Ce indică axa-Paris-Berlin-Roma

Sursa: Facebook

Instalarea guvernului tricolor al lui Olaf Scholz, la Berlin, animat de un puternic imbold pro-european al Verzilor germani, oferă Parisului și Bruxelles-ului o fereastră formidabilă de oportunitate, scrie editorialista Le Monde, Sylvie Kauffmann.

<< A fost nevoie de patru ani, dar am ajuns acolo. Când istoricii construcției europene se vor apleca asupra deceniul 2020, probabil vor stabili că răspunsul la discursul de la Sorbona, focul de artificii al propunerilor pentru Europa, lansat de tânărul președinte Emmanuel Macron, în septembrie 2017, a venit de la Berlin, în noiembrie 2021, sub forma unui document dens, de 177 de pagini – acordul de coaliție al guvernului german condus de cancelarul Olaf Scholz. Și că acest eveniment în două părți a dat un nou impuls integrării Uniunii.

Căci, deși cancelarul și-a făcut arătând spre capacitatea sa de a fi ca Angela Merkel, programul său de guvernare este mult mai îndrăzneț, în dosarul Europa. În multe privințe, ambiția sa se potrivește cu cea pe care domnul Macron, în elanul său de debutant, spera să o lanseze în urmă cu patru ani. Așezată cu înțelepciune pe cele trei mandate ale ei, acaparată de negocieri interminabile pentru al patrulea, Angela Merkel tratase cu dispreț (propunerile lui Macron).

Ca simbol al acestui fir reînnoit, Clément Beaune, arhitectul discursului de la Sorbona, în prezent secretar de stat pentru Afaceri Europene, a fost cel care a mers să-l întâmpine pe Olaf Scholz, la Orly, pe 10 decembrie. Potrivit tradiției, noul cancelar și-a rezervat prima vizită în străinătate pentru Paris, la fel și ministrul Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, și ministrul Finanțelor, Christian Lindner – fiecare reprezentând unul dintre cele trei partide ale coaliției „tricolore”: social-democrați, verzi și liberali.

La Roma, „salvatorul euro”

Motorul franco-german pare așadar gata de repornire. Este un lucru bun, pentru că în 2022 îl așteaptă termene importante: președinția franceză a Uniunii Europene (UE), președinția germană a G7, orientări strategice de fond care trebuie asumate, în cadrul UE și în „NATO”. Dar mai presus de toate, volatilitatea mediului internațional a accelerat maturizarea proiectului european și această coaliție germană, condusă de un puternic impuls pro-european din partea Verzilor, este oportună. Așadar, sunt planetele aliniate?

S-ar putea crede că da, măcar pentru o clipă: la Paris, un președinte care a făcut din Europa marca sa comercială și care va fi dornic să arate, dacă vrea să fie reales, că, datorită președinției rotative a UE, de la 1 ianuarie 2022, poate obține rezultate; la Berlin, un nou guvern în stare de funcționare, care revendică o dinamică europeană; la Roma, un prim-ministru, Mario Draghi, încoronat cu titlul de salvator al euro; la Bruxelles, o Comisie care se definește drept „geopolitică” și începe să se doteze cu instrumente, precum contra-sancțiunile recent instituite, pentru a apăra statele membre într-o lume ostilă.

Aceasta este o fereastră de oportunitate. La Paris, se depun eforturi pentru identificarea punctelor de convergență, sau posibilă convergență din acordul de coaliție german. Franța este menționată doar o dată sau de două ori, dar capitolul despre Europa pare, pe alocuri, să fi fost scris la Paris.

Francezii au fost astfel plăcut surprinși să găsească atât de des, în textul respectiv, cuvântul „suveranitate”, chiar însoțit – oh, ce fericire! – de adjectivul „strategic”. Nu sună a mare lucru, dar este capital: adio certurilor pe seama expresiei „autonomie strategică”, avute în ultimii ani de diplomația macroniană, și totodată aspect foarte iritant la întâlnirile europene! Și bine ai venit „suveranitate strategică”, mai consensuală, folosită acum la Paris de însuși președintele Macron, la Berlin de noul guvern, iar la Bruxelles de către Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei, în documentul privind „busola strategică”, document care ar trebui să stabilească prioritățile de securitate și apărare ale Uniunii.

Tot înainte cu Polonia și Ungaria

Nu contează dacă, în această etapă, nu toată lumea pune neapărat același preț pe coșul suveranității strategice. Principalul este că acest coș există și că încercăm să-l umplem: chiar și Țările de Jos și Spania i-au dedicat un studiu împreună. La Elysée, în orice caz, vedem „o bază franco-germană foarte solidă pe aceste subiecte”.

Un alt punct de convergență: revenirea statului, care aduce Germania mai aproape de Franța. Pandemia, însoțită de ideea „indiferent cât costă”, și-a făcut treaba. Cat de departe? Aceasta este marea întrebare, dar „flexibilitatea” acordului cu privire la regulile fiscale este o sursă de speranță la Paris, cât și de suferință la Haga. Guvernul Scholz, se sugerează la Berlin, nu va prelua conducerea „frugalilor”. Nerăbdător să-l cruţe pe noul său coleg liberal, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, a asigurat, luni, că problema relaxării cadrului bugetar „nu era urgentă”. Totul e bine.

Mânați de entuziasmul lor, autorii acordului de coaliție german au mers uneori chiar prea departe, pentru Paris: liste transnaționale pentru Parlamentul European, asta e foarte bine, posibilitatea de a modifica tratatele – de ce nu? Dar „evoluția UE către un stat federal comun”? Stop!

Există, desigur, și multe umbre la bord – Polonia și Ungaria recalcitrante, aflate în conflict deschis cu Bruxelles-ul în privința statului de drept, nu sunt cele mai puțin importante. Totuși, și aici, tripticul Paris-Berlin-Bruxelles, dacă este bine coordonat, poate ajuta la înregistrarea de progrese. Luni, în timp ce Emmanuel Macron se afla la Budapesta, Olaf Scholz se întorcea de la Varșovia. Iar Comisia refuză să plătească primul miliard de euro din planul de stimulare pentru aceste două țări până când vor ceda condițiilor: aceasta este o premieră.

Ca întotdeauna, diavolul se ascunde în detalii și în cronologie. Totul poate vira brusc. Dar cel puțin ne vom fi făcut o idee despre cum ar putea arăta Europa atunci când planetele sunt aliniate.>>

Care este capcana psihologică pe care Putin o întinde poporului rus prin folosirea cuvântului „genocid” în privința Ucrainei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here