Cartelurile columbiene impun reguli radicale anti-Covid, în zonele pe care le controlează

Cartelurile de droguri şi grupările de rebeli îşi impun în Columbia propriile reguli de carantină, în contextul pandemiei de coronavirus, şi îi ucid pe cei care nu le respectă, potrivit unui nou raport al Human Rights Watch.

Cel puţin opt civili au fost ucişi de grupuri armate care folosesc Whatsapp-ul pentru a avertiza cetăţenii cu privire la blocajele din zonele rurale unde îşi desfăşoară activitatea, relatează The Guardian.

În Tumaco, un oraş port sărac şi măcinat de violenţe de pe coasta Pacificului, locuitorilor li se interzice să pescuiască, iar astfel bandele le limitează capacitatea de a câştiga bani de mâncare. De asemenea, grupurile de crimă organizată au impus reguli şi vânzătorilor stradali, reguli care sunt mult mai stricte decât cele impuse de guvern.

În toată ţara, bandele le interzic oamenilor să-şi părăsească locuinţele, chiar şi atunci când sunt bolnavi, potrivit mărturiilor voluntarilor umanitari citaţi în raport. În două provincii, Cauca şi Guaviare, grupurile armate au incendiat scuterele celor care le-au ignorat regulile şi restricţiile Covid-19.

Au blocat transportul între sate, iar atunci când cineva este suspectat că are Covid-19, i se spune să părăsească regiunea sau va fi ucis„, a declarat pentru The Guardian un lider al comunităţii din provincia Putumayo, care nu şi-a dezvăluit identitatea de frica de represaliilor. „Şi oamenii nu au de ales şi se supun, pentru că nu văd niciodată reprezentanţii statului aici.”

Pe 8 iunie, Edison Leon Perez, lider al comunităţii şi activist, a fost ucis în San Miguel de „La Mafia”, o bandă de trafic de droguri care are legături cu paramilitarismul de dreapta, la câteva zile după ce a cerut autorităţilor locale să ia măsuri în legătură cu regulile de carantină impuse de bandă.

La fel ca cea mai mare parte din America de Sud, Columbia se pregăteşte pentru cea mai grea etapă a pandemiei de coronavirus. De când a fost confirmat primul caz de Covid-19, pe data de 6 martie, autorităţile medicale au confirmat 159.898 cazuri şi 5.625 de decese. În prezent, se înregistrează câte aproximativ 5.000 de cazuri noi în fiecare zi.

Guvernul a impus restricţii atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, dar acestea nu au fost niciodată la fel de stricte ca cele impuse de cartelurile şi bandele columbiene, nerespectarea lor aduce consecinţe mult mai grave, conform sursei citate.

HRW a cerut guvernului lui Ivan Duque să facă mai mult pentru a-i proteja pe cei aflaţi la mila grupurilor armate în această perioadă.

Regulile draconice impuse de grupările armate pentru a împiedica răspândirea Covid-19 merg foarte departe. În comunităţile izolate şi sărace din Columbia oamenii riscă să fie ucişi dacă îşi părăsesc casele„, a declarat miercuri Jose Miguel Vivanco, director HRW pentru America.

Guvernul ar trebui să-şi intensifice urgent eforturile pentru a proteja aceste comunităţi, să se asigure că au alimente şi apă şi să fie protejate de efectele Covid-19″, a mai spus Vivanco.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here