Bulgaria se pregătește să preia controlul la rafinăria Lukoil, dacă va fi nevoie

Statul bulgar poate prelua controlul timp de un an la rafinăria de la Burgas, deţinută de grupul petrolier rus Lukoil, au decis vineri parlamentarii de la Sofia, într-un vot destinat protejării infrastructurii vitale şi asigurării aprovizionării cu carburanţi în ţara vecină, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Cu o capacitate de procesare de 196.000 de barili pe zi, rafinăria Neftochim Burgas este cel mai mare producător de carburanţi din Bulgaria şi, după ce ţara vecină a obţinut o scutire de la embargoul impus de UE pentru importurile de petrol pe mare din Rusia, a început să proceseze numai ţiţei rusesc.

Conform termenilor scutirii, care este valabilă până la finele lui 2024, rafinăria Neftochim Burgas nu mai poate exporta carburanţi sau produse petroliere, începând din data de 5 februarie 2023, cu excepţia livrărilor spre Ucraina. De asemenea, rafinăria de la Burgas poate exporta produse secundare, dacă acestea nu pot fi depozitate în siguranţă în Bulgaria şi reprezintă un risc pentru mediu.

Anterior, conducerea Lukoil Neftochim a avertizat că ar putea fi nevoită să închidă rafinăria dacă nu va putea exporta producţia realizată.

Conform unor modificări legale adoptate vineri de Parlamentul de la Sofia, cu 141 de voturi pentru şi 24 contra, Ministerul Economiei poate numi un reprezentant special care va prelua controlul asupra rafinăriei dacă există ameninţări la adresa securităţii naţionale sau asupra aprovizionării cu resurse vitale.

„Modificările legale vor face din Bulgaria o ţară puternică şi capabilă să intervină într-o situaţie critică”, a spus Martin Dimitrov, un parlamentar din cadrul formaţiunii Bulgaria Democrată.

Un reprezentant special va putea fi numit de asemenea dacă rafinăria de la Burgas va încălca normele referitoare la concurenţă sau sancţiunile decise de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here