Casa ca pușcărie. Cum s-a umflat industria arestului la domiciliu, în China lui Xi Jinping

Sursa: Xinhua

<< Folosind date guvernamentale, această investigație expune amploarea utilizării sub acoperire legală a arestului la domiciliu în China (cunoscut sub numele de Supraveghere rezidențială sau SR). Rezultatele indică o solidă, consistentă și în creștere alarmantă  utilizare acestuia, de la venirea la putere a lui Xi Jinping, în 2012. De asemenea, descrie modul în care revizuirile Legii de procedură penală extind temeiul juridic pentru utilizarea arestului la domiciliu. În plus, pentru a ilustra realitatea arestului la domiciliu în China și modul în care acesta e utilizat, oferă mărturii reale ale victimelor >>, dezvăluie un raport al organizației Safeguard Defenders, publicat concomitent în mai multe state, iar în România de Universul.net.

<< Denumit oficial Supraveghere rezidențială (RS) sau „监视居住”, în chineză, arestul la domiciliu este folosit pentru a reține o persoană care:

  • (a) – se află sub anchetă.
  • (b) – așteaptă demararea de proceduri penale.
  • (c) – este identificată drept o amenințare la adresa securității naționale, în conformitate cu Legea de procedură penală (LPP) a Chinei.

Printre persoanele reținute în acest mod se numără activiștii:

  • Shi Minglei (施明磊), care în 2019 a petrecut aproape 180 de zile în SR, în timp ce era investigat;
  • Shen Aibin (沈爱斌), plasat în 2019 sub SR, în așteptarea procedurii penal.
  • Zhao Zhenjia (赵振甲), care a fost sub SR timp de cinci luni, în 2017, pentru faptul de a fi cerut reforme. În plus, LPP prevede că RS poate fi utilizat ca alternativă pentru detenție.
  • He Junhui (何峻辉), sub SR din cauza stării sale de sănătate, după ce petrecuse două zile în detenție.

Folosirea arestului la domiciliu este răspândită total în afara oricărui proces legal, în care oamenilor li se interzice pur și simplu să-și părăsească locuința. Această din urmă formă, deși este discutată în acest raport, nu este luată în considerare la estimarea amplorii utilizării arestului la domiciliu, deoarece nu există date care să permită efectuarea unor astfel de estimări. Printre victimele acestei forme de arest la domiciliu se numără activistul Zhai Yanmin (翟岩民), avocații Wang Yu (王宇), Xie Yang (谢阳) și Xie Yanyi (谢燕益) și membri de familie ale unor astfel de persoane.

De când Xi Jinping a venit la putere, în 2012, iar Legea de procedură penală, revizuită, a intrat în vigoare, în 2013, utilizarea arestului la domiciliu legal a crescut rapid. Datele oficiale disponibile privind SR, care au fost înregistrate pe Wenshu (文书), baza de date a Chinei despre verdicte și decizii judecătorești (în engleză, numită China Judgment Online, sau CJO), nu reflectă adevărata amploare a utilizării sale. În plus, datele oficiale nu includ cazurile în care SR este impusă în mod arbitrar și ilegal.

În secțiunile următoare, vom analiza scara la care SR este folosită (legal), cum a crescut și s-a schimbat de când Xi Jinping a venit la putere, cum este definit SR în cadrul legal al Chinei, diferitele tipuri de SR care pot fi și sunt folosite și, desigur, ce au de spus victimele despre asta.

Ne putem aștepta ca numărul persoanelor plasate în arest la domiciliu legal să depășească pragul de 1 milion între 2022 și, cel târziu, 2025. Toate ipotezele din spatele estimărilor menționate mai sus sunt foarte precaute, pentru a evita supraestimarea.

De la prima intrarea sa în Legea de procedură penală (LPP), în 1979, SR a fost folosită ca măsură obligatorie, oferind autorităților de siguranță publică, în special poliției, competențe de a reține sau restricționa mișcările unui suspect la reședința acestuia, timp de până la șase luni, fără controlul judiciar prealabil exercitat de către procurori sau instanțe.

Cu puterea conferită de LPP, autoritățile de siguranță publică pot folosi SR pe parcursul ivestigării cazulului, în așteptarea judecării și/sau dacă persoana a fost identificată, chiar de autoritățile de siguranță publică, drept o amenințare la adresa securității naționale. Cu toate că procedura oficială cere autorităților publice să emită o „notificare formală” pentru a informa persoana sau familia acesteia că speța a fost supusă SR, au existat mai multe situații de plasare sub SR fără vreo notificare. Acesta din urmă este considerat SR neoficial sau ilegal și, în lipsa unei notificări oficiale care să precizeze în mod clar datele privind debutul și finalul SR, victimele RS ilegale pot cădea într-o zonă a nimănui în care nu există nicio cale de atac legală pentru a le permite să pune capăt SR care le-a fost impusă.

Cazuri de utilizare legală a arestului la domiciliu

  • SR înainte de arestarea oficială

Activistul Shen Aibin (沈爱斌), din orașul Wuxi, provincia Jiangsu, a fost plasat sub SR de mai multe ori, deseori în timpul anchetei și în așteptarea procedurii penale. La 3 septembrie 2019, Biroul Securității Publice Liangxi a decis să-l pună pe Shen sub SR timp de șase luni, pe aprcursul investigării cazului său. Shen a fost acuzat de „să certuri și  provocarea de probleme” (寻衅滋事), o ifracțiune vag definită, folosită pe scară largă împotriva jurnaliştilor, activiștilor și avocaților, precum și a cetățenilor obișnuiți, pentru a limita libertatea de exprimare. Pe 2 septembrie, înainte de decizia privind SR, poliția orașului Wuxi îl citase și îi confiscase telefonul mobil. Sub SR, Shen a fost monitorizat de camere video și păzit 24 de ore pe zi de mai mulți oameni și, fără aprobarea autorităților de aplicare a legii, nu a putut să plece sau să comunice liber cu lumea exterioară. În mai 2020, în timpul Congresului Național al Poporului Chinei și al Congresului Consultativ Politic al Poporului Chinez, Biroul Filialei de Securitate Publică Liangxi l-a convocat pe Shen când era pe cale să ia trenul spre Beijing și l-a plasat, din nou, sub SR pentru că „a provocat certuri și probleme”. Pe lângă monitorizarea lui Shen prin camere video, Biroul Liangxi al Securității Publice a înființat un post de pază la intrarea în reședința sa, astfel încât să poată fi staționați polițiști acolo, 24/24.

  • SR ca alternativă pentru detenția penală

Zhao Zhenjia (赵振甲) a fost  plasat sub SR la casa fiului său, în 7 iulie 2017, după ce avocatul lui ceruse procuraturaturii să revizuiască necesitatea detenției dat fiind că stătuse
în arest preventiv timp de patru luni. Zhao a fost arestat de secția de poliție Yungang din Beijing, la 9 februarie 2017, când a cerut reforme pentru depunerea de petiții și a fost
imediat reținut la secția de poliție districtuală a orașului Fushun, din provincia Liaoning. Mai întâi, a fost pus sub arest administrativ pentru 10 zile, iar ulterior în arest penal pentru „certuri și provocarea de probleme”. Oficial a fost arestat pe 24 februarie, potrivit  ProcuraturiiDistrictului Xinfu. Până la începutul lunii iulie, Tribunalul Districtual Xinfu a returnat cazul de două ori Biroul de Securitate Publică al orașului Fushun, pentru investigații suplimentare. Dar, fără noi dovezi, securitatea publică a fost obligată prin lege să pună capăt detenției penale a suspectului. Zhao a fost eliberat din centrul de detenție, dar în 7 iulie a fost pus sub SR. În cele din urmă, la 12 octombrie 2017, a fost condamnat la un an de închisoare, cu puțin timp înainte de întrunirea celui de-al XIX-lea Congres Național al Poporului Chinei și a Congresului Consultativ Politic al Poporului Chinez. Potrivit lui Zhao, în timp ce se afla sub SR autoritățile locale de securitate publică l-au hărțuit în mod repetat și i-au cerut să renunțe la recurs altfel îl vor trimite înapoi la închisoare.

  • SR, ca alternativă pentru cauțiune înainte de procese

Activistul He Junhui (何峻辉) a fost plasat sub SR la 9 aprilie 2022, după ce petrecuse două zile în detenție. În seara zilei de 7 aprilie 2022, a fost oprit într-o gară pentru trenuri mare viteză, apoi reținut și trimis la secția de poliție Hejiatou, unde a fost ținut timp de două zile. El a fost acuzat de „disimulare a produselor infracțiunii”, pentru care se riscă o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare. Urma să fie ținut în privare de libertate de către securiștii de stat, dar din cauza stării de sănătate era eligibil pentru cauțiune. Ulterior, pe 9 aprilie 2022, a fost plasat sub SR întrucât nu a putut să vină un girant și nici să achite cauțiunea.

Pe lângă privarea de comunicarea cu exteriorul și interdicția de prăsire a domiciului, i s-a refuzat să se întâlnească cu avocatul său fără monitorizare și aprobare prealabilă din partea autorităților de securitate publică.

Cazul lui Shi Minglei: interzicerea comunicării și a accesului la justiție

„Mă urmăresc ca o umbră: la telefon, când sunt afară, la creșa fiicei mele, în garaj. Pot apărea oricând. Eram într-o stare de panică. Telefonul îți este interceptat; fotografiile tale din iCloud sunt accesate în orice moment; WeChat-ul tău este vizualizat în orice moment; casa ta este invadată în orice moment; copiii tăi sunt folosiți ca amenințare, în orice moment”.

La 22 iulie 2019, activista Shi Minglei (施明磊) și soțul ei, Cheng Yuan (程渊), cofondatorul Changsha Funeng, au fost săltați de Biroul Securității de Stat al orașului Changsha pentru „subminare a puterii de stat”. Lui Shi i s-a pus o cagulă, a fost încătușată și apoi dusă la un birou local pentru a fi interogată, până a doua zi dimineață pe la ora 3.00. În după-amiaza zilei de 23 iulie, Biroul Securității de Stat al orașului Changsha a anunțat că este mai potrivit să o plaseze sub supraveghere rezidențială. I-au fost confiscate telefonul, computerul, cartea de identitate, pașaportul și permisul de călătorie pentru Hong Kong/Macao. I-a fost înghețat și contul bancar. A primit în schimb un telefon cu care putea doar să sune sua să trimită mesaje text și pe care putea să fie sunată sau i se puteau trimite mesaje text; și avea o nouă cartelă SIM, pentru ca autoritățile să-i poată monitoriza comunicațiile.

Shi a primit o notificare oficială de SR, dar aceasta fusese emisă la 21 iulie 2019, adică
înainte de a fi fost săltată. Cu comunicațiile externe întrerupte și contul bancar înghețat, ea a rămas fără mijloace de muncă sau de a se muta undeva cât timp poliția cerceta cazul „soțului ei”. Deși, aparent, speța sa intra în categoria „reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, niciuna dintre întrebările din timpul interogatoriului nu a vizat vreo presupusă acțiune de subminare a puterii de stat din partea ei, ci mai degrabă despre presupusele acte împotriva autorității ale soțului ei. În seara zilei de 27 iulie, ofițerul de poliție Han, de la Biroul Shenzen al Securității Statului, și alți patru polițiști au pătruns în casa lui Shi pentru că anunțase public faptul că ea și soțul ei fuseseră arestați.

A fost insultată, amenințată și interogată de poliție în fața fiicei sale. Pe 3 august, Shi a depus o plângere la Procuratura orașului Changsha împotriva ofițerilor de caz ai Biroului Securității de Stat Changsha, pentru abuz de putere, favoritism și tratare infracțională a cazului. A cerut să fie ridicată injusta măsură de supraveghere rezidențială, să-i fie înapoiate actele de identitate și de călătorie și toate bunurile personale și să fie despăgutbită de către stat. În urma plângerii ei, la 13 august, doi ofițeri de poliție de la Biroul Securității de Stat al orașului Changsha a venit să o intimideze pe Shi, arătându-i videoclipuri cu soțul ei, Cheng Yuan, implorând poliția să nu-i facă rău lui Shi. La 29 septembrie, Shi a fost vizitată de către doi ofițeri de poliție ai Biroului Securității de Stat Shenzhen, care au avertizat-o că a încălcat restricțiile SR, adăugând că autoritățile o pot aresta oricând dacă nu se supunea. Shi l-a întrebat pe un ofițer de poliție: „Sunt sub supraveghere rezidențială pentru că sunt acuzată de subminarea puterii de stat, deci cum am subminat? Ce am făcut pentru a submina? Unde sunt faptele și dovezile?” Un ofițer de poliție i-a răspuns: „Nu vorbi cu mine despre lege. Te-ai atins de politică, așa că nu vorbi acum despre lege”. La 15 ianuarie 2020, Shi Minglei a fost în cele din urmă scoasă de sub SR, dar plângerea ei împotriva Biroului Securității de Stat al orașului Changsha nu a fost niciodată tratată.

Cazuri de utilizare ilegală a SR

„În a doua zi de arest la domiciliu, 40 sau 50 de oameni, aflați în curte, inclusiv directorul și personalul comitetului de cartier, precum și poliția în civil i-au împiedicat pe Wang Qiaoling, Fan Lili, Zhang Shangen, Guo Shumei, Wang Xiuzhen și Zhu Ling să mă viziteze. … Am încercat să deschid ușa și am vrut să cobor să-i întâmpin, dar ușa a fost ținută ferm de mai multe persoane. … [Mai târziu] s-a întâmplat din nou ceva neașteptat. Pe la ora 15.00, mătușa mea a vrut să scoată copilul la plimbare, iar un bărbat care bloca ușa ne-a strigat: Dacă îndrăznești să ieși, vei fi ucisă…” – Li Wenzu (李文足), în arest ilegal la domiciliu (10 – 12 aprilie 2018).

În timp ce accesul la justiție și asistență juridică este deja restricționat prin SR oficială, cei care sunt supuși la SR ilegală se confruntă cu un nivel și mai ridicat de supraveghere și izolare. Astfel de practici există pentru controla victima, în numele securității naționale, fie că este acuzată de „certuri și provocarea de probleme”, „incitarea la subminarea puterii de stat” sau „subminarea puterii de stat”. Din cauza lipsei unui sistem judiciar independent și a unor controale reale asupra exercitării puterii polițienești, autoritățile de siguranță publică pot restricționa, în voie și fără consecințe, drepturile fundamentale ale omului, cum ar fi accesul la avocați, ca și drepturile membrilor familiei.

Comentând represiunea împotriva avocaților, care a început în 2015, avocatul Xie Yanyi (谢燕益) a spus că multe dintre ținte au fost plasate în SR sau SRDL și a remarcat că izolarea extremă pe care o astfel de izolare poate aduce asupra persoanei poate provoca un stres mental insuportabil, ceea ce duce la obligarea țintelor să se supună răpitorilor lor. Trebuie menționat că izolarea, dacă durează mai mult de două săptămâni și este folosită în timpul unei investigații (spre deosebire de utilizarea sa ca pedeapsă după închisoare), constituie un act de tortură (articolul 1 din Convenția împotriva
Torturii), precum și maltratare (articolul 16).

Numeroase camere video și mulți paznici, pentru supraveghere

Poliția a ocupat un apartament vizavi de apartamentul avocatului pentru drepturile omului Wang Yu (王宇), din care aproximativ o duzină de ofițeri vegheau în ture 24724. Ccamere de supraveghere înconjurau casa – pe coridorul din afara ușii, pe ușa principală a blocului și în jurul clădirii în sine.

Supraveghere arbitrară fără documente

La 5 aprilie 2022, activistul Qianjiang Shuai Renbing (帅仁兵) a fost răpit violent de către bande și reținut la secția de poliție Yuanlin, din orașul Qianjiang. Abia după ce soția sa, Liang Zhiying (梁志英), a mers la secția de poliție să-l caute pe Shuai, s-a aflat că Shuai era sub SR deja jumătate de an, fără nicio notificare oficială. La 21 aprilie 2022, Liang a primit o înștiințare SR pentru Shuai, pentru șase luni, pe motiv de „certuri și provocare de probleme”. La scurt timp după eliberarea lui Shuai din SR, pe 1 iunie, el a fost transferat în detenție penală oficială.

Supraveghere arbitrară fără acces la medici

Avocatul Tang Jitian (唐吉田) se află acum, la momentul întocmirii acestui raport, într-o cameră de hotel fără ferestre, așa cum au aranjat autoritățile de securitate publică, deși nu este parte a niciunei proceduri penale și nici nu esye acuzat de vreo infracţiune. Mereu, ori de câte ori părăsește hotelul, este însoțit de agenți de la Departamentul Securiății Politice al Biroului de Securitate Publică a orașului Yanji. Acești agenți, care stau într-o cameră chiar lângă a lui, i-au ignorat în mod repetat solicitările de a fi văzut de un medic și de a avea o cameră cu lumină naturală, chiar și după ce raportat că, la 1 iunie 2022, s-a prăbușit în baie.

Casa, transformată într-o adevărată închisoare

Cazul avocatului pentru drepturile omului, Xie Yang (谢阳), marchează unul dintre cele mai extreme exemple. Poliția a instalat o poartă de securitate cu gratii pe holul care duce la apartamentul lui Xie. Iar poarta nu poate fi decât deschisă decât cu un cititor de amprentă utilizat de paznici. >>

Dramatica schimbare a lumii. Cu șanse de doliu la Moscova și Beijing

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here