Charles al III-lea, proclamat oficial rege în Edinburgh, Cardiff şi Belfast

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Charles al III-lea a fost proclamat oficial duminică rege în capitala Scoţiei, Edinburgh, unde se aşteaptă sosirea de la Castelul Balmoral, spre seară, a cortegiului funerar cu rămăşiţele pământeşti ale mamei sale, Elisabeta a II-a, transmite EFE, citată de Agerpres.ro.

Noul monarh, în vârstă de 73 de ani, a fost proclamat oficial rege şi la Cardiff (Ţara Galilor) – în mijlocul unei mici manifestaţii de protest, remarcă agenţia de presă spaniolă -, şi la Belfast (Irlanda de Nord), după prima şi principala proclamaţie care a avut loc sâmbătă la Londra.

Acest prim text citit pe teritoriul Angliei, în care se constată moartea reginei Elisabeta a II-a şi succedarea la tron a primului său născut, este identic cu cel citit duminică în ceremonii publice în celelalte trei naţiuni ale Regatului Unit şi care au fost urmate de defilări militare şi 21 de salve de tun.

Edinburgh aşteaptă sosirea cortegiului funerar al defunctei suverane, care a trecut deja prin oraşul Aberdeen, urmează să traverseze Dundee pentru a ajunge în capitala scoţiană către ora locală 16:00 (15:00 GMT).

Luni, Charles al III-lea va conduce o procesiune de la reşedinţa regală Holyroodhouse din Edinburgh şi până la catedrala St Giles, aflată în imediată apropiere, unde va avea loc o slujbă religioasă.

Înainte ca sicriul să ajungă marţi la Londra, regele şi regina consoartă Camilla, însoţiţi de şefa executivului britanic Liz Truss, vor călători la Belfast şi apoi în Ţara Galilor, iar la 19 septembrie vor avea loc funeraliile de stat ale Elisabetei a II-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here