Castel abandonat din Apuseni, cumparat de lanțul hotelier Hilton

Castelul din Apuseni abandonat de peste 15 ani, construit în urmă cu peste 80 de ani de un fost premier al României, a fost achiziționat de lanțul hotelier Hilton, anunță Ziare.com.

Castelul de la Zlatna a fost martor al perioadei de glorie a locului, legată de exploatările de aur din zonă, apoi a fost folosit că școală și tabăra școlară, pentru ca în anii ’80 să fie oferit unei unități militare. Celebritatea castelului este legată de faptul că aici a fost filmată o parte importantă din filmul „Noi, cei din linia întâi”, film regizat de Sergiu Nicolăescu și în care au jucat Ion Besoiu, Colea Răutu, Valentin Uritescu și Ștefan Iordache.

În timpul filmărilor, castelul a fost avariat serios, fiind, ulterior abandonat, iar după Revoluție a ajuns în prorietatea Consiliului Județean Alba. A fost cumpărat în 2004, în schimbul a aproximativ 400.000 de lei, de un om de afaceri italian cu scopul de a-l transforma în hotel, însă acesta a renunțat la proiect și l-a pus în vânzare. Proiectul prevedea amenajarea a 23 de apartamente cu restaurant și bucătărie la demisol.

Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a confirmat pentru ziarul local Unirea tranzacția în valoare de 260.000 de euro. Valoarea se vânzare a construcției a scăzut de-a lungul anilor de la 500.000 de euro, până la mai puțin de jumătate ca urmare a lipsei clienților interesați de castelul uriaș aflat lângă DN74, Alba Iulia – Abrud. Tranzacția ar fi fost realizată prin intermediul unei case de avocatură din Cluj-Napoca. Viitoarea destinație este, cel mai probabil, cea de hotel. În apropiere sunt fonduri de vânătoare importante, ceea ce ar justifica o investiție pentru amatorii de vânătoare.

Castelul este așezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafață construită de 1358 mp. Proprietarul italian a finanțat o serie de lucrări de consolidare și reabilitare care a asigurat conservarea clădirii, dar va și ușura misiunea viitorului proprietar: izolarea fundației, compartimentarea interioară, înlocuirea acoperișului și a șarpantei, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale.

Istoria construcției abandonate din Apuseni

Castelul a fost construit între 1936 și 1939 de către Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman), fost inginer roman și om politic de extrema dreaptă, pro-german. În iulie 1937, este nominalizat din partea Ministerului Industriei și Comerțului ca specialist în Consiliul Superior Economic.

În 1940 șeful statului l-a desemnat în funcția de prim-ministru pe Ion Gigurtu, funcție pe care a deținut-o până pe 4 septembrie 1940 când a predat șefia guvernului generalului Ion Antonescu. Viața acestuia nu a fost ușoară, în anii care au urmat fiind arestat și eliberat de mai multe ori. În noaptea de 5/6 mai 1950 este arestat și închis la penitenciarul din Sighet împreună cu ceilalți foști demnitari din perioada interbelică, dar și cu soția sa. Ion Gigurtu a decedat pe 24 noiembrie 1959 la penitenciarul din Râmnicu Sărat, având vârsta de 73 de ani.

Binecunoscut om de afaceri, acesta a fost și director general al societății „Mica”, specializată în extragerea de aur și alte metale prețioase. Castelul a fost inițial folosit ca reședință de vară a familiei și ca sediu administrativ pentru societatea minieră

1 COMENTARIU

  1. Care Nicolaescu ăla din Obor ??..că boul ăla care se credea marele regizor e dat în judecată de cei de la Hollywood pentru furt și copy paste din realizările lor ..caz concret filmul „Go for it ” copiat ad literam de securistul asta…în filmul pentru retardați mintali nea Marin miliardar…
    Tot ce a făcut asta a distrus istoria țării ,..a falsificat documente ,a reinventat alta istorie….a propagat naționalismul fascist in Romania…
    O jigodie ordinară….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here