Ministrul Sănătății: Formularul digital pentru pasageri va trebui completat cu 24 de ore înaintea intrării în România

Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea formularului de intrare în România pentru pasageri.

„Cetăţenii trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să îl completeze – pot să meargă la domiciliu – într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi, dacă eventual nu respectă acest interval”, a arătat Rafila, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, documentul nu este unul menit să împiedice circulaţia, ci să permită localizarea rapidă a contacţilor unei persoane infectate.

Conform OUG, începând cu data de 20 decembrie, persoanele care intră în ţară trebuie să completeze formularul digital, un document utilizat deja în alte 18 state membre UE.

Cei care vor intră în țară trebuie să îl completeze electronic, pentru a se putea procesa automatizat. Documentul se completează rapid, în maximum 30 de secunde, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

STS va pune la dispoziție platforma și va genera acest formular digital automat.

„Formularul se poate completa și după intrarea în țară, cât mai repede, în maxim 24 de ore. În perioada sărbătorilor sunt foarte mulți care vin și, pentru a evita aglomerația de la frontieră, se creează această posibilitate pentru cei care nu au completat formularul când au ajuns la punctele de trecere a frontierei. Termenul de 24 a fost ales pentru că poate persoana nu a completat documentul înainte de intrarea din țară fie din grabă, fie din neatenție sau conexiunea la internet este slabă.

Cine nu completează documentul riscă amendă de 2.000 – 3.000 de lei”, a precizat Cărbunaru.

Formularul este verificat de polițiștii de frontieră, după identificarea persoanei ei pot vedea imediat dacă este formularul completat.

Pentru persoanele din aceeași familie, care călătoresc împreună, formularul se poate completa de un singur membru adult.

Pentru copii obligația completării aparține părintelui, tutorelui sau unui reprezentant legal.

Situațiile care pot apărea:

  • O persoană deține un formular și nu se impune carantină – se trece fără măsuri.
  • O persoană deține formular și se impune carantină – DSP dispune carantina.
  • O persoană nu deține formular, dar nu se impune carantina – în 24 de ore de la trecerea frontierei trebuie să îl completeze. Formularul nu e doar o formalitate. Dacă în 24 de ore de la trecerea frontierei, persoana nu îl completează, DSP va dispune sancțiunea.
  • O persoană nu deține formular și trebuie să intre în carantină – DSP dispune carantina, măsura se comunică la nivelul județului pentru verificarea locației de structurile de ordine publica. Persoana care a ajuns în carantină trebuie să completeze formularul.

„Formularul poate fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară persoanelor autorizate de la punctele de trecere a frontierei. Datele completate vor fi accesate doar de angajații autorizați ai DSP și vor fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice”, a explicat miercuri dimineață premierul Nicolae Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here