CEPA: „Cercul virtuos” al războiului din Ucraina și rușinea Occidentului

Foto: Unsplash

„Consensul a fost înăbușitor. Acest război nu este treaba Occidentului. Cauzele sunt complicate. Acești oameni fioroși și ciudați din locuri greu de înțeles s-au luptat între ei de secole. În timp se vor opri. Între timp, să stăm pe margine. Intervenția ar fi extrem de costisitoare și, probabil, ar înrăutăți lucrurile”, scrie Edward Lucas într-un editorial CEPA.

<< Sună cunoscut? Așa a abordat Occidentul războiul care a izbucnit în Bosnia-Herțegovina pe fondul prăbușirii Iugoslaviei la începutul anilor 1990. Lucrurile s-au schimbat abia după ce suferința a devenit insuportabil de vizibilă, în special odată cu bombardarea unei piețe din Sarajevo în 1994, care a ucis 68 de persoane. Secretarul general al ONU a solicitat atacuri aeriene NATO în sprijinul unei forțe de menținere a păcii, care înainte era știrbă. A mai durat încă un an, dar Operațiunea Forța Deliberată a adus în cele din urmă conducerea sârbă și alte părți la masa de negocieri de la Dayton.

Asistăm acum la un proces similar, în care durerea altor oameni în cele din urmă străpunge pasivitatea occidentală. La începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu șase săptămâni, majoritatea țărilor occidentale au ezitat să ofere ceva mai mult decât ajutor umanitar. Germania a trimis căști. Un avion britanic care transporta ajutor militar a trebuit să ocolească spațiul aerian german. Politica s-a concentrat asupra afacerii (relativ) nedureroase de înghețare a activelor rusești. Provocarea militară a Rusiei ar fi periculoasă și contraproductivă, au explicat solemn experții. Prioritatea era pacea. În cel mai bun caz, Ucraina ar evita înfrângerea totală și dezmembrarea. Și fii recunoscător.

Cum se schimbă lucrurile. Majoritatea țărilor NATO și UE nu depun eforturi suficiente. Dar ceea ce era odată de neimaginat este deja normal. Slovacia își trimite sistemul de apărare antiaeriană S-300 de fabricație sovietică și primește în schimb rachete americane Patriot pentru a umple golul. Cehia trimite tancuri. Marea Britanie trimite rachete anti-navă avansate, vehicule de luptă și drone. Mult mai multe se întâmplă în culise. Ajutorul SUA de la începutul războiului depășește 1,7 miliarde de dolari.

Nu-i nevoie de puteri parapsihologice de predicție pentru a vedea unde duce asta. Fiecare act de voință și curaj al unei țări creează un precedent pentru ca o altă țară să facă ceva mai mult. Doar un drept de veto al SUA ar putea (poate) să-i împiedice pe prietenii Ucrainei să furnizeze cantități mai mari de arme letale.

Rezultatul: puțini vorbesc acum despre înfrângerea Ucrainei. Predicția de consens este un impas sângeros de luni de zile. Dar pe teren, Rusia se retrage – iar costul oribil al ocupației sale devine clar.

Asta creează un fel de cerc virtuos. Cu cât se descurcă Ucraina mai bine, cu atât este mai ușor să justifice asumarea riscurilor în numele ei. Cu cât se dezvăluie un comportament mai barbar al Rusiei, cu atât este mai mare urgența și argumentul moral pentru a face mai mult. Și cu cât Ucraina primește mai multe arme, cu atât forțele sale armate se descurcă mai bine.

Rămân două griji. Una este modul în care Rusia se va descurca cu înfrângerea care se profilează. Putin ar putea încerca să spulbere consensul în creștere pro-Ucraina prin escaladare.

O altă grijă este dimensiunea morală. Odată ce acceptăm că intervenția funcționează, întrebarea este de ce nu am făcut-o mai devreme. Occidentul ar fi putut evita războiul din Bosnia prin presiuni oportune, în special asupra facțiunilor sârbe. În mod similar, ajutorul militar oferit acum Ucrainei ar fi fost mult mai eficient dacă ar fi fost oferit mai devreme. Nimic din ceea ce s-a întâmplat din 24 februarie nu a ușurat lucrurile, din punct de vedere practic. Singura schimbare reală este în calculul politic.

Și asta este rușinos. Mesajul lumii exterioare pentru cei care deplâng miile de morți, pentru miile de mutilați și traumatizați și pentru milioanele de oameni ale căror vieți au fost spulberate de războiul lui Putin este efectiv: „Vă rog muriți în continuare cât mai vizibil și îngrozitor posibil. Acest lucru face mai ușor pentru factorii noștri de decizie să vă ajute.

Ucrainenii își vor aminti asta. Și noi ar trebui.>>

VIDEO | Iadul de pe străzile din Bucea. Localnicii povestesc cum a fost carbonizată coloana rusă de blindate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here