Ce spune Tanczos Barna despre finanţările către asociaţiile sau fundaţiile maghiare din România care vin de la Budapesta

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că toate finanţările care vin de la Budapesta către asociaţiile sau fundaţiile maghiare din România sunt legale, iar UDMR nu a folosit niciodată aceşti bani pentru activităţi politice sau cu scop politic. „În ceea ce priveşte destinaţia acestora, nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele, multe dintre ele sunt finanţări pentru investiţii de utilitate publică”, a completat el, potrivit News.ro.

„Toate finanţările care vin de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii sunt finanţări legale. În niciun caz nu ar fi acceptat nicio asemenea asociaţie sau nicio fundaţie finanţări ilegale. În ceea ce priveşte destinaţia acestora, nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele, multe dintre ele sunt finanţări pentru investiţii de utilitate publică. Toate patinoarele sunt deschise pentru toţi care vor să practice hochei sau vor să patineze. Investiţia pentru dezvoltarea capacităţii de intervenţie chirurgicală la Spitalul din Miercurea Ciuc este o investiţie pentru toţi cetăţenii României. Este incorect să spunem că aceste finanţări sunt pentru vorbitorii de limbă maghiară”, a afirmar Tanczos Barna, întrebat despre faptul că MAE a precizat că nu există un acord între România şi Guvernul de la Budapesta privind finanţările de milioane de euro pentru asociaţii şi fundaţii, inclusiv una condusă de el, şi în contextul în care mass-media a relatat că numai persoanele vorbitoare de limba maghiară au acces la aceste fonduri.

Ministrul Mediului a adăugat că aceste finanţări respectă legislaţia naţională.

„Finanţările, încă o dată, respectă legislaţia naţională, legislaţia europeană, în niciun caz nu vorbim de finanţări ilegale. Dacă se consideră, la nivel diplomatic, că este nevoie de un acord, cu siguranţă acel acord va exista între cele două ministere, Ministerul de Externe din România şi Ministerul din Ungaria”, a completat Tanczos Barna.

Întrebat despre faptul că din 2018, MAE susţine că nu există un acord în această privinţă pentru finanţările din Transilvania, Barna a răspuns: „Dacă este necesar, cu siguranţă va exista”.

Chestionat ce implică o astfel de finanţare şi ce trebuie să îndeplinească o fundaţie care primeşte astfel de bani de la guvernul maghiar, ministrul a replicat: „Finanţările sunt bazate pe cererile care se trimit de către asociaţii şi fundaţii către entităţile care finanţează minorităţile naţionale, minoritatea maghiară din alte state decât Ungaria şi ele se evaluează la instituţiile financiare. Nu ştiu care sunt”.

De asemenea, întrebat dacă banii au fost utilizaţi pentru campaniile politice ale UDMR, ministrul Barna a precizat că „niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria, nu a beneficiat de finanţare niciodată şi banii primiţi pentru aceste activităţi nu au fost folosiţi niciodată pentru activităţi politice sau cu scop politic.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here