CEDO a respins cererea lui Ion Țiriac. Miliardarul acuza un jurnalist defăimare

ion tiriac in fata siglei federatiei romane de tenis

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunțat în defavoarea miliardarului român Ion Țiriac, care a dat în judecată un ziar românesc pentru că i-ar fi încălcat viața privată.

Comitetul Olimpic Român

Ion Țiriac, în vârstă de 82 de ani, care locuiește la Monte Carlo, este al doilea cel mai bogat român și președinte al Comitetului Olimpic Român (COR).

Miliardarul a dat în judecată cotidianul Financiarul în 2010, pierzând cazul în România. Apoi a mutat procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Completul format din șapte judecători a decis că jurnalistul a acționat cu bună-credință. Acesta fusese acuzat că articolul său era o combinație de fapte și „judecăți de valoare”.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de trei luni, se arată într-un comunicat al CEDO.

Taxe

Țiriac a dat publicația în judecată pentru un articol din 2010 intitulat: „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – rețeta succesului este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxele”.

Articolul s-a concentrat pe taxele datorate de cei mai bogați oameni de afaceri ai țării.

Articolul susținea că averea de 900 de milioane de euro a lui Ion Țiriac „nu este suficientă pentru a acoperi datoriile”. De asemenea, jurnalistul susținea că datoriile erau direct legate de contractele de achiziții publice.

Ion Țiriac a intentat o acțiune împotriva jurnalistului și a holdingului de care aparținea publicația.

Defăimare

Ion Țiriac afirma articolul era defăimător atât pentru el personal, cât și pentru companiile în care era implicat.

El a dat publicația în judecată cerând despăgubiri de 130.000 de euro, pentru că articolul i-ar fi prejudiciat drepturile la „imagine personală, onoare și demnitate”.

Miliardarul l-a acuzat pe jurnalist că nu oferise informații clare și exacte, susținând, de asemenea, că au existat erori cu privire la presupusele sale nereguli financiare.

CEDO a argumentat că clasamentul anual al celor mai bogați români realizat de ziarului Financiarul este o chestiune de interes public, iar datoriile pe care bogații le-ar putea avea față de stat sunt un subiect relevant.

Activitățile și practicile de afaceri ale unora dintre cei mai bogați români și efectul lor asupra sistemului de colectare a impozitelor” a fost de interes public.

Viața privată

De asemenea, instanța a fost de acord cu instanțele românești, care au stabilit că articolul nu a încălcat viața privată a reclamantului, ci a vizat activitățile sale profesionale și că articolul nu a fost exclusiv despre el.

Ion Tiriac a pierdut anterior cazul la Tribunalul București. A pierdut apoi recursul și la Înalta Curte de Casație și Justiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here