„Bombă climatică”, descoperită în Oceanul Arctic. Încălzirea globală s-ar putea accelera

O nouă sursă de emanații de metan a fost descoperită în Oceanul Arctic, lângă Siberia de Est, trezind îngrijorarea oamenilor de știință privind un „nou apogeu” care ar putea accelera ritmul încălzirii globale, transmite The Moscow Times.

Cercetătorii au descoperit că puternicul gaz cu efect de seră clocotește de la o adâncime de 350 de metri în Marea Laptev, atingând la suprafață concentrații periculoase, care se împrăștie în atmosferă. Unul dintre cele șase puncte de monitorizare a arătat concentrații de metan de 400 de ori mai mari decât se aștepta în echilibrul normal aer-mare.

„Descoperirea eliberării active a hidraților este foarte importantă și necunoscută până acum. Aceasta este o pagină nouă”, a spus Igor Semiletov, șeful navei de cercetare Akademik M. Keldysh, care face parte dintr-o expediție internațională.

Descoperirea este îngrijorătoare deoarece aduce dovezi despre declanșarea unei posibile „bucle” care accelerează schimbările climatice și care ar putea deveni și mai periculoasă dacă Arctica se încălzește cu câteva grade.

„În acest moment, este puțin probabil să existe vreun impact major asupra încălzirii globale, dar ideea este că acest proces a fost declanșat”, a declarat un alt cercetător din echipa internațională, Örjan Gustafsson. „Acest sistem de hidrați de metan al versantului est-siberian a fost perturbat și procesul va fi de-acum încolo în desfășurare.”

Arctica se încălzește de două ori mai repede decât oricare alt loc de pe Pământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here