Cazurile sonore de dopaj din sportul românesc – cronologie

Sursa: Pixabay

Simona Halep, care a fost suspendată provizoriu vineri după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat, este ultimul nume de pe o listă de sportivi români care au fost suspendaţi pentru dopaj în ultimele decenii, consemnează News.ro.

În anul 2000, odată cu Jocurile Olimpice de la Sydney, sportul românesc primea o lovitură importantă: patru dintre sportivii tricolori participanţi la Olimpiada din Australia erau suspendaţi pentru dopaj: Andreea Răducan (gimnastică), Mihaela Melinte (atletism), Traian Cihărean şi Adrian Mateaş (haltere).

În 2004 a venit rândul fotbalului, odată cu suspendarea jucătorului de la FC Braşov, Nicolae Grigore. În toamna anului 2004 a explodat cazul ”Adrian Mutu / Chelsea”, în care atacantul român era suspendat după ce consumase cocaină. Tot Mutu a mai fost suspendat odată în anul 2010, pe când evolua la AC Fiorentina.

2013 a adus suspendarea halterofililor Răzvan Martin şi Gabriel Sîncrăian, după Europenele din Albania, unde aceştia cuceriseră medalii.

În anul 2014 au urmat suspendări pentru halterofila Loredana Toma şi pentru luptătoarea Estera Dobre

În 2016 au fost suspendaţi biatlonista Eva Tofalvi, atleta Mirela Lavric, dar şi întregul lot de kaiac-canoe al României, care a fost interzis timp de un an din toate competiţiile, din cauza ”dopajului sistematic”.

După Jocurile Olimpice de la Rio, a fost depistat pozitiv halterofilul Gabriel Sîncrăian – care a pierdut bronzul la haltere, categoria 85 kg şi a fost suspendat pentru opt ani din activitatea competiţională.

Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au fost descalificaţi retroactiv de la Jocurile Olimpice Londra 2012, unde cuceriseră medalii. Descalificarea a fost dictată în anul 2020, după ce esantioanele lor de urină au fost analizate din nou.

Tot anul 2020 a adus noi suspendări în fotbal, implicaţi fiind jucătorii Astrei Giurgiu, Takayuki Seto, Alex Ioniţă şi Kehinde Fatai.

Şi boxerul Lucian Bute a trecut printr-un scandal legat de dopaj, în 2016, dar el a fost iertat de către Comisia de box şi wrestling din Washington DC şi a revenit în ring în anul 2017.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here