad, care indică sprijinul pentru Wagner. Una dintre picturile murale, de exemplu, a fost inspirată de o fotografie din Ziua Eroilor Patriei de la Kremlin, care îl înfățișează pe Vladimir Putin înconjurat de wagneriții Utkin, Troșev, Bogatov și Kuznețov.

Sursa: The Insider

Liderul dreptei sârbe, Miša Vacić, a fost protagonistul a numeroase scandaluri, inclusiv un salut controversat care amintește de gesturile fasciste de la întâlnirea dreptei italiene, în 2021. El a atras atenția și prin candidatura sa la prezidențiale, când a ajuns la Comitetul Electoral Central Sârb într-o mașină cu plăcuțe de înmatriculare rusești, steaguri ale Serbiei și Rusiei și simbolul literei Z. În ciuda rezultatelor sale electorale slabe, 0,9% din voturi, el a rămas valoros pentru Kremlin, dovadă fiind faptul că a fost invitat să observe referendumurile din septembrie privind independența teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia.

Sursa: The Insider

Vacic a monitorizat votul într-o tabără de refugiați din Volgograd, un oraș despre care probabil nu auzise niciodată până atunci, din moment ce l-a pronunțat greșit de două ori, drept Volvograd. De altfel, autoritățile sârbe însele nu au recunoscut rezultatele acestor referendumuri sau anexarea Crimeei din 2014 și au condamnat, de asemenea, invadarea Ucrainei în 2022.

Patrula Poporului, condusă de Damjan Knežević, este cunoscută pentru sentimentele sale naționaliste, anti-imigranți și anti-NATO și este, de asemenea, responsabilă pentru graffiti-uri cu Wagner. În decembrie, Knežević a vizitat Centrul Wagner din Sankt Petersburg împreună cu șeful organizației ruso-sârbe, Orly, Alexandr Lîsov, și Zoran Lekic, reprezentantul Orly în Serbia. El a dăruit un steag sârb care a fost folosit la mitingurile de sprijin pentru OMS (operațiunea militară specială – n.tr.) de la Belgrad. Lîsov, care pretinde că este rezident al Centrului Wagner, a declarat că el și Knežević au lucrat îndeaproape timp de câțiva ani.

„Sava” și „Dunai”

Recent, au fost lansate clipuri video care prezintă doi „voluntari fără experiență de luptă” – Sava și Dunai – pentru a atrage mai mulți mercenari în primele linii ale Novorossiei și pentru a crea iluzia unității slavilor. Bărbații în uniformă, care poartă cagule, vorbesc pe scurt prin intermediul unui interpret cunoscut sub numele de „Viking”, care nu vorbește sârbă. Ei relatează că sunt mulțumiți de condițiile din Batalionul Sudoplatov, care s-a format în toamnă, în regiunea Zaporijia, și care e pe inima lor. Dacă nu ar fi fost amenințarea cu urmărirea penală în Serbia, cred ei, s-ar fi alăturat mai mulți voluntari.

„Sava” și „Dunai” folosesc puțin cuvintele, ceea ce face dificil de stabilit dacă le și rostesc cu adevărat. În schimb, majoritatea gândurilor lor sunt comunicate prin „Viking”, care îi prezintă pe sârbi ca foști trăgători în „poliția militară sârbă”. „Viking” afirmă că conflictul din Ucraina are un impact asupra eliberării Europei și asupra viitorului Kosovo, o provincie populată de albanezi, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Această perspectivă este preluată de canale pro-Wagner, precum „Slovenski Medved”, deși „ Sava” și „Dunai” nu exprimă propriu-zis aceste sentimente.

Sursa: The Insider

Într-o altă poveste, personajele „Sava” și „Dunai” sunt mai vorbărețe, cu nuanțe vocale distincte. Aceștia susțin remarci-clișeu precum „NATO este cea care duce războiul, nu Ucraina” și „toate necazurile provin de la Occident și de la instituția politică occidentală de la Kiev”. Perspectivele lor sunt transmise în mare parte prin personajul „Viking”. El estimează că sute de persoane străine pot fi implicate în conflict, cu aproximativ 15 sârbi, 5-6 macedoneni și o mână de oameni din alte națiuni slave exprimându-și interesul de a se alătura batalionului lor.

Viking, al cărui nume real este Andrei Rodionov, conduce mișcarea „Unificarea și renașterea ruso-slavă”, care se opune „globalismului, materialismului și multiculturalismului occidentalizat”. Organizația își propune să unifice și să revigoreze statul indigen rus, să reînvie Marea Rusie istorică și să creeze un stat slav al Uniunii cu Marea Rusie ca avangardă.

Ambițioasa organizație este înregistrată la adresa Apt. 31, str. Gorpiscenko 51, la Sevastopol. Rodionov a lucrat în comerțul cu amănuntul, pe zona de antichități, înainte de a deveni un luptător pentru statul slav.

Un lunetist/jurnalist dubios

Dejan Berici, cel mai renumit mercenar sârb din primul val, este cunoscut pentru planurile sale ambițioase. El și-a câștigat notorietatea prin canalul său de YouTube care se mândrește cu 100.000 de abonați, unde îndeamnă frecvent la război și promovează o imagine pozitivă a grupului Wagner. Berici susține că a lucrat la construcția satului olimpic din Soci, înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, și apoi a luptat la Slaviansk sub comanda lui Strelkov și pe aeroportul Donețk, deși aceste afirmații nu au o confirmare de încredere. Strelkov neagă faptul că Berici a servit vreodată sub comanda sa. Ca răspuns, Berici l-a denigrat pe Strelkov, acuzându-l că i-a ordonat personal să omoare comandanții DNR și că a încercat să „otrăvească apa cu mercur”.

Sursa: The Insider

Imaginea lui Berici este „pătată” de conflictele cu mulți voluntari sârbi din primul val și comandanții din Donbas. A fost numit mincinos și lacom de către cei care îl cunosc, care susțin că el se prezintă constant ca fiind important, dar în realitate cerșește constant bani, arme, medicamente și alte resurse. De fapt, el colectează bani pe paypal.me/DekiZN.

În ciuda reputației sale scandaloase, Berici a fost legitimat de Ministerul de Externe în 2019 și s-a angajat într-un dialog de 7 minute cu secretarul de presă Maria Zaharova, în calitate de corespondent pentru Politrussia.com. În spatele acestui site patriotic se află Ruslan Ostașko, asociat cu administrația prezidențială și care, conform investigațiilor lui Alexei Navalnîi, a primit contracte de la stat în valoare de 100 de milioane de ruble. Berici este, de asemenea, asociat cu RIA FAN, care este afiliată fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, și se prezintă ca un expert în realitățile din Donbas.

Maria Zaharova și Deian Beric / Sursa: The Insider

Într-un videoclip recent, Berici a spus publicului sârb că Wagner are propria artilerie și aviație, și că primește tot ce are nevoie de la Ministerul Apărării. El îi încurajează pe artileriştii cu experienţă în armata sârbă sau UNA (care a încetat să mai existe în urmă cu 30 de ani, odată cu prăbuşirea fostei Iugoslavii) să vină în Donbas.

„Dacă ești artilerist și ofițer, vino alături de noi. Ești cel mai necesar acum. Nu închidem ușile nimănui. Dar dacă ai o boală cronică, nu veni. Sau vei fi dat afară”, explică el. Berici îi îndeamnă pe potențialii recruți să-i scrie personal:

„Vei fi întâmpinat și dus într-un loc unde sunt semnate contractele!”. El susține că în trei luni li se vor restitui banii pentru bilete, iar în șase luni li se va acorda cetățenia rusă. „Cât ești la poligon, salariul este de 110.000 de ruble (1.500 USD), iar dacă te afli într-o zonă de luptă, 220.000 (3.000 USD). Toate plățile sunt susținute de documente. Primești banii și faci ce vrei cu ei!”

Speranțele Serbiei

Potrivit unor surse ucrainene, câteva sute de mercenari sârbi ar fi fost implicați în conflictul din Donbas, din 2014. Cu toate acestea, guvernul sârb nu a dezvăluit date oficiale în această privință. În ultimii ani, peste 30 de cetățeni sârbi au fost trimiși în judecată pentru participarea lor la conflict, dar doar câțiva au primit pedepse substanțiale, adesea pentru perioade scurte de închisoare.

Un expert din Belgrad, care a cerut anonimatul în legătură cu activitățile mercenare, a declarat, pentru The Insider, că Wagner recrutează mercenari din Balcani încă de la conflictul din Siria. Expertul a declarat: „Persoanele care au mers în Donbas în perioada 2014-2022, în total doar în jur de 100-150, sunt o glumă. Este puțin probabil ca Balcanii să devină un centru pentru activitățile mercenare. Guvernul sârb nu-și poate împiedica legal cetățenii să călătorească în Rusia. Speră pur și simplu că mercenarii fie vor muri în Ucraina, fie nu se vor întoarce. Cei care au călătorit în străinătate ca mercenari fie au murit, fie s-au stabilit în altă parte, în timp ce puținii care s-au întors au fost condamnați. Wagner nu are o prezență fizică în Serbia, dar principalele sale operațiuni se desfășoară prin intermediul mai multor grupuri de extremă dreapta. Există puțini potențiali mercenari în regiune și este probabil ca guvernul Vucic să li se opună pe măsură ce Serbia se îndepărtează mai mult de Rusia”. >>

INFO RUSIA | Refuzat de pușcăriași, Prigojin se oprește / Angoasa agricolă 2023 / Cenzura, sub reflector / Umbra lui Stalin / Petrol contra copeici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here