Candidata opoziției din Belarus cere UE să nu recunoască rezultatul alegerilor

Sursa: Wikimedia

Svetlana Tsikhanouskaya, candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Belarus, a cerut miercuri liderilor Uniunii Europene să nu recunoască ceea ce ea a numit rezultatul fraudulos al scrutinului şi să respecte voinţa poporului, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Tsikhanouskaya, aflată în exil în Lituania, a transmis mesajul înaintea întâlnirii de urgenţă a liderilor UE care vor discuta criza din ţara ei.

Alexandr Lukaşenko, liderul ţării din 1994, face eforturi pentru a-şi menţine funcţia în ciuda protestelor masive care au loc de mai multe săptămâni. El neagă că a manipulat alegerile din 9 august, în urma cărora a fost declarat câştigător cu 79,7% din voturi.

„Fac apel la voi să nu recunoaşteţi aceste alegeri frauduloase”, a spus Tsikhanouskaya într-un mesaj video. „Domnul Lukaşenko şi-a pierdut toată legitimitatea în ochii naţiunii noastre şi ai lumii”.

Tsikhanouskaya susţine că era câştigătorul de drept al alegerilor şi vrea organizarea unui nou scrutin cae să aibă loc sub supraveghere internaţională.

UE a semnalat că va impune sancţiuni oficialilor din Belarus pe care îi consieră responsabili pentru frauda în alegeri şi de reprimarea protestelor la care doi oameni au fost ucişi şi mai multe mii reţinuţi.

Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, s-a oferit să viziteze Minsk ca viitor preşedinte al OSCE, organism de securitate care cuprinde ţări vestice şi ţări din fosta Uniune Sovietică, şi care deseori are rol de mediator.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care i-a oferit sprijin militar lui Lukaşenko, dacă este necesar, a discutat marţi la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El a subliniat că este inacceptabilă orice intervenţie în problemele interne ale Belarusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here