Bulgaria urmează să adopte moneda unică europeană euro la 1 ianuarie 2024, fără o perioadă de tranziţie, anunţă vicepremierul Asen Vasilev

Bulgaria urmează să adopte moneda unică europeană euro la 1 ianuarie 2024, ”aşa cum a decis Guvernul anterior”, anunţă vicepremierul Asen Vasilev, totodată ministru al Finanţelor, şi ministrul Inovaţiei, Daniel Lorer, relatează site-ul novinite.com, citat de News.ro.

Planul adoptării monedei unice europene – imediat, fără o perioadă de tranziţie – a fost anunţat în iunie 2021 de către Banca Naţională a Bulgariei şi Ministerul Finanţelor.

”Sunt două-trei termene-limită în plan, însă nu s-a schimbat nimic în el de la 30 iunie. Absolut toţi cetăţenii, nu doar parlamentarii, au avut la dispoziţie aproape un an să se familiarizeze cu acest plan”, anunţă Asen Vasilev.

Cea mai importantă dată a planului este intrarea Bulgariei în zona euro.

”În general, mesajul nostru politic este că data de 1 ianuarie 2024 este susţinută de toţi, partea tehnică este lucrată atât de către Ministerul Finanţelor, cât şi de cei vizaţi, pentru că procesul în sine îi vizează pe cei care cumpără, iar în privinţa statului este un proces foarte important”, anunţă Daniel Lorer.

Ministrul Inovaţiei îi îndeamnă pe politicienii bulgari să se grăbească să adopte planul final, după pregătirea analizelor cerute în prezent.

”Mesajul meu adresat tuturor în Parlament şi mai ales partenerilor de coaliţie este să dea dovadă de maximă responsabilitate în acest proces, pentru ca el să poată avea loc cât mai rapid posibil. 1 ianuarie 2024 vine foarte curând şi ne aşteaptă multă muncă tehnică”, subliniază el.

În prezent, Bulgaria nu îndeplineşte şi se încadrează în excepţiile criteriilor de la Maastricht în vederea adoptării monedei unice europene, din cauza pandemiei covid-19.

Ea se află în ”sala de aşteptare a zonei euro”, cum este denumit mecanismul monetar ERM 2, şi care nu prevede o limită a perioadei de aşteptare.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here