Bunuri ale omului de afaceri Cristian Burci, puse de procurorii DIICOT sub sechestru asigurator

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)- Structura Centrală au pus sechestru pe mai multe bunuri aflate în proprietatea omului de afaceri Cristian Burci, cercetat pentru infracțiuni economice.

Informația apare într-o decizie a Curții de Apel București, dată după ce Burci a contestat măsurile asiguratorii. Instanța a respins că nefondată solicitarea omului de afaceri, iar decizia este definitivă.

În temeiul art.250 alin.1, 4 din Codul de procedură penală, respinge, că nefondata, contestația formulata de inculpatul Burci- Cristian Ionel împotriva măsurii asiguratorii luate de procuror prin ordonanță din data de 1 iulie 2020, emisă în dosarul de urmărire penală nr.3846/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

În temeiul art.275 alin.2 din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata către stat a sumei de 200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi 27 iulie 2020„, deciziei Curții de Apel București publicate pe portalului instanțelor de judecată.

Ziare.com a solicitat DIICOT să transmită pe ce bunuri au fost puse sechestrele asiguratorii în acest caz și pentru ce infracțiuni îl cercetează pe omul de afaceri, dar parchetul a răspuns doar parțial solicitării.

Vă comunicăm că în dosarul penal înregistrat la nivelul DIICOT- Structura Centrală s-a început urmărirea penală față de un număr de 11 persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală, delapidare și gestiune frauduloasă, dosarul nefiind soluționat până la această dată„, a precizat DIICOT, la solicitarea Ziare.com.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com că sechestrul asigurator a fost pus într-un dosar mai vechi al lui Cristian Burci, instrumentat de DIICOT – Biroul Teritorial Olt, privind devalizarea societății Romvag Caracal. „Cazul a fost preluat la DIICOT Central”, au spus sursele citate.

În acest caz, Cristian Burci este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la spălare de bani și instigare la evaziune fiscală. Ancheta a fost demarată în 2016, când procurorii DIICOT l-au reținut pe omul de afaceri. Propunerea de arestare a acestuia a fost respinsă, iar Cristi Burci a fost cercetat timp de mai multe luni sub control judiciar.

Procurorii DIICOT susțineau că grupul infracțional condus de Cristian Burci a devalizat Romvag Caracal printr-un mecanism de tip suveică, acesta constând în împrumuturi acordate unor firme controlate tot de omul de afaceri și care nu au mai fost niciodată returnate, dar și prin vânzarea de vagoane în străinătate, folosind intermediari.

Procurorii mai spun că grupul infracțional condus de Cristian Burci a reușit să distrugă în totalitate fabrica de vagoane de la Caracal, care a ajuns ca, de la o societate cu aproximativ 4.000 de angajați, să rămână doar cu o clădire de câțiva zeci de metri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here