Ce spunea despre Ucraina în 1997 unul dintre cei mai influenți consilieri ai SUA din Războiul Rece

Un fragment din celebra carte a lui Zbigniew Brzezinski „Marea tablă de șah” (Ed. Univers enciclopedic, 2000), apărută în 1997, aruncă o lumină asupra importanței vitale pe care Ucraina o joacă în proiecțiile de putere imperială ale Rusiei.

Ucraina, un nou şi important spaţiu pe tabla de şah care este Eurasia, este un pivot geopolitic deoarece simpla sa existenţă ca ţară independentă ajută la transformarea Rusiei. Fără Ucraina, Rusia încetează să mai fie un imperiu eurasiatic. Rusia fără Ucraina poate să aspire încă la statutul de imperiu, dar atunci ar deveni un stat imperial cu precumpănire asiatic, pasibil de a fi atras în conflicte — care îl vor slăbi — cu statele central-asiatice, care la acea vreme ar fi pline de resentimente din cauza pierderii recentei lor independențe și ar fi sprijinite de statele din sud, islamice și ele. Este posibil ca și China să se opună oricărei refaceri a dominației rusești asupra Asiei Centrale, dat fiind interesul său crescând pentru noile state independente de acolo. Dar, dacă Moscova îşi recapătă controlul asupra Ucrainei, cu populaţia sa de 52 de milioane şi cu importantele sale resurse naturale, ca şi cu accesul său la Marea Neagră, Rusia recâştigă automat, din nou, mijloacele necesare pentru a deveni un puternic stat imperial, întins în Europa şi în Asia. Pierderea independenței de către Ucraina ar avea consecințe imediate pentru Europa Centrală, deoarece ar transforma Polonia în pivotul geopolitic de pe frontiera estică a Europei unite”, scria Brzezinski în carte.

Voce influentă a diplomației americane în Războiul Rece, Zbigniew Brzezinski a fost consilierul de securitate națională al președintelui Jimmy Carter la începutul anilor 1980.

George Friedman | Un Intermarium putea descuraja Rusia și fără ajutor american masiv, dar e prea târziu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here