Potrivit postului public NDR, medici specializați în transfuzii de sânge de la clinica universitară Greifswald (UMG) au demonstrat că există o legătură între trombozele venelor cerebrale și vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, anunță Deutsche Welle.

Luni, vaccinarea cu acest ser a fost sistată temporar în Germania, la ordinul ministrului Sănătății, Jens Spahn. Acesta a luat decizia după relatări privind șapte cazuri de tromboze ale sinusurilor venoase la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca. Ce consecinţe concrete au noile descoperiri ale cercetătorilor din Greifswald? 

Ce s-a constatat?

În colaborare cu Institutul Paul Ehrlich și cu experţi din Austria, cercetătorii de la UMG au analizat probe de sânge de la șase persoane afectate de aceste rare tromboze ale sinusurilor venoase, în urma vaccinării cu produsul AstraZeneca.

Rezultatul: se pare că acest vaccin declanșează în cazuri foarte rare un mecanism de autoapărare al organismului. Acest răspuns al sistemului imunitar ar activa trombocitele – un demers foarte normal, care are loc de regulă atunci când suntem răniţi, de exemplu, iar sângele este astfel coagulat pentru a determina închiderea rănii. 

Potrivit șefului UMG, Andreas Greinacher, acest mecanism ar duce la anumite persoane vaccinate la tromboze în creier, care ar împiedica curgerea sângelui. Deocamdată, aceste rezultate nu au fost publicate într-o revistă științifică. 

Terapie dezvoltată în paralel

Ceea ce sună aparent ca o nouă veste proastă legată de vaccinul AstraZeneca, ar fi de fapt, potrivit relatării NDR, o veste bună. Pentru că acest mecanism a putut fi identificat atât de exact, s-a creat și posibilitatea unei terapii pentru aceste situații speciale. Există deci deja o modalitate de terapie pentru exact acest tip de tromboze cerebrale.

Deoarece aceste rezultate au fost transmise deja spitalelor, se poate relua vaccinarea cu AstraZeneca. Cei afectați pot fi tratați direct”, se spune în declarația de presă a centrului medical universitar Greifswald.

Cercetătorii atrag însă atenția că medicamentația folosită pentru a trata aceste tromboze speciale nu poate fi utilizată profilactic, deci înaintea vaccinării și apariţiei simptomelor. La persoanele afectate a fost vorba de rare tromboze cerebrale.

Vaccinările continuă

Autoritatea Europeană pentru Medicamente, EMA, a verificat săptămâna aceasta din nou vaccinul AstraZeneca iar joi a comunicat că acesta este sigur, recomandând folosirea lui în campania de vaccinare din țările UE. EMA a adăugat un avertisment pentru femeile sub 55 de ani, care se vaccinează cu acest produs. De vineri a fost reluată în Germania  administrarea vaccinului AstraZeneca.

Potrivit NDR, echipa de cercetători din Greifswald a repurtat deja în 2011 un succes în epidemia de EHC (Escherichia coli entero-hemoragică). Cercetătorii germani au creat atunci un mijloc de terapie prin care s-a stopat epidemia în nordul Germaniei.

1 COMENTARIU

  1. Ho bai analfabeților, v-ați apucat de medicină??..credeti ca stie mulțimea de trombocite??..e clar, ceva e putred in danemarca!!..problema e alta, câți trebuie sa mai moara până se declară pandemia învinsă??.
    Si credeti ca masurile luate de guvern și mai ales de cele locale sunt în stare să oprească virusul??..
    Dl prim ministru declară azi cu nu închide toată țara, ci numai pe bucăți…exemplul elocvent bucureștiul, nu-l închide dar închide toate localitățile din jurul lui, unde mai pui că un bou la brașov închide orasul carantină ,a blocat drumurile cu stafilopozi, miliție, jindari..dar poiana e deschisă ca și predealul…ce sa înțeleagă lumea bă nenorocitilor,!!..cică virusul nu e eficient la altitudini mai mari de 1000 de metrii..!!..șefa dsp brașov o bucătăreasă comunistă a spus că ea vrea să-i dea o lecție lui orban,acesta fiind brașovean,…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here