Cel mai bun șahist al Iranului sfidează regimul de la Teheran

Sursa: Wikipedia

Alireza Firouzja, cel mai bine cotat şahist al Iranului, a decis să nu mai joace pentru ţara sa, au anunţat agenţiile de presă iraniene, sportivul reacţionând astfel după o interdicţie neoficială a Teheranului în privinţa meciurilor cu israelienii, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Firouzja, locul doi în lume la juniori, este al doilea sportiv iranian care vrea să renunţe la cetăţenie ca urmare a presiunilor de a nu concura împotriva israelienilor.

În octombrie, Iranul a primit interdicţie pe termen nelimitat din partea Federaţiei Internaţionale de Judo, decizie valabilă până când iranienii vor garanta că sportivii lor au permisiunea de a concura împotriva israelienilor. În august, Saeid Mollaei, fost campion mondial la -81 kg, a pierdut în semifinale şi apoi meciul pentru medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Tokyo, clasându-se în cele din urmă pe locul cinci. Judoka în vârstă de 27 de ani a explicat ulterior că a fost supus unor presiuni ale autorităţilor iraniene pentru a nu ajunge să lupte cu un israelian în finală, şi anume cu Sagi Muki, care a câştigat aurul mondial.

“Firouzja a luat decizia şi ne-a spus că vrea să îşi schimbe naţionalitatea. În prezent, el locuieşte în Franţa. Ar putea dori să concureze pentru Franţa sau pentru SUA”, a declarat preşedintele Federaţiei Iraniene de Şah, Mehrdad Pahlavanzadeh, pentru agenţiile Tasnim şi ISNA.

Firouzja şi-a dorit să participe la Campionatul Mondial din Rusia, deşi Iranul a decis să nu participe, a precizat Pahlavanzadeh, fără să facă referiri la Israel.

În aprilie, presa iraniană a scris că Firouzja a refuzat că joace împotriva unui sportiv israelian la un turneu în Germania.

Conducătorii politici şi sportivi din Iran le-au cerut în mod deschis sportivilor iranieni să nu concureze împotriva israelienilor, în semna de solidaritate cu palestinienii.

De la revoluţia islamică din 1979, Iranul refuză să recunoască Israelul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here