Cazul pădurarilor uciși și a defrișării pădurilor românești, în atenția BBC

sursa: Agent Green

BBC a scris un articol amplu despre cei doi pădurari uciși în timp ce își îndeplineau misiunea, aceea de a proteja copacii

„România este casa celei mai întinse zone cu păduri virgine din Europa, dar sunt din ce în ce mai amenințate de tăietori ilegali de lemne” a notat televiziunea britanică.

Articolul BBC:

Pădurarul Liviu Pop intervenea la un pont care vorbea de defrișări ilegale când a fost împușcat și ucis cu o pușcă de vânătoare.

El este al doilea pădurar ucis în puțin peste o lună and iar cele două decese au intensificat temerile legate de siguranța celor care trebuie să păzească pădurile în această țară din estul UE.

În România există mai bine de jumătate dintre pădurile vechi din Europa – ecosisteme valoroase, unde locuiesc urși, lupi, râși și pisici sălbatice.

Este alarmant nivelul de violență la care recurg tăietorii ilegali de lemne ca să fure. Acest lemn poate ajunge oriunde în Europa, ca mobilă, hârtie sau materiale de construcții.

Liviu Pop se dusese să investigheze un posibil caz de defrișări ilegale în regiunea muntoasă a Maramureșului când colegii lui au început să se îngrijoreze. Au încercat să-l sune dar nu au primit niciun răspuns. Corpul neînsuflețit al bărbatului căsătorit și tată a trei copii a fost găsit de poliție într-o vale din pădure, miercuri noaptea. O anchetă a fost deschisă dar nu există niciun suspect, a spus procurorul de caz Bogdan Gabor pentru BBC.

El ar fi fost împușcat cu propria armă, a adăugat procurorul.

Răducu Gorcioaia, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit mort în propria mașină săptămâna trecută, la mică distanță de un loc unde avuseseră loc tăieri ilegale în ocolul silvic Pașcani. Pădurarul suferise răni serioase la cap, aparent cauzate de un topor. Trei oameni, inclusiv doi adolescenți, sunt suspecți în acest caz.

Gabriel Păun știe totul despre violența asociată cu tăierile ilegale de lemne. „Mafia pădurilor a încercat să mă omoare de mai multe ori” a spus șeful organizației ecologiste Agent Green pentru BBC. De decenii, el încearcă să protejeze sălbăticia din România.

„Suntem profund îngrijorați că pădurari și activiști așa ca noi sunt omorâți în timp ce investighează tăierile ilegale de păduri din România.”

„Acum patru ani, când investigam în apropierea Parcului Național Retezat, o gașcă m-a atacat și a încercat să mă omoare. Mi-au rupt coastele, mi-au spart capul și mi-au rupt mâna, înainte să fug și să scap” a spus el.

Deși sunt suspecți în acest caz, ancheta a mers greu și nimeni nu a fost condamnat. Totuși, luna aceasta suspecții vor ajunge la tribunal.

„În tot acest timp ei au fost liberi și au m-am temut pentru viața mea” a spus el.

Compania românească de stat care administrează pădurile, Romsilva, care gestionează 48% din pădurile țării, a condamnat cu fermitate aceste crime și a menționat de numărul alarmant de atacuri împotriva pădurarilor care încercau să se protejeze de hoții de lemne.

Romsilva a înregistrat 16 atacuri asupra angajaților silvici doar anul acesta.

Liderul Federației Sindicale Silva, Silviu Geană, s-a plâns că pădurarii nu sunt capabili să se apere și că șase dintre ei și-au pierdut viețile în ultimii ani.

Pădurile României este tăiate într-un ritm alarmant și uciderea pădurarilor care încearcă să protejeze sălbăticia s-ar putea să nu încetinească asta.

Studii făcute de Greenpeace România estimează că România pierde trei hectare de pădure pe oră din cauza degradării, defrișărilor legale și ilegale – inclusiv suprafețe întinse de păduri vechi neatinse.

Luna trecută, trei ONG-uri – Agent Green, ClientEarth și EuroNatur – au depus o plângere împotriva guvernului României la Comisia Europeană, acuzând că modul în care se taie lemnele contravine legea UE privind protecția naturii.

„Sunt multe în joc deoarece în România există ultimele păduri primitive, vechi și vaste – care devin pur și simplu așchii pentru mobilă” a spus Gabriel Păun.

Guvernul de la București a spus că a intensificat eforturile împotriva defrișărilor ilegale, prin inspecții și monitorizări mai bune, dar UE consideră că mari provocări încă există.

Ziua după ce Liviu Pop a fost împușcat în pădurea din Maramureș, Gabriel Păun investiga o zonă din estul Carpaților, unde o mare companie taie lemne.

„Au tăiat mai mult lemn decât aveau voie prin lege, dar întrebarea este de ce guvernul permite ca o pădure veche, formată după ultima eră glaciară, să fie tăiată cu totul?”

A fost alergat apoi de tăietorii de lemne. A scăpat nevătămat, dar riscurile pentru cei care se luptă să apere pădurile României sunt clare.

(sursa foto: Agent Green / Facebook)

https://www.bbc.com/news/world-europe-50094830

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here