Caz misterios din 1961. Serviciul secret britanic MI6, acuzat că ascunde informații despre moartea unui fost șef ONU

Foto: Dag Hammarskjöld

MI6, serviciul secret de informații al Marii Britanii, se află sub presiune publică, cerându-i-se să prezinte informații din dosarele privind moartea misterioasă a unui fost secretar general al ONU, survenită în urmă cu aproximativ 60 de ani.

Fostul șef ONU Dag Hammarskjold și alte treisprezece persoane au murit în 1961 într-un accident aviatic în apropiere de Ndola, în ceea ce era la vremea aceea Rhodesia de Nord. Mult timp au existat speculații cum că avionul a fost, de fapt, doborât. Ipoteză care, la circa șase decenii distanță, revine în actualitate, repusă pe tapet de filmul Cold Case Hammarskjold (reg. Mads Brugger), care a avut premiera anul acesta la Festivalul Sundance.

Filmul se sincronizează și cu un raport recent al lui Mohamed Chande Othman, fost ministru de justiției al Tanzaniei. Othman a fost angajat de ONU să caute indicii noi în această poveste, iar primele sale concluzii sunt acelea că Marea Britanie tergiversează rezolvarea cazului, relatează The Guardian.

De ce tocmai Regatul Unit trebuie să ofere informații legate de accidentul aviatic? Fiindcă a avut un număr mare de agenți de informații în Africa în acea perioadă. La fel și Statele Unite.

„Sunt aproape sigur că Marea Britanie și Statele Unite dețin informații nedezvăluite”, a afirmat oficialul ONU, adăugând că autorităților de la Londra le-a luat peste un an ca să răspundă unei solicitări de informații.

„Chiar dacă Marea Britanie deține informații relevante (…) nu au fost oferite documente sau informații noi și nici răspunsuri la întrebările punctuale și detaliate pe care le-am comunicat”, a subliniat Mohamed Chande Othman.

MI6 este în „criză de ascunzișuri”

Anul trecut, ONU a cerut unui număr de 14 țări – printre care, Marea Britanie, SUA, Africa de Sud și Rusia – să numească fiecare un funcționar independent care să se ocupe de o revizuire amplă a arhivei lor de informații, securitate și apărare.

Britanicii au reacționat rapid, oferind Națiunilor Unite o revizuire efectuată în doar o lună, spre indignarea lui Othman, care a atras atenția că nu poate „înghiți pe nemestecate” o asemenea procedură de „mântuială”. Oficialul ONU a atras atenția că este imposibil să faci o revizuire minuțioasă a unei arhive naționale de informații într-o perioadă atât de scurtă.

Raportul ONU precizează că a descoperit „exemple concrete” care contrazic faptul că Marea Britanie ar fi realizat o analiză amănunțită a arhivei de informații. Unul dintre exemple face referire Neil Ritchie, fost agent MI6 în provincia congoleză Katanga în acei ani, a cărui existență a fost negată de către autoritățile de la Londra.

„MI6 este în criză de ascunzișuri. După acest raport, vor trebui să dea și mai multă socoteală ONU. A venit momentul ca ONU să pună o întrebare directă Marii Britanii: Veți fi de acord cu o întâlnire cu MI6, da sau nu?”, este de părere Lordul Lea de Crondall, președintele Trustului de Anchetă Hammarskjold”.

Ipotezele

La momentul morții, Dag Hammarskjold încerca să împiedice secesiunea provinciei Katanga, ceea ce ar fi avut consecințe geopolitice nefaste în Africa. Congo primea ajutor sovietic și deținea cele mai bogate rezerve de uraniu din lume. În umbra acestor realități se dădea o luptă crâncenă între KGB, CIA și MI6.

Printre ipotezele legate de accidentul aviatic, au fost luate în calcul: doborârea cu o rachetă a avionului, sabotaj și eroare umană. Singurul supraviețuitor, Harold Julien, a declarat că a existat o explozie înainte ca avionul să intre în picaj. Șase zile mai târziu, Julien avea să moară din cauza rănilor.

Filmul Cold Case Hammarskjold prezintă mărturia unui pilot belgian, Jan van Risseghem, care susține că a tras în avionul ONU. The Observer (supliment al cotidianului The Guardian) scrie că Rissenghem avea „legături extinse” cu Marea Britanie, fusese antrenat de Royal Air Forces (RAF) și decorat de Londra pentru serviciul său în al Doilea Război Mondial.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here