Ca și PSD-iștii, laburiștii se pregătesc de război civil ca să scape partidul de „Dragnea” de pe Tamisa, Corbyn

montaj universul.net

Jeremy Corbyn a condus Partidul Laburist la cea mai zdrobitoare înfrângere de după 1935. Asta a marcat sfârșitul carierei lui în fruntea partidului, deși nu a demisionat pe loc și a spus că va pleca după evaluare. Totuși, sfârșitul lui Corbyn nu înseamnă și sfârștul corbynismului.

Laburiștii din aripa radicală de stânga a partidului nu s-au grăbit să-l apere pe Corbyn. În schimb, ei caută să aranjeze câmpul pentru inevitabila luptă pentru sufletul partidului așa cum le convine. Zeci de ani, stânga radicală a vizat să dețină frâiele puterii în partid și nu le vor lăsa fără o luptă, a scris Politico.

Cum se aștepta toată lumea, au dat pe vina pe orice și orice, în afară de Corbyn și platforma lui politică, pentru înfrângerea care va intra în cărțile de istorie. Stângiștii laburiști au avut nevoie de un țap ispășitor iar Brexit, un factor în înfrângere, dar nu toată povestea.

După scrutinul din 2017, când Corbyn a lăsat-o pe Theresa May fără majoritate, mulți critici ai liderului din aripile de centru și centru-dreapta ale partidului au trecut peste diferențe și au prezentat un front unit. În ciuda diferențelor față de Brexit, care au adâncit clivajele din culise, corbynismul a devenit o umbrelă uriașă sub care au putut sta mai multe facțiuni.

Dar acum, că umbrela Corbyn dispare mulți din parte se așteptă ca pacea de dedesubt să se fărâme. Când rezultatul alegerilor a devenit clar, un fruntaș al laburiștilor a spus pentru Politico ce urmează se se întâmple: „război civil”.

Când miza este atât de mare, lupta nu se anunță plăcută. „Lupta pentru conducere va decide dacă partidul a murit definitiv sau nu. Va fi cea mai neplăcută cursă internă pe care a văzut-o cineva” a spus un laburist pentru Politico.

În timp de McDonnell și alți corbyniști au încercat să caute țapul ispășitor, adversarii și-au încărcat armele.

„Înfrângerea este vina unui singur om. Campania lui, programul lui, mandatul lui.” a spus un critic de-al lui Jeremy Corbyn. „Vor încerca să-l scoată vinovat pe Jeremy Corbyn, dar fiecare membru al guvernului său din umbră este de vină. Problema nu este doar Corbyn, ci corbynismul” a afirmat și un parlamentar laburist. „Acest rezultat trebuie să arate partidului că dacă încerci o abordare de extremă stânga, obții rezultate de extremă stânga” a menționat un alt lider laburist, pentru Politico.

Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple. Partidul Laburist are acum 500.000 de membri, dintre care mulți au intrat în partid în 2015 să-l voteze pe Jeremy Corbyn. Așa că aceștia s-ar putea opune unei îndepărtări de linia favoritului lor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here