Bula Covid

Sursa> Pixabay

“Cu piețele de acțiuni care ating noi culmi într-un moment în creștere a veniturilor și a inegalității bogăției, ar trebui să fie evident că mania pieței de astăzi se va termina în lacrimi, reproducând nedreptățile economice ale prăbușirii din 2008. Cu toate discuțiile despre sprijinirea gospodăriilor, Main Street va avea cel mai mult de suferit atunci când muzica se va opri”, scrie Nouriel Roubini, pentru Project Syndicate.

<< Recuperarea în formă de K a economiei SUA este în curs. Cei cu locuri de muncă stabile, cu normă întreagă, beneficii și o pernă financiară se descurcă bine pe măsură ce piețele bursiere urcă spre noi maxime. Cei care sunt șomeri sau angajați parţial, la locuri de muncă cu guler albastru și servicii cu valoare adăugată scăzută – noul „precariat” – sunt înconjurați de datorii, a o bogăţie financiară mică și se confruntă cu perspective economice în scădere.

Aceste tendințe indică o deconectare tot mai mare între Wall Street și Main Street. Noile maxime de pe piața bursieră nu înseamnă nimic pentru majoritatea oamenilor. Zona inferioară a lui 50% din distribuția averii deține doar 0,7% din totalul activelor de pe piața de capital, în timp ce primii 10% comandă 87,2%, iar primii 1% dețin 51,8%. Cei mai bogați 50 de oameni au la fel de multă avere ca cei 165 de milioane de oameni din partea de jos.

Inegalitatea în creștere a urmat ascensiunii Big Tech. Până la trei locuri de muncă cu amănuntul se pierd pentru fiecare loc de muncă creat de Amazon, iar dinamici similare sunt valabile și în alte sectoare dominate de giganții tehnologici. Dar tensiunile sociale și economice de astăzi nu sunt noi. Timp de decenii, lucrătorii strâmtoraţi nu au reușit să ține pasul cucei din zona Jones, din cauza stagnării venitului mediu real (ajustat la inflație), alături de creșterea costurilor de trai și așteptărilor de cheltuieli.

Timp de decenii, „soluția” la această problemă a fost „democratizarea” finanțelor, astfel încât gospodăriile sărace și cu dificultăți să poată împrumuta mai mult pentru a cumpăra locuințe pe care nu și le permiteau, apoi să le folosească drept bancomate. Această extindere a creditului de consum – ipoteci și alte datorii – a dus la o bulă care s-a încheiat cu criza financiară din 2008, când milioane și-au pierdut slujbele, casele și economiile.

Acum, aceiași mileniali care au fost înșelați cu peste un deceniu în urmă sunt înșelați din nou. Lucrătorilor care se bazează pe job-uri răzleţe, part-time sau „angajare” independentă li se oferă o nouă coardă cu care să se spânzure în numele „democratizării financiare”. Milioane au deschis conturi pe Robinhood și alte aplicații de investiții, unde își pot folosi de mai multe ori economiile și veniturile insuficiente pentru a specula acțiuni care nu merită.

Recenta narațiune GameStop, care prezintă un front unit de comercianți eroici de care luptă cu fonduri speculative, maschează realitatea urâtă că o cohortă de indivizi fără speranță, fără locuri de muncă, fără abilități și împovăraţi de datorii este exploatată din nou. Mulți au fost convinși că succesul financiar nu constă în locuri de muncă bune, muncă din greu, economii, și investiții răbdătoare, ci în scheme de îmbogățire rapidă și pariere pe active inerente inutile, cum ar fi criptomonedele (sau „shitcoins”, așa cum prefer să le numesc).

Lucrurile sunt clare: meme populiste în care o armată de David milenari doboară un Goliat de pe Wall Street servește doar o altă schemă care-i lasă pe investitorii amatori fără idei. Ca și în 2008, rezultatul inevitabil va fi un alt balon de active. Diferența este că, de data aceasta, membrii congregați ai populismului s-au angajat să ia atitudine împotriva intermediarilor financiari pentru că nu le permit celor vulnerabili să aibă şi mai multă pârghie.

Înrăutățind lucrurile, piețele încep să se îngrijoreze de experimentul masiv de monetizare a deficitului bugetar, realizat de Rezerva Federală SUA și Departamentul Trezoreriei prin relaxare cantitativă (o formă de teorie monetară modernă sau „bani-elicoptere”). Un cor din ce în ce mai mare de critici avertizează că această abordare ar putea supraîncălzi economia, obligând Fed să crească ratele dobânzii mai devreme decât se aștepta. Randamentele nominale și reale ale obligațiunilor cresc deja, iar acest lucru a zguduit activele riscante, cum ar fi acțiunile. Din cauza acestor îngrijorări cu privire la un tantrum ascuţit condus de Fed, o redresare care trebuia să fie bună pentru piețe face acum loc unei corecții a pieței.

Între timp, democrații din Congres merg mai departe cu un pachet de salvare de 1,9 trilioane de dolari, care va include sprijin direct suplimentar pentru gospodării. Dar cu milioane deja restanțieri la plata chiriei și a utilităților sau în moratoriu cu ipotecile, cardurile de credit și alte împrumuturi, o parte semnificativă a acestor debursări se va îndrepta către rambursarea și economisirea datoriilor, cu, probabil, doar o treime din stimul care să se traducă în cheltuieli reale.

Acest lucru implică faptul că efectele pachetului asupra creșterii, inflației și randamentelor obligațiunilor vor fi mai mici decât se aștepta. Și pentru că economiile suplimentare vor sfârși prin a fi canalizate înapoi în achizițiile de obligațiuni de stat, ceea ce fusese menit să fie un ajutor pentru gospodăriile aflate în dificultate va deveni efectiv un ajutor pentru bănci și alți creditori.

În cele din urmă, poate apărea inflația, dacă efectele deficitelor fiscale monetizate se combină cu șocuri negative ale ofertei, pentru a produce stagflaţie. Riscul unor astfel de șocuri a crescut ca urmare a noului război rece sino-american, care amenință să declanșeze un proces de deglobalizare și balcanizare economică, pe măsură ce țările urmăresc un protecționism reînnoit și refacerea investițiilor și a operațiunilor de producție. Dar aceasta este o poveste pe termen mediu, nu pentru 2021.

Când vine vorba de acest an, creșterea s-ar putea să fie încă sub așteptări. Noi tulpini ale coronavirusului continuă să apară, crescând îngrijorarea că vaccinurile existente nu mai pot fi suficiente pentru a pune capăt pandemiei. Ciclurile repetate stop-go subminează încrederea, iar presiunea politică pentru a redeschide economia înainte ca virusul să fie îngrădit va continua să se dezvolte. Multe întreprinderi mici și mijlocii sunt încă expuse riscului și mult prea mulți oameni se confruntă cu perspectivele șomajului pe termen lung. Lista patologiilor care afectează economia este lungă și include o inegalitate în creștere, o reducere a efectului de îndatorare de către firmele și lucrătorii împovărați de datorii și riscuri politice și geopolitice.

Piețele de active rămân spumoase – dacă nu chiar clocotitoare – deoarece sunt alimentate de politici monetare super-adaptative. Dar raporturile prețuri/câștiguri de astăzi sunt la fel de ridicate ca în bulele care au precedat căderile din 1929 și 2000. Mania pieței de astăzi oferă o mulțime de motive de îngrijorare.

În aceste condiții, Fed este probabil îngrijorată de faptul că piețele se vor prăbuși instantaneu dacă va retrage “bolul cu punch”. Și, odată cu creșterea datoriei publice și private, care împiedică eventuala normalizare monetară, probabilitatea de stagflaţie, pe termen mediu – și o aterizare dificilă pentru piețele de active și economii – continuă să crească. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here