Ce este poliția morală a Iranului, care i-a înfuriat pe protestatari

Sursa: Pixabay

<< Coranul nu spune nimic despre bărbații în uniformă care aplică codurile vestimentare >>, notează The Economist

<< Pe 16 septembrie, Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani, a murit după ce a fost bătută de poliția morală a țării. (…) Republica Islamică are reguli stricte privind îmbrăcămintea, comportamentul și amestecul între sexe, în public. Libertatea femeilor este restrânsă în mod special, așa cum arată cazul Amini: infracțiunea ei ar fi fost purtarea hijab-ului de o manieră laxă. Poliția morală este brațul guvernamental de aplicare a legi. Cine este și reflectă, oare, învățătura islamică?

Coranul îi îndeamnă pe musulmani să „procedeze bine și să interzică răul”, o datorie personală cunoscută sub numele de hisbah. Dar nu exista poliție morală în islamul timpuriu. În schimb, în vremea profetului Mahomed, morala publică era supravegheată de un muhtasib sau un inspector de piață, numit de guvern pentru a preveni frauda și a proteja comercianții ambulanți (unul dintre primii, numiți prin selecție de Muhammad, în Medina, a fost o femeie). De-a lungul secolelor, aceștia și-au asumat o responsabilitate mai mare pentru standardele morale, inclusiv pentru îmbrăcămintea femeilor. Există unele date istorice potrivit cărora muhtasibii dădeau amenzi la fața locului și chiar biciuiau, dar nu aveau aceeași rază de acțiune precum forța de poliție modernă.

Pe măsură ce sistemele juridice islamice tradiționale au fost perturbate de schimbarea regatelor și, în unele cazuri, de colonizarea de către țările occidentale, până la începutul secolului al XX-lea muhtasib a dispărut, în majoritatea locurilor. Dar în Arabia Saudită, poliția morală a câștigat o nouă importanță sub influența wahabismului, o mișcare puritană în cadrul islamului sunit, care a apărut acolo la mijlocul secolului al XVIII-lea și a devenit ideologia religioasă dominantă din regat. Prima forță modernă de poliție a moralității, un comitet menit a comanda binele și a interzice răul, a fost înființată în 1926. Ofițerii împiedicau amestecarea între sexe și se asigurau că cetățenii participă la rugăciune în mod regulat. Până în 2012, o treime din țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu aveau o anumită formă de poliție religioasă. Există forțe și în alte părți, inclusiv în Malaezia și Aceh, o provincie a Indoneziei. Puterile lor variază, dar multe promovează o viziune limitată asupra islamului: poliția hisbah din nordul Nigeriei rădea cu forța capetele bărbaților, în stradă, și a interzis manechinele feminine.

În Iran, poliția morală a ajuns mai târziu, după revoluția din 1979. Ayatollahul Khomeini, cleruricul șiit care a ajuns apoi la putere, a căutat să pună sub control comportamentul cetățenilor, după o perioadă de secularism. Actuala forță morală a țării, Patrulele de Îndrumare, a fost înființată în 2005 și e formată din multe mii de ofițeri, dintre care o minoritate e reprezentată de femei. Unii tineri își satisfac serviciul militar obligatoriu în rândurile sale. În anul de până în martie 2014, poliția morală raportase aproape 3 milioane de femei pentru că nu purtaseră corect hijabul.

Odată cu moartea lui Amini, poliția morală a Iranului a stârnit furia cetățenilor țării. Și în alte părți a avut consecințe grave zelul celor care impun moralitatea. În 2002, 15 fete saudite au murit carbonizate, după ce poliția morală le-a împiedicat să scape dintr-un incendiu pentru că nu purtau abaya, rochii largi, purtate în semn de modestie. Acest lucru, coroborat cu moartea mai multor tineri saudiți, în mașini de mare viteză, urmăriți  de poliția religioasă, a declanșat apeluri la schimbare. În 2016, poliția religioasă a regatului a fost privată de competența de a aresta. Acum, nu poatt decât să-i mustre „politicos” pe cei care ies din linie. Pe măsură ce protestele din Iran continuă, poliția lor morală se poate confrunta cu un test similar. Dar guvernul republicii a arătat puțină dorință pentru reformă. >>

Iranienii cer desfiinţarea poliţiei morale după moartea tinerei Mahsa Amini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here