Cetăţenii statelor UE de pe nava Diamond Princess, care nu au contactat coronavirusul, vor fi aduşi din Japonia cu aeronave italiene

Foto: Wikipedia

Uniunea Europeană cofinanţează repatrierea cetăţenilor UE de pa nava „Diamond Princess” acostată la Yokohama, Japonia, cu aeronave din Italia mobilizate prin intermediul Mecanismului UE de protecţie civilă, informează miercuri un comunicat al executivului comunitar, informează Agerpres.

Declanşarea acestei epidemii este plină de poveşti umane. Nu trebuie să le pierdem din vedere, printre numere şi statistici. Le mulţumesc autorităţilor italiene, echipajului zborului şi personalului pentru că ajută la aducerea cetăţenilor UE înapoi în siguranţă. UE continuă să lucreze 24 de ore din 24, şapte zile din şapte pentru a sprijini atât statele membre, cât şi China. În prezent, lucrăm la trimiterea de noi provizii în China în zilele următoare”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic, citat într-un comunicat al Comisiei Europene.

Prima aeronavă italiană se află în drum spre Japonia, având la bord o echipă medicală avansată, în timp ce o doua aeronavă va pleca miercuri seară pentru a-i repatria pe cetăţenii UE aflaţi la bordul „Diamond Princess”. Nava a acostat la Yokohama şi a fost plasată în carantină la începutul lui februarie, după descoperirea primului caz de pasager infectat cu Covid-19.

Echipa medicală italiană îi va evalua pe pasageri şi numai cei care au ieşit negativ la testul pentru depistarea Covid-19 sau nu prezintă niciun semn de boală vor primi permisiunea de a urca la bord. Numărul final al pasagerilor şi ţările din care provin lor vor fi cunoscute abia în zilele următoare. După sosirea în Europa, pasagerii vor începe o nouă perioadă de carantină organizată şi monitorizată de fiecare stat membru, se precizează în comunicatul CE.

UE va cofinanţa costurile acestor zboruri. Până acum, Mecanismul UE de protecţie civilă a facilitat repatrierea a peste 400 de cetăţeni UE cu avioane trimise de Franţa şi Germania.

Comisia Europeană este în contact regulat cu statele membre, Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii în privinţa tuturor aspectelor epidemiei de Covid-19, se mai menţionează în comunicatul citat.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat miercuri că un al doilea cetăţean român de la bordul vasului de croazieră „Diamond Princess” a fost depistat cu noul coronavirus, fiind transportat la un spital din Tokyo.

Potrivit MAE, starea de sănătate a persoanei respective este bună. Cetăţeanul român face parte din echipajul vasului.

Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetăţean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess”, precizează sursa citată, care arată că respectivul cetăţean a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, „care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de 19 februarie că se simte bine şi nu manifestă simptome”.

Potrivit datelor obţinute de către reprezentanţii ambasadei române, autorităţile locale au informat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în aşteptarea rezultatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here