Guvernul chinez a lansat un nou cod de „conduită morală” pentru cetăţenii ţării. Ghidul conţine reguli din mai multe domenii, de la educaţie civică până la felul în care părinţii trebuie să-şi înveţe copiii să sorteze gunoiul sau la felul corect de a ridica drapelul naţional, relatează The Guardian.

Schiţa pentru implementarea construcţiei morale a cetăţenilor în noua eră” cere cetăţenilor chinezi să fie politicoşi şi oneşti, să fie „civilizaţi” atunci când iau masa, călătoresc sau merg la o competiţie sportivă, dar şi să „apere onoarea Chinei” atunci când sunt în străinătate.

Ghidul, centrat pe promovarea patriotismului, formulează, de asemenea, un „cod naţional de conduită” pentru lucruri precum cântarea imnului naţional, ridicarea drapelului sau pentru ceremonia pe care un individ o parcurge atunci când devine membru al Partidului Comunist Chinez.

Acest cod ar trebui să „sporească atitudinea pozitivă a cetăţenilor faţă de partid şi de ţară şi să creeze un simţ al identităţii colective”, se arată în documentul emis de comitetul central de partid şi de consiliul de stat. Ghidul le cere, de asemenea, cetăţenilor să „meargă înainte în spiritul lui Lei Feng”, un fost soldat, al cărui imagine este folosită constant în campaniile de propagandă ale guvernului de la Beijing.

Codul este o nouă încercare a lui Xi Jinping, preşedintele Chinei, de a îşi consolida poziţia şi cultul personalității, mai ales după valul de proteste care durează deja de cinci luni, în Hong Kong. Ghidul îi îndeamnă, de asemenea, pe cetăţenii chinezi să trateze teoria despre marxism-leninism al lui Xi Jinping, drept „miezul busolei lor civice şi morale”.

Carl Minzner, cercetător din China și profesor de drept la Fordham Law School din New York, explică: „Scopul general al acestor orientări este de a defini un comportament „bun” și care include totul, de la lecțiile etice pe care copiii dvs. să și le însușească, de la citirea poveștilor Peppa Pig (interzise în China din cauza conținutului lor, considerat subversiv de cenzură – n.r.), la concepte mai politice despre virtutea civică – cum ar fi modul în care cetățenii ar trebui să se gândească la relația lor respectuoasă față de liderii lor”.

Publicat duminică înaintea unei reuniuni majore a conducerii, cel de-al patrulea Plen, care a avut loc la Beijing, liniile directoare subliniază accentul pus de liderului chinez Xi Jinping la întâlnire – creșterea legitimității politice într-o perioadă în care Beijingul se confruntă cu provocări severe, de la protestele din Hong Kong, la încetinirea economiei și un război comercial prelungit cu SUA.

Spre deosebire de o versiune anterioară, lansată pentru prima dată în 2001, de această dată au fost omise mai multe referiri la alți lideri din istoria țării, de la Mao Zedong la Deng Xiaoping.

Experții spun că documentul este un semn că activitatea de propagandă va fi amplificată, cu accent pe versiunea Partidului Comunist Chinez asupra tradițiilor chineze și cu accent pe etică și cultură.

În timp ce Beijingul încă aderă la credința marxistă revoluționară, încă se întoarce constant în trecutul său, în căutarea unei baze ideologice pentru a-și întemeia stăpânirea și a-i inspira pe cetățenii săi”, a mai explicat Minzner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here