Cine alimentează industria de armament a Rusiei?

Sursa: mil.eng.ru

Noi cercetări trasează originea importurilor cruciale, notează The Economist.

<< În ciuda sancțiunilor occidentale, industria de armament a Rusiei înflorește. Producția de arme cruciale pentru efortul său de război în Ucraina a crescut semnificativ de la începutul confruntării. La începutul acestui an, se credea că s-a dublat capacitatea lunară în cazul rachetelor cu rază lungă de acțiune. Creșterea este posibilă datorită noilor furnizori internaționali, care livrează piese, electronică și unelte.

Asamblarea acestui lanț de aprovizionare este dificilă; bunurile sunt adesea tranzacționate printr-o rețea complexă de companii fantomă. Dar un studiu al datelor comerciale, efectuat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think-tank din Washington, DC, sugerează că multe dintre importuri provin dintr-o singură țară.

Firmele din China au furnizat Rusiei semiconductori care sunt cruciali pentru fabricarea diferitelor sisteme de arme. De asemenea, acestea au furnizat echipamente de navigație, piese pentru avioane și produse mai generice, cum ar fi rulmenții, folosiți în piese de artilerie și alte echipamente.

Înregistrările tranzacțiilor sugerează că importurile Rusiei de echipamente de fabricație de precizie folosite pentru componente critice provin în mare parte tot din China. Între martie și iulie anul trecut au fost mai mult de 10.000 de tranzacții lunar din China către Rusia care au implicat aceste unelte. Fiecare înregistrare ar putea conține mai multe bunuri, deci numărul real de utilaje furnizate este probabil mult mai mare.

Diagramele sugerează că importurile Rusiei de astfel de bunuri au început să crească după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în septembrie 2022. Dar creșterea livrărilor din China a avut loc în martie 2023, când Xi Jinping l-a întâlnit pe Putin la Moscova. China a susținut că este neutră în război și nu furnizează arme. Dar exportul acestor articole mai mici confirmă că acesta contribuie mult la mașinăria de război a Kremlinului. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a criticat deja China pentru că este „principalul contribuitor” la „baza industrială de apărare” a Rusiei.

Comerțul cu China nu este singura problemă pentru țările occidentale care încearcă să împiedice industria de apărare a Rusiei. În ciuda controalelor extinse privind exportul, Rusia a primit încă multe componente fabricate în Occident în 2023. Bunuri din Franța, Germania și Japonia, de exemplu, au ajuns în Rusia prin țări terțe, cum ar fi Turcia și Emiratele Arabe Unite, care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale. Un studiu realizat de think-tank-ul Royal United Services Institute, publicat în decembrie, a constatat că Compel JSC, unul dintre principalii distribuitori de microelectronice din Rusia, a importat volume mari de microelectronice occidentale nu doar prin Hong Kong, ci și prin Germania.

Impunerea unor reguli mai stricte nu este ușoară. În primul rând, Rusia folosește din ce în ce mai mult echipamente de calitate inferioară, parțial din cauza epuizării stocurilor de sisteme mai avansate. Acest lucru arată că producătorii de arme ruși caută tehnologie care este folosită și în scopuri civile, al cărei flux este mai greu de restricționat în lanțurile de aprovizionare internaționale.

O altă complicatie este că Ucraina depinde și ea parțial de producătorii chinezi pentru unele piese de mașini (deși aceste transporturi sunt mult mai mici decât cele pe care China le asigură Rusiei). Orice persoană care proiectează și impune sancțiuni occidentale trebuie să ia în considerare dacă impunerea unor restricții suplimentare asupra unor anumite firme chineze ar putea împiedica și achizițiile militare ale Ucrainei.

Pentru moment, boom-ul de producție al Rusiei pare să continue. Cheltuielile sale de apărare sunt așteptate să ajungă la 115 miliarde de dolari în 2024, o creștere de 68% față de 2023. Totuși, chiar și cu ajutorul Chinei și al altora, Rusia nu poate menține acest impuls la infinit. Materialul exploziv necesar pentru fabricarea rachetelor de artilerie și a altor muniții este în cantități limitate. În unele domenii, stocurile din perioada sovietică pe care rușii le-au recondiționat vor fi epuizate în următorii doi-trei ani. Între timp, țările occidentale își pot concentra eforturile pe astuparea breșelor din sancțiunile actuale – și pe creșterea capacității lor de producție pentru a ajuta Ucraina. >>

Trei torpile care pot scufunda Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here