Certificatul verde în UE, eliberat și pe baza testelor antigenice rapide care atestă trecerea prin boală

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Comisia Europeană a adoptat marți noi norme care permit statelor membre ale blocului comunitar să elibereze certificate de trecere prin boală pe baza unui rezultat pozitiv al unui test antigenic rapid pentru COVID-19.

Anterior, un certificat de vindecare putea fi eliberat numai în urma unui rezultat pozitiv al unui test RT-PCR.

Testul antigenic rapid utilizat ar trebui să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 și să fie efectuat de cadre medicale sau de personal calificat, potrivit unui comunicat remis de Comisia Europeană.
Statele membre vor putea elibera astfel de certificate retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021.
Certificatul digital al UE privind COVID evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de vindecare și pe baza testelor antigenice rapide de înaltă calitate”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

Noile norme se aplică imediat, iar statele membre pot începe să elibereze certificate de vindecare bazate pe teste antigenice rapide de îndată ce acestea sunt pregătite să facă acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here