Cercetătorii William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2019 „pentru descoperirile lor despre cum simt celulele şi cum se adaptează la concentraţia de oxygen”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, anunță news.ro.

Potrivit Comitetului Nobel, cei trei „au identificat sistemul molecular care reglează activitatea genelor că răspuns la diferite niveluri ale oxigenului”

Anul trecut, cercetătorul american James P. Allison şi omul de ştiinţă japonez Tasuku Honjo, au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină pentru realizările lor în ceea ce priveşte noile terapii împotriva cancerului.

În ceea ce priveşte premiul pentru Medicină, între 1901 şi 2018 au fost acordate 109 distincţii Nobel. Până în prezent, 12 femei au primit Nobelul, iar cel mai tânăr laureat – Frederick G. Banting -, premiat pentru descoperirea insulinei, avea 32 de ani la momentul decernării premiului, în 1923.

Cel mai vârstnic laureat al Nobelului pentru Medicină, Peyton Rous, avea vârsta de 87 de ani, în 1966, când a primit distincţia pentru descoperirea oncovirusurilor.

Suma pe care o va primi laureatul fiecărui premiu în 2018 este de 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro). Aceasta va fi împărţită dacă vor exista mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Sezonul Premiilor Nobel va continua marţi cu Premiul Nobel pentru Fizică, cu Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, care va fi acordat pe anii 2018 şi 2019 la 10 octombrie, şi Premiul Nobel pentru Pace, la 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat la 14 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here