Grecia vs. Turcia. INTERVIU Mike Pompeo: „Ne temem”

Noul acord în domeniul apărării încheiat între Atena şi Washington va contribui la securitatea Greciei, subliniază secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un interviu acordat ziarului Kathimerini și preluat de RADOR.

Materialul integral:

Pompeo a declarat că speră că Grecia şi Turcia îşi vor rezolva divergenţele paşnic. Referindu-se la încălcarea Zonei Economice Exclusive a Ciprului de către Turcia, Pompeo a vorbit despre „norme larg recunoscute cu privire la apele internaţionale” pe care fiecare ţară trebuie să le respecte. În cazul în care Turcia va încălca perimetrul în care există interese americane, Pompeo a subliniat că este vorba de un scenariu ipotetic, dar a accentuat că SUA fac mereu ce trebuie pentru a-şi proteja interesele.

Reporter: Am avut senzaţia, mai ales spre sfârşitul preşedinţiei Obama că SUA se retrag din regiune. Vă întoarceţi? Care sunt obiectivele dvs strategice în regiune?

Mike Pompeo: Ne-am întors. Suntem angajaţi pentru că este în interesul SUA să se întoarcă. Iar interesele naţionale sunt mereu parametrul cel mai demn de încredere. Naţiunile acţionează mereu pentru a-şi îndeplini propriul interes. Grecia face acelaşi lucru. Avem multe obiective strategice, iar cu Grecia vom avea o nouă colaborare în domeniul apărării, o colaborare care va avea importanţă. Va avea importanţă mâine, în săptămânile şi lunile viitoare, dar şi în anii mulţi care vor urma. Este vorba de ceva mai profund decât drepturile de a avea baze (militare pe teritoriul grecesc n.red.). Transmite semnale politice care sunt mai profunde şi mai ample. Dorim o Grecie de succes, înfloritoare. Este bine pentru oamenii de afaceri americani, pentru companiile americane. Am văzut că Deloitte, Tesla şi General Electric tocmai au încheiat un mare acord care va fi excepţional pentru afacerile americane, dar va avea rezultate fantastice şi pentru greci. Pe plan extins, vedem că Balcanii sunt stabili. Este o regiune plină de provocări. Dorim să vedem Grecia în rol de lider. Aveţi acest reviriment, cu acest premier, cu echipa lui care poate să sporească dezvoltarea în Europa şi să creeze stabilitate în regiune.

Reporter: Ce poate aştepta Grecia în schimbul acestui acord?

Mike Pompeo: Grecia va avea, cred, mai multă securitate. Este motivul de bază pentru care cele două ţări au luat această decizie. Este win-win pe partea de securitate. Grecia beneficiază de o relaţie strânsă cu Forţele noastre Armate, de norme comune de concepţie şi operaţiuni la acelaşi nivel. Sunt elemente de bază care ne vor ajuta în cazul în care va fi nevoie să ne apărăm sau să respingem inamici hotărâţi. Al doilea element îl reprezintă avantajele comerciale semnificative care decurg din acord. Ori de câte ori există contacte strânse cu tehnologii sofisticate, țara gazdă beneficiază. Și, bineînțeles, acolo unde găzduiești americani și faceţi acest lucru în multe locuri pentru soldații, marinarii, aviatorii și pușcașii noștri, toate aceste locații au de beneficiat din punct de vedere economic.

Reporter: În trecut am avut baze aici, în timpul Războiului Rece, dar am ştiut tot timpul cine este duşmanul. Acum cine este duşmanul?

Mike Pompeo: NATO și-a dezvoltat misiunea strategică, SUA îşi au propria strategie națională de securitate. Sunt convins că Grecia îşi dă seama care sunt lucrurile care ar putea să o amenințe. Dar să nu cădeţi în greșeală. URSS a dispărut, dar influența răuvoitoare a Rusiei continuă. Există provocări în Orientul Mijlociu. Republica Islamică Iran continuă să sponsorizeze terorismul din întreaga lume. Există provocări cu privire la libertatea de navigație, chiar și în apele de care Grecia depinde pentru activităţile sale de navigaţie și transport. Națiuni precum Grecia și SUA depind de desfăşurarea normală a acestor activităţi. Așadar, a avea forţe armate capabile și putere de descurajare le aminteşte tuturor că trebuie să aibă un comportament în concordanță cu statul de drept.

Reporter: După cum știți, avem o țară mare lângă Grecia, care a devenit imprevizibilă. Turcia este un aliat dificil, dvs înşivă aţi avut o experiență în acest sens. Cum vedeți Turcia evoluând ca aliat? O vedeți îndepărtându-se de Occident și de NATO? Și ce pot face SUA pentru a o menține mai previzibilă?

Mike Pompeo: Facem tot ce putem pentru a preveni acest lucru. Pentru noi este un partener comercial important, un aliat în NATO, avem acolo importante infrastructuri militare. Avem obiective politice importante. Cunoaşteţi foarte bine pericolul pe care îl reprezintă refugiații care sosesc prin Turcia. O Turcie de succes, o Turcie dezvoltată și prosperă din punct de vedere economic este importantă nu numai pentru Grecia, ci pentru noi toți. Deci lucrăm din greu pentru a obține aceste rezultate.

Reporter: Vedeţi Grecia înlocuind Turcia în termeni de amplasamente militare sau colaborare strategică?

Mike Pompeo: Sper că nu înţelegeţi acest lucru din perspectivă concurenţială. Nu gândesc astfel. Privim fiecare ţară ca având propriile sale caracteristici, propriile sale oportunităţi, ca având rezultate bune pentru NATO, dar şi pentru ţările însele şi pentru SUA.

Reporter: Aţi făcut câteva declaraţii foarte puternice cu privire la ceea ce face Turcia în acest moment în Zona Economică Exclusivă a Ciprului. Cum vă veţi exprima îngrijorarea sau nemulţumirea cu privire la comportamentul Turciei? Prevedeţi aplicarea de sancţiuni de către Congres sau o altă acţiune concretă?

Mike Pompeo: În acest moment suntem concentrați pe efortul diplomatic. Purtăm discuţii cu ei. Facem acest lucru şi în alte părți ale lumii. Ceea ce solicităm în fond este următorul lucru: există norme recunoscute pe scară largă cu privire la apele internaționale și cerem tuturor națiunilor să se conformeze acestora. Cerem prietenilor noștri să facă acest lucru, le cerem şi celor care ne sunt mai puțin prieteni. Toată lumea se așteaptă ca orice țară care dorește să-și protejeze propria suveranitate să ofere celorlalte țări aceeași oportunitate.

Reporter: Există și companii americane care fac prospecţiuni în Zona Economică Exclusivă Ciprului. Dacă Turcia contestă aceste perimetre, vor interveni SUA într-un mod mai concret?

Mike Pompeo: Nu răspund la întrebări ipotetice. Sper doar că dreptul internaţional va fi respectat. De asemenea, toate ţările ştiu că SUA fac tot ce trebuie pentru a proteja interesele lor comerciale şi pe cetăţenii lor. Prin urmare, vom face ce e mai bine în această privinţă. Nu există vreun motiv să gândească cineva că ar fi mult diferit în acest caz.

Reporter: Vă temeţi de tensiuni între Grecia şi Turcia? Ne-am aştepta ca în mod tradiţional SUA să intervină dacă ar exista tensiuni.

Mike Pompeo: Suntem îngrijorați de fiecare dată când există tensiuni între două țări care ar putea escalada și ar putea duce la un conflict militar. Nimeni nu vrea asta. Nu vreau să se întâmple între Grecia și Turcia. Nu vreau să se întâmple între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Diplomații noștri încearcă în fiecare zi să creeze condiții pentru ca țările să poată discuta între ele și să-și rezolve pașnic divergenţele. Suntem optimiști că acest lucru se va întâmpla şi acum.

Reporter: Aţi vorbit despre China pe toată durata călătoriei dvs. Contraargumentul în Grecia este că atunci când Grecia s-a aflat în criză şi în nevoie, chinezii au fost singurii care au venit şi chiar au dat bani. Cum ar trebui Grecia să gestioneze această problemă? De ce Grecia să spună nu investiţiilor chineze?

Mike Pompeo: Eu îmi amintesc că atunci când Grecia a fost în criză, a venit şi America să ajute. A ajutat la crearea unui cadru pentru a putea acţiona și a vă putea dezvolta. America face mereu tot posibilul atunci când țările sunt în criză. Venim și ajutăm. Grecia, țara dvs, va lua deciziile sale suverane. Fiecare țară are dreptul de a face ceea ce își dorește, niciodată nu ne-am pune în calea acestui lucru. Ceea ce solicităm este să vă mențineți ochii deschiși. Când China vine cu un plan de afaceri, dacă este un plan bun, atunci credem că Grecia ar trebui să fie de acord. Când China vine cu un plan care pare prea bun pentru a fi adevărat, atunci trebuie să fiţi atenţi. Şi, din păcate, am văzut acest lucru în multe părţi ale lumii.

Reporter: Relaţiile greco-americane sunt în cel mai bun moment al lor. Există pe masă şi posibilitatea acordării unor garanţii strategice sau este prea mult să cerem aşa ceva?

Mike Pompeo: Deocamdată nu ni s-a cerut asta. Dar lucruri precum semnarea cooperării în domeniul apărării oferă cu siguranță o mai bună securitate. Nu numai pentru Grecia, ci și pentru Balcani și pentru regiune. Deoarece produce stabilitate ceea ce reduce riscul şi pentru SUA. Există afaceri americane, cetățeni americani care călătoresc în Grecia în vacanță. Deci SUA are un interes foarte puternic în a investi într-o Grecia sigură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here